• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Hűtőgépek és alternatíváik

2006.01.13. /
A hűtőszekrényt és a fagyasztót egy mai háztartásban nélkülözhetetlennek tartják. Olyannyira mindennapjaink részévé váltak ezek a gépek, hogy fel sem merül bennünk a kérdés: mit tettek az emberek, mielőtt ezeket feltalálták volna.

A hűtőgépektől való függőségünket azonban gyakran csak a kényelem iránti vágyunk szüli: ritkábban vásárolunk be, de akkor nagy tételben, és előre elkészített ételeket halmozzuk fel.

A hűtőszekrény környezeti hatásai

A hűtőszekrények energiafogyasztását a gyártók az EU országaiban egységes címkén kötelesek közölni. Az energiafelhasználás szempontjából az „A” jelzésű gép a legjobb, míg a „G” a legrosszabb. Az „A” kategóriájú hűtőszekrények egyre nagyobb választéka miatt 2003-ban bevezették az „A+” és az „A++” változatokat, amelyeknek további 25-45%-kal kisebb a fogyasztása. A cél a technológiák hatékonyságának növelése és a szén-dioxid kibocsátás csökkentése. Mi sem bizonyítja jobban ennek fontosságát, mint az a tény, hogy az EU-ban kibocsátott üvegházhatást okozó gázok 2%-áért (mintegy 62 millió tonna CO2) az otthonainkban működő hűtő- és fagyasztószekrények a felelősek.

Hasonlóan égető problémát okoznak a hűtőgázok. Az erre a célra alkalmazott HFC-k (hirdrofluorkarbonok) 3200-szor nagyobb mértékben járulnak hozzá a globális felmelegedéshez, mint a szén-dioxid. A kyotói egyezményben az EU a HFC-kibocsátás 8%-os csökkentését vállalta 2010-re az 1990-es szinthez képest. Vannak vállalatok, amelyek már nem alkalmazzák ezeket a gázokat, meglepő módon azonban ők sem tüntetik fel ezt a tényt tájékoztatóikban vagy termékeik címkéjén.

Részben a hűtőgázok miatt kell kiemelt figyelmet szentelni a kidobott hűtőszekrények újrahasznosításának. Nagy-Britanniában évente mintegy 2,5 millió hűtőgépet dobnak ki, amelyekből újrahasznosítás előtt mindenképpen el kell távolítani a globális felmelegedést okozó gázokat, nehogy a levegőbe jussanak.

A hűtőszekrény alternatívái

Mivel a legtöbb hűtőszekrényeknek van egy kis fagyasztó része, a fagyasztóládák nélkülözhető tárgyak. A fagyasztószekrénynek nincs saját kezűleg elkészíthető alternatívája.

A hűtés környezetbarát alternatívája, ha az ételeket befőzéssel, pácolással, sózással, tartósítással és kiszárítással tartósítjuk. A mélyhűtők térnyerésével egyre kevesebb háztartás alkalmazza ezeket a technikákat a télire való eltevéshez, pedig ezek a módszerek nem igényelnek energiafelhasználást, és a környezetet sem szennyezik.

Éléskamra

Az éléskamrák tökéletesen alkalmasak élelmiszerek megfelelő hőmérsékleten tartására, amennyiben rövid idővel bevásárlás után felhasználjuk őket. A régen épült házakban teljesen természetes volt egy spájznak szánt helyiség, amelyet általában az épület külső részével érintkező falhoz építettek. A hideg környezetet a vastag téglából épített falak és kőpadló hivatott biztosítani. Környezeti szempontból ma sem elhanyagolható ez a kémiai hűtőanyagokat és energiafelhasználást nélkülöző alternatíva.

Amennyiben lakásodban ez a helyiség nem lett átalakítva második fürdőszobává, WC-vé vagy éppen gardróbbá, egy hőmérővel nagyon egyszerűen meggyőződhetsz arról, hogy alkalmas lenne-e élelmiszerek tárolására: hűtőszekrények esetében 5°C a maximálisan ajánlott hőmérséklet. Amennyiben ennél melegebb van, megpróbálhatod leszigetelni az ajtót, hogy ne tudjon beáramolni a meleg a lakás többi részéből. Egy másik lehetőség, hogy csak télen használod, így legalább az év egy részében kikapcsolhatod a hűtőt.

Ideális esetben minden új ház építésénél éléskamrát kellene kialakítani az épület északi, leghidegebb oldalán, leszigetelve a szomszédos szobáktól. A jól kialakított, hűvös spájzok használatával akár teljes egészében lemondhatnánk a hűtő használatáról, de legalábbis kisebb modellt választhatnánk, és ennek megfelelően energiát és költséget takaríthatnánk meg, vagy a hűvösebb évszakok idejére kikapcsolhatnánk a hűtőt.

„Saját kezűleg készített” hűtőszekrény

Már az ókori egyiptomiak felfedezték, hogy egy lyukacsos edényben lévő víz elpárolgásával párhuzamosan az edény tartalma lehűl. Bárki készíthet otthon ilyen, akár nagyobb dolgok hűtésére is használható eszközt. A lehűtendő dolgokat egyszerűen helyezd egy vödörnyi vízbe és tedd árnyékos helyre! Takard le egy konyharuhával, ami éppen hozzáér a víz felszínéhez! A víz felszívódásával és elpárolgásával a víz és a benne lévő étel/ital is lehűl. Bizonyos termékeknél (sör, bor) még egyszerűbb hűtési alternatívát kínál a pince vagy garázs is.

Vegetáriánus háztartások

A vegetáriánus háztartások könnyebben boldogulnak hűtőszekrény nélkül, hiszen ételeik alapját többnyire friss zöldségek, szárított hüvelyes növények és gabonafélék képezik és nem állati eredetű termékek. A tejtermékek és húsok mennyiségének csökkentésével kevesebb szükséged lesz a hűtőszekrényre.

 

Mindent összevetve, érdemes átgondolnod, mekkora és milyen hűtőre van valójában szükséged. Már a lakás, ház építésénél illetve vásárlásánál végiggondolható, van-e lehetőség spájz, hűvös pince vagy garázs kialakítására. Ha mindenképpen hűtőszekrényt kell vásárolnod, törekedj az energiatakarékos, megfelelő méretű modell kiválasztására. Ne halmozd fel a fagyasztott és előre elkészített ételeket, a friss ételek amúgy is egészségesebbek!

Forrás: Ethical Consumer, 2005. január-február. Lefordítva és közzétéve a kiadó engedélyével. Fordította: Szabó Előd és Fertetics Mandy  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében