fbpx

| Tudatos Vásárló

A húsfogyasztás súlyos következményei

Egy annyira hétköznapi dolog, mint az étkezési szokásaink, sokkal nagyobb hatással bírnak, mint az elsőre gondolnánk. A húsfogyasztásunk mértéke nem csak, hogy az egészségünknek nem jó, de a környezetre nézve is rendkívül káros. 

Az elmúlt évtizedekben a jövedelmek növekedése nagy változást idézett elő táplálkozási szokásainkban. A húsfogyasztás nagyon fontos eleme lett az étkezésünknek. A haszonállatok tenyésztése és szállítása sokkal több tápanyagot, földet, vizet és energiát igényel, mint a növényeké. A húsfogyasztás iránti növekvő igény nagy nyomást helyez az élelmiszer előállítókra, kimeríti a természeti erőforrásokat, és tönkreteszi az ökoszisztémát.

 

De mit is jelent ez számokban kifejezve?

 

  • A húson alapuló étkezés 10-szer több vizet igényel, mint a növényi étrend. 1 kilogramm marhahús előállítása több mint 15 ezer liter vizet igényel.

  • Nem túl hatékony módon, 1 kalória előállításához 30 kalóriányi takarmány elfogyasztása szükséges.

  • A haszonállattartás a globális üvegházhatású gázok kibocsátásának majdnem 15 %-ért felelős, és a vízszennyezéshez is jelentős mértékben hozzájárul.

  • A mezőgazdaságban felhasznált víz kb. 30%-t a húselőállításra fordítják.

  • A világon termelt gabona (rozs, zab és kukorica) 40 %-a az állatok takarmányozására használják.

  • Az állattartás nagy szerepet játszik a biodiverzitás csökkenésében és a fajkihalásokban, hiszen a Föld felszínének 30 %-át foglalja el, ami egykor a vadvilágnak adott otthont.

 

 

Több mint 100 év kellett hozzá, hogy az általunk ismert nyugati étrend elérjen oda, hogy már minden étkezés alkalmával fogyasztunk húst. Ehhez képest Ázsia nagy részén ez a változás már egy generáció alatt végbement. Ez az étkezés pedig világszinten súlyos egészségügyi problémákhoz, többek közt elhízáshoz vezet.

Az előrejelzések aggasztóak. 2025-re 50 %-os növekedést jósolnak a húsfogyasztásban a 2013-as mennyiséghez képest, mind a nyugati országokban, mint a fejlődő országokban, különösen Ázsiában.

Ahhoz, hogy a termelők ki tudják elégíteni ezt a növekvő keresletet, egyre problémásabb tenyésztési módokhoz fordulnak. A cél, hogy minél gyorsabban minél nagyobbra hízzanak az állatok, hiszen a fogyasztói igények ezt kívánják. Ehhez már nem elég ha szabadon legeltetik az állatokat, hanem gabonafélékkel is etetik őket. Így a gabonatermelésen is nagyobb a nyomás, és ezáltal, a természeti erőforrásokon és a környezeten is.

 

Mit lehet tenni?

Első lépesként, a termelőknek fenntarthatóbb termelési módokra kéne átállniuk, kezdve egy víztakarékosabb termelési móddal, beleértve a csepegtetéses öntözés használatát a mezőgazdaságban. Ezzel együtt a kormányoknak és civil kezdeményezéseknek egy sokkal inkább növényeken alapuló étrendet kéne népszerűsíteniük, mint a saját egészségünk, mint a Föld megóvása érdekében.

 

 

Persze nem kell mindenkinek egyből vegetáriánusnak lennie. Már az is jó, ha részben változtatunk az étkezésünkön és például inkább halat vagy csirkét eszünk marhahús helyett, hiszen a marhatenyésztés 28-szor több földet és 11-szer több vizet igényel, mint bármelyik másik haszonállaté.

Ha hetente egy húsmentes napot tartunk, új zöldségalapú ételeket próbálhatunk ki helyette, ez a nyári hőségben különösen előnyös.  A Húsmentes hétfő mozgalom oldalán kiváló recepteket találsz, próbáld ki Te is!

Egy kiegyensúlyozott, nagyrészt növényeken alapuló étrend, minimális vörös- és feldolgozott hús fogyasztásával nagyban segíthet a környezet megóvásában valamint csökkenthető vele az étkezéssel összefüggő megbetegedések száma is.

 

Forrás: World Grain

kép: pixabay.com

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás