fbpx

| Molnár Tímea

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Így állíts össze egy alap ruhatárat!

Tele van a szekrény, mégse tudsz rendesen felöltözni? Molnár Tímea stílustanácsadó elárulja, mire figyelj egy alap ruhatár összeállításánál, hogy elkerüld a fölösleges pénzkiadást és a frusztrációt.  

Tapasztalataim szerint a ruhatárak 80-90%-ból egyetlen alapvető és elemi építőkő hiányzik: az átgondoltság. Nevezhetjük Józan Paraszti Észnek, vagy életviteli vezérfonalnak, az alapelvek annyira egyszerűek, hogy a legtöbb emberben éppen ezzel keltik a gyanút: nem lehet, hogy csak ennyi! Akkor én miért érzem olyan lehetetlen küldetésnek az egészet?

Valószínű azért, mert száraz tárgyilagossággal gardróbot építeni nem annyira „hűha de izgalmas” elfoglaltság.

Száraz tervezés vs. divathullám

A legtöbben nem is vágnak bele, hiszen sokkal könnyebb a látványos, és gyorsan fogyasztható trendekbe szédülni, és vásárolni egy sokadik felesleges holmit, mint célirányosan keresni a hiányzókat.

A “Nincs egy rongyom se, amit felvegyek!” – érzés tehát a legtöbbször a valóságot takarja. A nők szekrényében valóban nincsenek meg azok a darabok, amik egy adott szituációban, egy adott összeállításhoz szükségesek lennének.

Talán nem véletlen, hogy leginkább azokat a férfiakat és nőket jellemzi a gondolkodósabb, precízebb megközelítés, akik munkájuk, vagy életvitelük okán valóban rá vannak kényszerítve, hogy ne csak impulzus jellegűen vásároljanak. Például egy igazgatói pozíció, egy bőröndből élős munkakör, egy külföldi tárgyalópartner elég erős nyomás, hogy tényleg helyre tegyük a gardróbunkat.

Bár nagyon sok irányban el lehet indulni a ruhatárunk feltérképezésében, az egyik legpraktikusabb és leghatékonyabb alapelvként próbáljuk meg mindig a szemünk előtt tartani, hogy:

 

Egy ideális ruhatár mellett nem jöhetünk zavarba

A ruhatár végső soron olyan, akár egy kötelező elsősegély doboz. Tartalmaznia kell a minimumot az élet váratlan meglepetéseire. Ha mindezt az öltözködésünkre fordítjuk, a ruhatárat érdemes a legalapvetőbb szekciókra bontani:

Hivatalos – legyen az protokolláris esemény, vagy állásinterjú, vagy temetés, egy szett konzervatív összeállítással elő kell tudnunk bármikor rukkolni, mert vannak azok az alkalmak, amikor nincs helye a fast fashionnak, vagy a sportcipőnek.

Casual – ezen fogalom alatt én most a leggyakoribb, hétköznapi, “csinosan munkahelyre járós” darabokat értem, amik közé még mindig csak laza pénteken fér a farmer, és nem tartalmaznak tapadós, feszülős, alul-öltözős, vagy sportos darabokat.

Alkalmi – kinek-kinek igénye szerint. Komoly színházi, netán opera gálás, vagy csak az a bizonyos szimpla szombat esti pubozós… Legyen egy jól elkülöníthető, alkalminak nevezhető szekciója a ruhatárunknak! Ha igazán precízek vagyunk, legyen egy valóban elegáns, koktél ruhás/kisestélyis összeállításunk is. (Természetesen a hozzá való cipővel, táskával, kardigánnal, vagy blézerrel, selyem kendővel stb.)

Hobbi, otthoni, sportos – ide tartozik minden, ami máshova nem, ugyanakkor fontos, hogy itt sem lehet semmi túlhordott, kopott, alaktalan, előnytelen, slampos stb.

 

Értelemszerűen ez a lista pusztán csak vázlat, logikusan mindenkinek a saját életviteléhez, elvárásaihoz kell alakítania, súlyoznia. Fontos azonban, hogy, minden évszakban legyünk következetesek.

A ruhatárunknak minden időjárási körülményhez alkalmazkodnia kell

Tehát ugyanúgy fel kell építeni az átmeneti évszakokhoz illeszkedő business, casual, alkalmi, sportos oldalát, mint a téli, vagy a nyári évszakoknak megfelelőt. (Az alapelvek változatlanok maradnak attól még, hogy milyen hónapot írunk.)

Ha valakinek nincs lehetősége, ideje, pénze négy-ötféle (különböző funkcióra való) kabátot tartani, a legjobban akkor jár, ha inkább fentről választ egy jól kihasználhatót, ami átcsúszhat akár casual, akár alkalmi vonalba is. 

A fenti táblázat (pusztán iránymutatás) segít abban, hogyan gondoljuk át, mire is van szükségünk a ruhatárunkba.

Példaként szándékosan választottam modellrajzokat, ugyanis ebben az esetben valóban pusztán a forgatókönyvünk vázát adják a ruhák. A kreativitás sincs kizárva!

Nagyszerű mankót jelent, ha pontosan tudjuk, mit keresünk a boltokban, és miért? Nem ötletszerűen fogunk vásárolni, hanem nagyon is tervszerűen, ugyanakkor ez a megközelítés nem zárja ki egyben azt is, hogy kreatívan és színekben, anyagokban, formákban gazdagon valósítsuk meg a terveinket.

 

A teljes cikk a Stílusmentor oldalon olvasható. Köszönjük a cikket Molnár Tímeának!

Nyitókép: pixabay.com

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás