• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Honnan tudjam???

2006.12.12. /
Egyszerűen fogalmazva ahány zöldség és gyümölcs, annyiféle szabály vonatkozik jelölésükre, kategóriába sorolásukra. A szabályok sokasága és alkalmazási területeik szinte teljességgel átláthatatlanok még a szakember számára is. Az alábbiakban megkíséreltük összefoglalni a zöldségek és gyümölcsök címkézésére, jelölésére vonatkozó főbb szabályokat.

Mikor előre csomagolt friss, tehát nem mirelit vagy félkész zöldséget vagy gyümölcsöt vásárolsz, ügyelj arra, hogy a következő információk magyar nyelven, közérthetően és egyértelműen fel legyenek tüntetve az áru csomagolásán:

  • elnevezés;
  • termék ára forintban (egységár is, pl. Ft/kg);
  • tárolási és felhasználási feltételek;
  • az élelmiszer előállítójának vagy forgalmazójának neve az Európai Gazdasági Térségen belül;
  • eredet vagy származási hely, ha a jelölés hiánya megtévesztené a fogyasztót;
  • felhasználási útmutató, ha ennek hiányában a fogyasztó nem tudná megfelelően használni.

 

A jelenlegi magyar jogszabály szerint a nem csomagolt áru kiskereskedelmi értékesítésekor csak az alábbi információkat kell feltüntetni:

  • a termék árát (egységárát forintban);
  • megnevezését (néha a fajtát is);
  • származási helyét (ország megnevezését);
  • minőségi osztályát.

 

Az előírások szerint három minőségi osztály létezik:

  • Extra osztály - a kiváló minőségű áru;
  • I. osztály - a jó minőségű áru, melynél a minőséget nem befolyásoló enyhe hibák előfordulhatnak; a kereskedelembe kerülő áruk nagy része ebben a kategóriába tartozik;
  • II. osztály – minden olyan áru, amely a magasabb osztályok előírásainak nem felel meg, de a minimum követelményeknek igen; nem lehet azonban rothadt vagy fogyasztásra alkalmatlan.

 

Jelenleg még nincsenek minden termékre vonatkozóan kidolgozva a minőségi kategóriák kritériumai, és ahol megvannak, azoknál sem feltétlenül létezik valamennyi kategória. Mivel az egyes kategóriákba sorolt termékeknek szigorú feltételeknek kell megfelelniük, ezért kizárólag olyan terméknek lehet minőségi besorolása, melyre nézve már meghatározták ezeket a követelményeket. (Megtévesztő például azt állítani egy termékről, hogy extra kategóriájú, ha az adott termék esetében még nem dolgozták ki a minőségi osztályok kritériumait).

A jelölésre alkalmazott feliratokat, árjelzőket kizárólag az árut nem szennyező anyagból szabad készíteni, és azokat úgy kell elhelyezni, hogy az élelmiszerrel ne érintkezzenek. A csomagolt élelmiszerek jelölésére - helyben csomagolás esetén is - csak olyan címke, illetve ragasztóanyag használható, amely egészségre ártalmas anyagot nem tartalmaz.

Amennyiben úgy véled, hogy kínált áruról nem áll rendelkezésedre elég információ, vagy felmerül a gyanúd, hogy a tájékoztatás nem felel meg a valóságnak, kérdezz rá, és ha nem kapsz megfelelő választ, ne hezitálj, keress másik eladóhelyet, zöldséget vagy gyümölcsöt!

 

Megjelent a Tudatos Vásárló magazin 9. számában

 

Kép [cc] egg

 



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében