fbpx

| Tudatos Vásárló

Idénymenü: decembertől februárig

Könnyen elkészíthető téli recepteket ajánlunk ínyenceknek. 

Csicseriborsós zöldségleves

Hozzávalók 6 személyre: 3 evőkanál olívaolaj, 3 nagyobb apróra vágott hagyma, 8 összenyomott fokhagymagerezd, 1 karikára vágott póréhagyma, 4 csésze víz, borsikafű, rozmaring, só, balzsamecet, 200 g áztatott és előfőzött csicseriborsó, 5 evőkanál paradicsomlé, 1 felkarikázott sárgarépa, 1 kockára vágott nagyobb burgonya, díszítéshez petrezselyemlevél.

Elkészítés: Éjszakára áztassuk be a csicseriborsót, másnap lassú tűzön főzzük puhulásig. A habot szedjük le. Ha elkészült, a háromnegyedét pürésítsük burgonyatörővel. Nagyobb lábosban olajon dinszteljük meg a hagymákat. Adjuk hozzá a burgonyát, a sárgarépát, és sűrű kevergetés mellett pároljuk-pirítsuk további 10 percig. Lassan öntsük fel a vízzel és a paradicsomlével. Adjuk hozzá a csicseriborsót. Ízesítsük tetszés szerint. Forrón, petrezselyemlevéllel megszórva tálaljuk.

 

Csicsókás rizottó

Hozzávalók 6 személyre: 2 nagy hagyma, kockára vágva, 8 összenyomott fokhagymagerezd, 8 közepes méretű hámozott és szeletelt csicsóka, 12-16 csésze víz, szárított lestyánlevél, petrezselyemlevél, zellergumókockák, 2 evőkanál vaj, 6 evőkanál olívaolaj, 4 csésze rizs

Elkészítés: Lapos edényben olvasszuk fel a vajat és az olajat, majd futtassuk meg 5 perc alatt rajta a hagymákat. Adjuk hozzá a csicsókaszeleteket, és további 5 percig pároljuk kavargatás közben. Ezalatt forraljuk fel a fűszerezett vizet. Öntsünk rá 1 szedőkanálnyival a csicsókás hagymára, majd fedő nélkül pároljuk további 15 percig. Kissé törjük meg villával, és sűrű kevergetés közben öntsük bele a rizst. Adjuk hozzá a főzőlé többi részét. Időnként megrázogatva 20-25 perc alatt pároljuk puhára. Tálalás előtt ízlés szerint újabb adag vajat keverhetünk hozzá.

 

 

Téli csemege

Hozzávalók 6 személyre: 2 csésze tönkölybúzadara, 2 nagy fakanálnyi vaj, 6 csésze víz, 2 evőkanál mazsola, 4 evőkanál méz, fél citrom leve és reszelt héja (csak ha bio), csipet só, apróra vágott szárított gyümölcs (körte, alma, szilva) és olajos magvak (dió, mandula, mogyoró, napraforgó).

Elkészítés: Nagyobb lábosban, állandó kevergetés mellett pirítsuk meg a darát a vajon. Eközben forraljuk fel a vizet, majd öntsük a darára és főzzük együtt kis lángon még 5-10 percig. Miután kihűlt, ízesítsük és gazdagítsuk tetszésünk szerint. Alaposan keverjük össze. Két vizes kanál segítségével formázzunk a masszából gömböket, vagy tömködjük edénykékbe. Tejszínhabbal is fogyaszthatjuk.

 

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 21. számában

 

 

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás