fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Igazi rezsicsökkentés, amivel a környezet is nyer

Az új európai energiahatékonysági szabályok 14 000 forint megtakarítását eredményezik egy átlagos háztartásban évente. Az érintett 11 millió otthonban nem csak a költségek, de a károsanyag-kibocsátás is csökken.

A 2015. január 1-jén életbe lépett szabályok olyan berendezésekre vonatkoznak, mint például a villanysütő, a kávéfőző vagy a számítástechnikai eszközök. Ráadásul ezentúl az online kereskedelemben is részletes leírást kell elérhetővé tenni arról, hogy az adott elektronikai termék mennyire energiatakarékos.

 

Íme az újdonságok!

 

Energiahatékonysági címke a sütő-főző berendezéseknek is: Az új gázsütőket és szagelszívókat mostantól kötelező energiahatékonysági címkékkel ellátni. Egy energiatakarékos sütő (amelyik az A+ osztályba tartozik) teljes élettartama alatt átlagosan 55 000 forintot spórol meg gazdájának egy D osztályba tartozó készülékkel szemben.

 

 

Automatikus „standby” funkció a kávéfőzőknél: Az új kávéfőzőknek rendelkezniük kell olyan funkcióval, amely egy bizonyos idő után automatikusan energiatakarékos üzemmódba állítja a készüléket. Ezzel a megoldással egy-egy kávéfőző 14 000 forintnyi energiát takarít meg használata során.

 

 

Automatikus „standby” funkció a számítástechnikai eszközöknél: A kávéfőzőkhöz hasonlóan a nyomtatóknak, modemeknek, dekódereknek is automatikusan „standby” módba kell állítaniuk magukat, amikor éppen semmilyen fontos feladatot nem hajtanak végre. Bár ez a hatékony működésüket nem befolyásolja, mégis a számítások szerint évente 12 000 forintot spórolhat egy háztartás ezzel a funkcióval.

 

 

 

Részletes energiahatékonysági címkék az online kereskedelemben: A kereskedőknek mostantól kötelező részletes energiahatékonysági leírással ellátniuk az online árult termékeket is. Eddig csak azt kellett feltüntetni, hogy az adott készülék melyik osztályba tartozik (A, B, C stb.), az új szabályok szerint azonban a részletes besorolást is közzé kell tenni (pl. A+, A++ stb.), hogy a fogyasztók árnyaltabb képet kapjanak a termékekről.

 

 

Mindent összevetve, a 2015 elejétől élő újítások a becslések szerint átlagosan 14 000 forint megtakarítást jelentenek egy-egy háztartásnak. Amennyiben valaki az összes berendezést energiatakarékosra cseréli otthonában, úgy 2020-ig akár 145 000 forintot is spórolhat a villanyszámlán.

Az új szabályozás várhatóan hatással lesz a klímaváltozást kiváltó szén-dioxid-kibocsátásra is. Évente 15 millió tonnával kevesebb szén-dioxid kerülhet a légkörbe, ami egyenlő például Bukarest egész évi kibocsátásával. A számítások szerint az újításoknak köszönhetően kb. 166 millió tonnával kevesebb olaj fogy majd, ami Olaszország teljes éves fogyasztásával egyenlő.

Az energia-megtakarítás lehetővé teszi, hogy az EU mintegy évi 65 millió hordóval csökkentse olajimportját – ez pedig több, mint Ausztria éves nyersolaj-behozatala.

 

 

Forrás: Európai Unió

Fotók: Mark Menzies, sudphoto, Daniel Foster, Flickr

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium PTKF/467/2014-es számú Zöld Forrás pályázat keretében készült. 

 

 

 

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás