fbpx

| Gulyás Emese

Időadomány

2004-ben több mint három és félmillió ember, a 14 éven felüli lakosság 40%-a adományozta idejét, szakértelmét, lelkesedését civil szervezetek, önkormányzati óvodák, iskolák, egyházak vagy sportegyesületek támogatására.

Időadomány. Így is nevezik az ellenszolgáltatás nélkül végzett önkéntes munkát. Magyarországon 2004-ben több mint három és félmillió ember, a 14 éven felüli lakosság 40%-a adományozta idejét, szakértelmét, lelkesedését civil szervezetek, önkormányzati óvodák, iskolák, egyházak vagy sportegyesületek támogatására. Az Önkéntes Központ Alapítvány és a Nonprofit Kutatócsoport Egyesület legfrissebb kutatása szerint a legtöbb időt szervezési, rendezési feladatok ellátására, illetve építésre, javításra, szerelésre áldozták az önkéntesek. Azok közül, akik havi rendszerességgel önkénteskednek, a legtöbben havi 1-5 órát szánnak a közösség érdekében végzett feladatokra. Örvendetes hír, hogy a legutóbbi, 1993-as felméréshez képest a havonta végzett munkaórák száma összességében 44 százalékkal növekedett. Egy átlagos hónapban az önkéntesek 12 668 448 (!) órányi munkával segítették a támogatott szervezeteket. Az önkéntességnek nemcsak szimbolikus értéke jelentős, hiszen havonta közel 1,6 millió főállású alkalmazott munkáját látják el. Ha csak az országos havi nettó átlagkeresettel számolunk, az önkéntesek munkájának értéke több mint havi 160 milliárd forint. Óriási gazdasági érték! 2005-ben összesen ennyit költöttek Magyarországon reklámozásra, 2006-ban egész évben ennyit fordít foglalkoztatási programokra az ország.

Hogy mindezt miért? A legtöbben családi hagyományt folytatnak, jó érzéssel tölti el őket mások segítése; fontosnak tartják a támogatott szervezet céljait, a közösségi élményeket, a szabadidő hasznos eltöltését. Az önkéntesség az önismeret fejlesztésére sem utolsó lehetőség.

Megjelent a Tudatos Vásárló magazin 8. számában.

Kép [cc] Gary

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás