fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Így kell elállási nyilatkozatot tenni internetes vásárlásnál

Telefonon közöltem a webáruházzal, hogy elállok a vásárlástól, és visszaküldöm a megrendelt tabletet. Igen, ez így szabályos, de nem tudatos! Utólag nehéz lesz bizonyítani az igazunkat… A Fogyasztó Barát mást javasol.

 

Csábító megoldás, hogy az elállási szándékunkat egy gyors telefonhívással jelezzük a webáruház felé. Kinek van ideje levelezgetni, nem igaz?

 

Jogszerű, ha telefonon jelezzük az elállási szándékunkat, ugyanis a kormányrendelet csak annyit ír elő, hogy a fogyasztó köteles az elállási szándékát „egyértelmű nyilatkozat útján” gyakorolni. Márpedig a „köszönöm, mégsem kérem, visszaküldöm” a telefonon keresztül is elég egyértelmű nyilatkozat.

 

Akkor miért nem javasolja a szóbeli elállást a Fogyasztó Barát?

 

Mert a fogyasztó köteles bizonyítani, hogy az elállási nyilatkozatot egyáltalán megtette, és azt is, hogy ezt a kormányrendelet szerint előírt módon (egyértelműen) és időben (14 napon belül) tette meg.

Ha az eladó vitatja, hogy éltünk volna vagy időben éltünk volna az elállási jogunkkal, akkor az írásos nyilatkozattal ezt könnyen bizonyíthatjuk.

 

A Fogyasztó Barát tanácsa: az elállási nyilatkozatot mindig írásban (e-mail, postai levélküldemény), vagy akár a legtöbb fogyasztóbarát webáruház honlapjáról letölthető elállási nyilatkozat minta útján tegyük meg.

 

A kormányrendelt melléklete ezt a nyilatkozat mintát javasolja használni:

 

Címzett:

 

Alulírott/ak kijelentem/kijelentjük, hogy gyakorlom/gyakoroljuk elállási/felmondási jogomat/jogunkat az alábbi termék/ek adásvételére vagy az alábbi szolgáltatás nyújtására irányuló szerződés tekintetében:

 

Szerződéskötés időpontja /átvétel időpontja:

 

A fogyasztó(k) neve:

 

A fogyasztó(k) címe:

 

A fogyasztó(k) aláírása: (kizárólag papíron tett nyilatkozat esetén)

 

Kelt

 

 

A Fogyasztó Barát legközelebb azt mondja el, hogy milyen formában köteles az eladó az elállási nyilatkozatot visszaigazolni.

 

 

A vonatkozó jogszabály a 45/2014. kormányrendelet 22. §; 2. sz. melléklet

 

 

 

Sorozatunkban a Jutasa Kft. képregényének segítségével mutatjuk be a fontos fogyasztói jogokat.

 

 

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás