fbpx

| Nagy Melinda

Így szervezz bevásárló-közösséget!

Szaporodnak a bevásárló-közösségek, ami azt sejteti, hogy egyre nagyobb az igény a megbízható eredetű és minőségű termékekre. Megkerestük néhányukat, mondják el, hogyan érdemes belevágni. Íme néhány jótanács kezdőknek és haladóknak.

A bevásárló-közösség lényege, hogy a vásárlók közvetlen kapcsolatban vannak a helyi gazdákkal, és hétről-hétre vagy ahogy az adott terméknek szezonja van, tőlük rendelik az árut a közösség tagjainak. Az ezzel kapcsolatos szervezés – rendelés, szétosztás – is közösségi feladat, valamilyen szinten a közösség legtöbb tagja kiveszi a részét benne.

„Zavart minket, hogy a helyi gazdák tönkremennek, a boltok becsuknak, miközben a „globál” áruházban csak egyre rosszabb minőségű, agyoncsomagolt, zavaros eredetű élelmiszert lehet kapni” – írta Vassányi István, az egyik első honi bevásárló közösség, a Csiperke kör alapító tagja néhány évvel ezelőtt egy cikkben a miértről.

A Csiperke kör 8 éve működik. István szerint a sikerre nincs recept, a lényeg, hogy a szabályokat minden csapat a saját igényei és lehetőségei mentén alakítsa.

A fenti igény nemcsak bennük fogalmazódott meg, azóta egyre szaporodnak a hasonló rendszerben működő kezdeményezések.

 

Budapest

A fővárosi alapítású Szatyor szintén egy baráti társaság kezdeményezése volt, akik közös beszerzést kezdtek szervezni maguknak bio minőségű zöldséget áruló helyi termelőktől. Az indulásakor 5-8 családból álló közösség ma már egyesületként működik. 5 éves fennállásuk alatt több csapat is indult a segítségükkel országszerte.

 

Áruelosztás a Szatyorban

Eddig ahhoz hogy valaki a Szatyorban vásárolni tudjon, csatlakozni kellett az egyesülethez, 2012. május elsejétől viszont mindenki számára megnyitották a vásárlási lehetőséget. Az egyesületi tagok viszont 10%-os kedvezménnyel vásárolhatnak. „Létrehoztuk a Szatyorboltot, ahol nagyobb választékot és mennyiséget tudunk tárolni, és megoldódik a számlaadási kérdés is” – mondta el kérdésünkre Kármán Erika, az egyesület vezetője.

 

Érd

Bábáskodásukkal alakult az érdi Natúr kosár tavaly nyáron. „Több termelő és biogazdaság termékeiből lehet rendelni. Elsősorban a helyi, térségi gazdákat kerestük meg, akik organikus módon termelnek. A termékek köre a vegyszermentes zöldségektől, a mézen, tartósítószermentes szörpökön, házias ízű lekvárokon, gyógynövényes készítményeken át, a teljes kiőrlésű liszt, pékáru és tejtermékek széles választékáig terjed” – mesélte Márton Anikó, a közösség egyik alapítója.

 

Tele a kosár Érden

A nehézséget eddig mindössze az átadások helyszínének megváltoztatása jelentette, de ez gyorsan megoldódott. „Az egyik család telkén, egy használaton kívül lévő épületben kapott helyet a közösségi átadás. A házigazdák maguk is vásárlók, és nagyon sokat segítenek az informatikai háttér gördülékeny kialakításában is” – folytatta Anikó.

 

Kecskemét

A budapesti segítségével indult a Kecskeméti Szatyor is cirka egy évvel ezelőtt. Itt is bő a kínálat, a zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek mellett, húst, tisztálkodó és tisztítószereket, befőtteket, olajos magvakat, mézet, szendvicskrémeket is árulnak.

Számukra is nagy kihívás, hogy menedzselni tudják a szervezést, sajnos a vásárlók számához képest kevés a segítő. 8-10 ember dolgozik, átlagosan, minden szervezéssel együtt körülbelül heti 35 órát, teljesen önkéntes alapon.

 

Kecskeméten már 150 tag van

„Gondoltunk arra, hogy a rendelésnél azokat a feladatokat is feltüntetjük, amelyekben az adott héten segítséget várnánk, hogy mindenkinek egyértelmű legyen, a bevásárló-közösség ezt is jelenti” – mondta Rátkai Edit, a kecskeméti csapat tagja. Az egyesületnek körülbeül 150 regisztrált tagja van, ebből heti szinten 25-30 rendelés érkezik.

 

Kiskunfélegyháza

A Kiskunfélegyházi Szatyor Klubban is hasonló kihívásokkal kell megküzdeniük, ennek ellenére bizakodóak. Tavaly (2011) nyár végén indultak, de heti szinten már ők is 30 körüli megrendelést intéznek 4-5 segítővel, néhány hónapja pedig saját helyük is van.

„Jelenleg 15-20 termelővel van kapcsolatunk, de ez csak átmeneti időszak, az idénytermékek növekedésével bővül majd a kör” – mondta Kiss Kálmán, alapító. „Azt látom, nem minden vásárló van tisztában azzal, hogy ez az egész miről szól, hogy közösséget próbálunk építeni, amelynek a közös beszerzés csak egy szelete. Mi a közösségi oldalakon, saját szervezésű programokon próbáljuk megszólítani az embereket, kóstoló napokat szervezünk a termelőknél, a téli időszakban pedig beszélgetéseket” – tette hozzá.

Kiskunfélegyházán
4-5 segítővel dolgoznak

A többi bevásárló-közösség is hasonló szellemben dolgozik. A közösségi programok és a szemléletformálás mindenhol alapvető cél.

Fizetni mindegyikünknél átvételkor kell, a helyszínen. Néha előfordul, hogy valaki nem tud érte menni, de ez egyik csapatnál sem okoz problémát. Vagy más elviszi, vagy a közösség oldja meg, hogy eljusson hozzá.

„Eddig egyetlen esetben fordult elő, hogy valaki sorozatosan nem jött el a rendelt áruért. Végül a közösséghez tartozását korlátoztuk, hiszen a kölcsönösségen alapuló bizalom az egyik alapja az egésznek” – mondta Márton Anikó.

 

Székesfehérvár – Vásárokban gondolkodnak

A 2011 nyarán rendezett Tudatos Vásárló Fesztivál sikerei (büszkék vagyunk rá! – a Szerk, Tudatos Vásárlók Egyesülete) nyomán Székesfehérváron is elindult a mozgolódás. A Fúzió Egyesület önkéntesei kóstolóesteket és vásárt kezdtek szervezni tavaly ősszel. A havi rendszerességű vásáron először 4-5, néhány hónap múlva már 10-15 termelő volt jelen, kezdetben 60-100, legutóbb mintegy 200 látogatóval.

 

Fehérváron kóstolóestet és vásárokat tartanak

A vásárt nulla forintból, önkéntes alapon szervezik, helypénzt sem kérnek. „Később szeretnénk egy nagyobb szabású projektet indítani, ahol marketing és arculati segítséget adunk a termelőknek, és nagyobb vásárok szervezését is tervezzük” – mondta el Silye Zoltán, a Fúzió Egyesület munkatársa, a kezdeményezés egyik szervezője.

 

Erre figyelj, ha bevásárló-közösséget szervezel:

  • A közösség minden tagja vegyen részt a munkában, mindenki a maga kvalitásainak megfelelő feladatot kapjon.
  • Törekedni kell arra, hogy a termelők is megértsék, a heti rendelések teljesítése, az időnként felmerülő minőségi kifogások kezelése elengedhetetlen ahhoz, hogy a vásárlók részéről töretlen maradjon a bizalom.
  • Figyelni kell rá, hogy olyan helyen legyen az átvételi pont, ahol egyébként is van forgalom, így nem okoz gondot, ha egy-egy délután sok ember fordul meg az adott helyszínen. Ezzel elkerülhető a konfliktus a szomszédokkal.
  • Nézzétek meg, hogyan működnek mások, kérjetek tanácsot tőlük, de a szabályokat a saját igényeitek szerint alakítsátok!
  • További tudnivalók a közvetlenül a termelőtől történő vásárlásról a TVE Közvetlenül c. kiadványában.

 

Néhány, már működő bevásárló-közösség elérhetősége

Szatyor Egyesület

Budapest

http://www.szatyor.org

zoldszatyor@gmail.com

Fúzió Egyesület

Székesfehérvár

http://www.kingsziti.hu

fuzio@kingsziti.hu

Kecskeméti Szatyor Egyesület

Kecskemét

http://kecskemetiszatyor.hu/

kecskemetiszatyor@mail.com

Kiskunfélegyházi Szatyor Klub

Kiskunfélegyháza

http://kkfhaza.szatyorklub.hu/index.php

Kiss.kalman.tibor@gmail.com

Natúr Kosár

Érd

http://naturkosar.blog.hu/

naturkosar@gmail.com

Kiskosár Vásárló Közösség Esztergom   kiskosaresztergom@gmail.com

 

 

A cikk a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával a FV-I-11-D-0007 jelű pályázat keretében valósult meg.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás