fbpx

| Tudatos Vásárló, Nagy Melinda

Hulladékcsökkentő – karácsonyi kihívás #1

Szeretjük a karácsonyt, de sokszor pont a lényeg hiányzik. Meghittségre, egymásra figyelésre, egy kis befelé fordulásra nem marad energiánk. Egy kétgyerekes édesanya vállalja, hogy zöldebben, tudatosabban készül majd a karácsonyra, sikereit és kudarcait is megosztja egy négyrészes cikksorozatban. Most, az első részben a vállalásokról olvashattok.
 

Bevallom, nekem már a karácsony körül forognak a gondolataim. Pár napja felvillant egy karácsonyi emlék néhány évvel ezelőttről. Még nem voltak gyerekeim, még azt sem tudtam, lesznek-e egyáltalán. Munkaidő után róttam a köröket egy bevásárlóközpont karácsonyi dekorációi között. Próbáltam két óra alatt letudni a karácsonyi ajándékokat egy melós hétköznap után. Konkrétan emlékszem arra az ürességre, amit a rohangálás után éreztem a kávézóban. És mit gondoltok, milyen ajándékokat sikerült venni? Inkább nem szeretnék beszélni róla…

Nem telt el sok idő, kopogtatott az első gyerekem. Közben rájöttem, létezik olyan, hogy ökológiai lábnyom, természetes alternatíva, vegyszermentes háztartás, szezonalitás, csapvíz, turkáló, hulladékcsökkentés és túlfogyasztás. Mostanra, két gyerekkel a hátam mögött, úgy állok, hogy nagyon igyekszem. De van még hova fejlődni.

Sokat köszönhetek ennek a két kicsinek, mert bár már előttük is elkezdtem tudatosabb módon élni az életet, ők adták meg a végső lökést. És kaptam tőlük karácsonyt. Nem emlékszem, mikor róttam utoljára köröket a bevásárlóközpontban ajándékok után kajtatva, ennek örülök. Mégis vannak még kritikus pontok.  Amikor a tudatosvasarlo.hu szerkesztője megkérdezte, mit szólnék egy zöld és tudatos karácsony sorozathoz, rögtön megdobbant a szívem. Igen, ez fog most segíteni, hogy még meghittebben tudjunk ünnepelni, és faragjunk abból, amiből még lehet. Nagyon örülnék, ha csatlakoznátok, ötleteket, bevált dolgokat ti is megosztanátok a készülődéssel, megvalósítással kapcsolatban.

A célom, hogy kevesebb vásárlással, hulladékkal, tárgyszerzéssel, és több családdal, minőségi együttléttel tudjuk megoldani a karácsonyt. Ránézésre nem is túl nehéz, de azért több fronton is változtatnom kell a szokásainkon. Azt hiszem, a legnehezebb talán az, hogy a vállalások egy részét, például a gyerekajándékok kérdését valahogy a tágabb család is magáévá tegye.

Fontosnak tartom, hogy elfogadjam, ha valami nem úgy sikerül, ahogy kitaláltam, esetleg valami meghaladja az erőnket. Nem vagyok tökéletes, megengedem magamnak, hogy hibázzak. Ha valami túl nagy tehernek bizonyul, inkább elengedem, mert a fesztültség nem igazán emeli a karácsonyi hangulatot. Legyetek ti is a lehetőségekehez képest elnézőek magatokkal!

És akkor jöjjenek a vállalások:

1. Kevesebb vásárlás, kevesebb tárgy

Túlfogyasztunk, karácsonykor pedig végképp. A napokban hallottam egy statisztikát, amely szerint a cégek a bevételük 1/5-ét ebben a pár hetes időszakban szerzik. Döbbenet. Nálunk tavaly a gyerekek fejenként több ajándékot is kaptak, bár volt köztük élmény is, és nagyon figyeltem arra, hogy rövid életű műanyag vackok ne kerüljenek a fa alá. Talán ez is sok volt.

Vállalás: 
A gyerekeknek fejenként 2-2 ajándék elég lesz, a férjemmel pedig valami élményt ajándékozunk egymásnak. Megkérjük a családot, hogy nagyon gondolják át az ajándékokat, elég egy-egy valami, akár élmény is, a nagyfiú már ennek is nagyon tud örülni.
Emellett vállalom, hogy saját magam is készítek ajándékokat. Egyik évben csak ilyeneket ajándékoztunk, de nem aratott nagy sikert, ettől eléggé elkenődtünk a férjemmel. Most újra fogunk próbálkozni. A tervekről és a megvalósításról a következő posztok valamelyikében beszámolok.
 
 

2. Dekoráció és csomagolás

Azt hiszem, mindenki ismeri az érzést, amikor ott ül a karácsonyfa alatt és körülötte hegyekben áll a pár órát használt, darabokra tépett csomagolópapír. Ebből idén nem kérünk, ahogy a vásárolható dekorációkból sem. Ez már tavaly is sikerült, bár nem mindent mi csináltunk.

Vállalás: 
Csak újrahasznosítható csomagokat készítünk, és minden karácsonyi dekorációt (a díszeket is beleértve) saját kezűleg, hulladékok és termények felhasználásával fogunk megoldani a gyerekek segítségével.  Van ötletetek újrahasznos csomagolóra?
 
 

3. Karácsonyfa

Aki fakivágás nélkül szeretne karácsonyzni, több lehetőség közül válogathat. Vannak szép kartonkarácsonyfák, de festéssel, némi faanyag felhasználásával is megoldható a dolog. Ezzel kapcsolatban kicsit rugalmatlannak érzem magam, nekem egy karton karácsonyfa nem adja meg azt, amit a fenyő. És hát a gyerekeknek is hiányozna. Idén lenne az első alkalom, hogy nem szeretnénk támogatni a fakivágást. Nézegettem az ültethető fenyők között, de a kicsi kertünkben már 3 öregecske fenyő is van, nem igazán szeretnék még egyet. Mit csináljunk hát?

Vállalás:
A férjemnek támadt egy nagyon klassz ötlete, amihez én is, és szerintem a gyerekek is tudnak kapcsolódni. Öltöztessük díszbe az egyik öreg fenyőnket, álljuk körbe szenteste, énekeljünk neki, közben a szobában csináljunk egy fenyőágakkal díszített kuckót, ahová az angyalok elhozhatják az ajándékokat. Ez lesz idén, remélem, tudjuk tartani. Nektek mi vált be?
 

4. Több együtt töltött idő

Az adventi időszak a befelé fordulás, a ráhangolódás időszaka. Ebben sokat segít nekünk minden évben az Időtetrisz blog ötlete alapján készített meglepetéscetlis adventi naptár a karácsonyt megelőző 24 nap mindegyikére. A cetliken lévő instrukciók alapján minden nap csinálunk valamit közösen, vagy történik valami, aminek nagyon örülnek a gyerekek (és a felnőttek is). Van köztük jótékonykodás, közös dekorkészítés, mókázás, konkrét program is. Az egyszerű csokidarabos adventi naptárnál ez sokkal több, és segít a család minden tagjának, hogy együtt, közösen készülve tölthessük a szentestét megelőző időszakot. Az idei cetlikről bővebben a következő posztban olvashattok!

Vállalás:
 Az idén is készítek ilyet. Kihívás lesz úgy összeállítani, hogy a 6 éves és a 2,5 éves gyerkőcnek is izgi legyen.
 
 
 
 

5. Szezonális vacsora és alapanyagok

A globális ökológiai lábnyom 28 %-át teszi ki az élelmiszertermelés és -fogyasztás, ezen belül is leginkább a hús előállításának van kiemelkedően nagy környezetterhelése, hogy az élelmiszerpazarlásról ne is beszéljünk. 

 
Vállalás: 
Szenteste egy leves és egy főétel készül, mindkettő szezonális, a piacról vagy bevásárlóközösségen keresztül érkezett alapanyagokból. A sütiket imádom, ezért ebből nem tudok faragni, de vállalom, hogy Fairtrade alapanyagokat használok például a cukor és a kakaó esetében.
 
 
 

Csatlakozz Te is!

Igyekszünk majd sok képet megosztani az eredményekről, pozitív-negatív oldalról is. Nagy öröm lenne számunkra, ha mások is csatlakoznának, akár saját vállalásokkal, hiszen mindenkinek más jelenthet kihívást. Reméljük, tőletek is kapunk majd ötleteket, nagyon kíváncsiak vagyunk, ti hogyan oldanátok meg zölden az ünnepi készülődést. Tartsatok velünk, jó móka lesz! 

A képeket és 1-2 mondatos beszámolót várjuk a szerk@tudatosvasarlo.hu címre vagy a FB oldalunkra

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


 

      ​ 
Készült a Nemzeti Kulturális Alap 201201/00196 jelü pályázat támogatásával. 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás