fbpx

| Tudatos Vásárló

Időjárás-előrejelzés

„Azokat, akik úgy gondolják, hogy a felgyorsult ütemű globális felmelegedést nem az emberi tevékenységekből származó üvegházhatás okozza, azokhoz tudnám hasonlítani, akik még mindig azt hiszik, hogy a Föld lapos.” [Gerhard Berz, tudós]

A Föld atmoszférájában és éghajlatában keletkezett károk olyan komolyak, hogy első reakciónk ez: mit számíthat egyetlen ember erőfeszítése? Pedig sürgősen szükség van a változásra. A globális felmelegedés és az ózonréteg pusztulása két különböző probléma. Mégis összekapcsolódnak, mert mindkettő az atmoszféránk minőségével függ össze, és mindkettőnek közvetlen hatása van az emberek és bolygónk egészségére. Ha nem teszünk semmit, annak a Föld számára katasztrofális következményei lesznek.

Globális felmelegedés

Az elmúlt 100 évben az átlagos globális hőmérséklet 0,5 °C-kal emelkedett. A tudósok szerint bolygónk azért melegszik, mert több millió gyárával és autójával az emberiség több üvegházgázt – szén-dioxidot, metánt, nitrogén-oxidot és fluoridos gázokat – bocsát a levegőbe, mint korábban bármikor. Az üvegházgázok onnan kapták nevüket, hogy a Föld körül ugyanúgy hőszigetelő réteget képeznek, és megtartják a napsugarakból származó hőt, mint az üveg egy melegházban.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) becslése szerint e század végéig 5,8 °C-kal fog emelkedni az átlagos globális felszíni hőmérséklet, ha nem cselekszünk. E hőmérséklet-emelkedés az emberiségre és a hasonló életformákra nézve komoly következményekkel járhat. Olyanokkal például, mint a tengerszint kb. 90 cm-es emelkedése, ami vízparti területek és kisebb szigetek elárasztását jelenti, vagy mint a szélsőséges időjárási jelenségek (Iván, a hurrikán, vagy a Tátra erdejeit elpusztító szélvihar) gyakoribbá és súlyosabbá válása.

A Kiotói Jegyzőkönyv az iparosodott országok (az USA kivételével) kötelezettségvállalása, hogy 2012-ig az 1990-es szinthez képest átlagosan 5,2%-kal csökkentik széndioxid-kibocsátásukat. Ha a Kiotói Jegyzőkönyvről szeretnél többet megtudni, kattints ide vagy ide. Az 5,2%-os csökkentés csak az első lépés. A klímaváltozás által okozott károkat akkor tudjuk helyrehozni, ha megfelelő erőfeszítéseket teszünk a jelenlegi fogyasztási szokásaink és gyártási módszereink megváltoztatására. Szakértők szerint 2050-ig a globális széndioxid-kibocsátás 60%-os csökkentésére van szükség, ha el akarjuk kerülni a katasztrofális éghajlatváltozást. Az ENSZ IPCC szerint. A széndioxid-kibocsátás ilyen arányú azonnali csökkentése lehetetlen, de a szám jól érzékelteti, hogy mennyivel kéne a szennyezést csökkenteni ahhoz, hogy megfékezhessük a globális felmelegedést.

Az ózonlyuk

Az ózon olyan gáz, amely a föld felszínén mérgező. Ugyanakkor a Földet 25 km-rel a földfelszín felett körülvevő finom ózonréteg megvéd minket a Nap káros sugaraitól. Ez az ózonréteg létfontosságú a Föld élőlényei számára, hiszen a Napból érkező káros – bőrrákot és szembetegségeket okozó, növényeknek és állatoknak is ártó – ultraibolya (UV) napsugarakat szinte teljes mértékben elnyeli. Az ózonréteget károsító gázok legalább 111 évig aktívak és ártalmasak maradnak a sztratoszférában. Ezeket az anyagokat először hűtőszekrényekben, később légkondicionáló berendezésekben használták. A CFC-k másik jelentős felhasználási területe az aeroszolos palackok.

Több információ: UNEP DTIE OzonAction Programme (Energia és Ózon Akció Csoport), e-mail: ozonaction@unep.fr; www.uneptie.org/ozonaction, www.tiszta.levego.hu/ozonlyuk.html

1985-ben a tudósok lyukat találtak az ózonrétegen, azaz rendkívül alacsony sztratoszférikus ózonkoncentrációt mértek. Ez a lyuk az Antarktisz felett helyezkedik el és folyamatosan nő. Mostanáig a Földet védő ózonréteg körülbelül 10%-át pusztítottuk el. A „hiányzó” ózon megsemmisítéséért bizonyítottan a CFC (klórozott-fluorozott szénhidrogén) gázok felelősek. A fejlett országok megegyeztek az ózonra káros vegyszerek használatának megfékezésében betiltásuk vagy termelésből való kivonásuk révén. A fejlődő országokban azonban 2010-ig még megengedett a használatuk.

Az éghajlatváltozás megállítása

A globális felmelegedés nem fog magától megszűnni. Az erőforrások hatékonyabb felhasználása a termelési folyamatokban; alacsonyabb energiaigényű, jobb teljesítményű termékek: mindezeknek általánosan elterjedtté kell válniuk, ha meg akarjuk oldani a problémát. A vállalatoknak létfontosságú szerepük van a széndioxid-kibocsátást csökkentő technológiák piacra dobásában és népszerűsítésében. Európa és az USA kilenc piacvezető vállalata hozta létre a Respect Table (Tiszteletasztal) nevű vállalathálózatot, amely a Kiotói Jegyzőkönyv kihívásainak igyekszik megfelelni. A hálózat a klímaváltozás elleni küzdelmet tette meg legfontosabb céljának: a cégek egy társadalmilag, környezetileg és gazdaságilag fenntartható társadalom megteremtése érdekében működnek együtt. A részt vevő vállalatok között szerepel az Ikea (Svédország), az Interface (USA), a Nuon Renewable Energy (Hollandia), a The Body Shop (Anglia). [www.respecteurope.com] [angol] A Globális Klímaváltozás Pew Központ (Pew Center on Global Climate Change) nonprofit, politikamentes és független szervezet, amelynek célja, hogy hiteles információt, egyenes válaszokat és innovatív megoldásokat adjon a globális klímaváltozással kapcsolatos kérdésekre, problémákra. A szervezetet keretében 32 nagyvállalat végzi a közvélemény felvilágosítását az éghajlatváltozás kockázatairól, kihívásairól és megoldásairól.

Ha szeretnél többet tudni ezekről az összetett témákról, ezeken az oldalakon kezdheted a kutatást:

www.safeclimate.net ; www.climatevoice.org ; www.iisd.org/youth/internetcafe ; www.energiaklub.hu ; www.tiszta.levego.hu ; www.wwf.hu ; www.vahava.hu ; www.eghajlatvaltozas.hu

Cselekedni sosem késő

Az ózonréteg meggyógyul, ha kevesebb ózonkárosító anyagot használunk. De még ha holnap be is tiltanák az összes ilyet, az ózonrétegnek 100 évre lenne szüksége a teljes gyógyuláshoz. És a tény, hogy hozzá vagyunk ezekhez szokva, és technológiáink is ezekre épülnek. A fosszilis tüzelőanyagokkal való bőséges ellátottság hosszú ideig nem kényszerített bennünket arra, hogy alternatív és tisztább lehetőségeket keressünk. Emiatt még mindig erősen függünk a hagyományos energiaforrásoktól, s ennek következményeit érzékelhetjük egészségünk és bolygónk állapotán. Több időt, pénzt és „emberi energiát” kell fektetnünk abba, hogy a megújuló energiákat a fosszilis tüzelőanyagok helyettesítőivé tegyük. A tudatos vásárlóknak kulcsfontosságú szerepük van: pozitív tetteik által a „fenntarthatóságért rajongók klubja” folyamatosan gyarapszik. A hatalmas multinacionális vállalatok is nehéz idők elébe néznek, ha nem veszik figyelembe a számunkra fontos szempontokat. 

Néhány jó tipp:

 Mit tehetünk az éghajlatváltozás és az ózonréteg pusztulása ellen?

– Ne használj többé hajtógázas palackokat. Bár már nem tartalmaznak CFC-t, más szennyező vegyszerek még vannak bennük, és nem újrafeldolgozhatók.

– Ha új hűtőt veszel, legyél benne biztos, hogy alacsony CFC-tartalmú, vagy ami még jobb: egyáltalán nem tartalmaz CFC-t. Ne dobd el csak úgy a régi hűtőd: hívd fel a gyártót és kérd meg, hogy vonják ki belőle a CFC-t. Ezt ugyanis újra lehet (sőt kell) hasznosítani!

– Csökkentsd az autó és egyéb motoros járművek használatát. Az autók az egyik legjelentősebb széndioxid-kibocsátók, és más üvegházgázokat is termelnek.

A cikk eredetije a youthXchange című kiadványban olvasható.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás