fbpx

| Domokos Katalin

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Honnan jön a narancs a Coca Cola termékeibe?

Drótkerítés mögött tüzek égnek: lángoló műanyagpalackok, papír és egyéb hulladék füstje marja a szemet. Sátrak között fekete alakok járnak-kelnek. A helyszín nem Afrika valamely polgárháborús övezetének menekülttábora. Dél-Olaszországban járunk. Itt, így élnek azok, akik éhbérért szedik Európa egyik legkeresettebb gyümölcsét, az olasz narancsot. 

Illegális és életveszélyes úton, a Földközi-tengeren hajózva érik el Olaszország partjait, azzal a határozott céllal, hogy kemény munkával keresett jövedelmüket hazaküldik családjuknak, majd néhány év múlva ők is hazatérnek.

A terveket aztán felülírja az élet, s a hazatérés évről-évre egyre halványodó remény marad. A dél-olasz tartományok – Puglia, Campania, Szicília és Basilicata – régióiban összesen 50 ezerre becsülik azoknak a bevándorlóknak a számát, akik egyik tartományból a másikba vándorolva idénymunkásként dolgoznak a narancs-, citrom-, kivi-, olíva-, dinnye és paradicsom-ültetvényeken.

Rosamo (Dél-Olaszország) 

A rosarnói bevándorlók nagy része embertelen körülmények között, romos házakban, a város peremén él, ahol nincs áram, sem ivóvíz, gyakran még tető sem. A menekülttábort is csak azután „kapták”, hogy 2010-ben zavargások törtek ki a szegénynegyedben, ahogy ők hívják, a gettóban.

Telente több mint kétezresre duzzad a rosarnói sátortábor lakóinak száma. Ha kapnak is munkát, a fizetség alacsony, a körülmények embert próbálóak: jellemzően 25 euró (7500Ft) jár egynapi munkáért. A bér változhat aszerint, épp mennyi a narancs piaci ára.

A munkások kiválasztását gyakran olasz vagy afrikai brigádvezetők intézik. Ők is beszedik a maguk hasznát a munkásoktól „szolgálataikért”. Például rendszerint 2,5-5 eurót azért, hogy viszik-hozzák a munkásokat a földekre.

 

 

A Coca Cola mossa kezeit

Az egyre romló helyzet miatt emberjogi szervezetek a narancsot termékeikben felhasználó multinacionális italvállalatokhoz fordultak.

The Ecologist 2012. márciusi számában közölt beszámolót a helyzetről.

A legnagyobb olasz gazdálkodói szervezet, a Coldiretti Calabria számos céget, köztük a Fanta Narancsot gyártó Coca Colát is megkereste azzal, hogy a narancskoncentrátumot tisztességtelenül alacsony áron veszi át, ami tarthatatlan körülményeket teremt. (A Coca Cola Olaszországban azzal reklámozza a Fantát, hogy az ital 100%-ban olasz narancsból készül.)

A Coca Cola első körben egyáltalán nem reagált a megkeresésre, később – miután az eset sajtónyilvánosságot kapott – arra hivatkoztak, hogy a levél rosszul volt címezve, illetve egy másik cég termékére vonatkozott. A problémával szembesítve a vállalat továbbra is tagadja, hogy tisztességtelenül járna el, és állítja, közvetlen calabriai beszállítójának részéről egy éve független minősítő tanúsította a megfelelő egészségügyi körülményeket.

A Coca Cola ugyanakkor belátja, hogy az ellátási lánc természetéből adódóan nem auditálnak egyenként minden olyan farmot, ültetvényt, amelyekről beszállítóik áruja származik.

Olaszország az egyik legnagyobb citrustermesztő: 170 ezer hektáron mintegy 3,6 millió tonnát termesztenek. Calabria az ország második legnagyobb narancsvidéke. A Rosarno körül termesztett gyümölcs zömében olcsó lénarancs, koncentrátumot gyártanak belőle.

 

Az olasz narancsnak ráadásul egyre komolyabb vetélytársai akadnak Brazíliában, Kínában, az USA-ban, Mexikóban és Spanyolországban. Mindez lejjebb és lejjebb viszi a dél-olasz narancs árát, ezáltal az itt végzett munka árát is.

„Az olasz fiatalok nem akarnak ennyiért a földeken dolgozni, a szüretért olyan keveset tudunk fizetni, hogy csak a bevándorlók vállalják el” – panaszkodnak a helyi termesztők.

„A narancs felvásárlási ára már a megtermesztését sem fedezi” – magyarázza Alberto Callello, az egyik helyi kisebb ültetvény tulajdonosa, aki mindezek mellett is ragaszkodik ahhoz, hogy munkásainak tisztességes bért fizessen.

A gyümölcsét egy helyi feldolgozó üzem vásárolja fel, az tovább értékesíti nagyobb feldolgozóknak, tőlük veszik meg a nagy élelmiszer- és italgyártó vállalatok. Callello tagja egy 8-9 gazdálkodót tömörítő szövetkezetnek, és ezekben az években áll át bio narancstermesztésre.

„7 centet kapok a lénarancs kilójáért, pedig 8 kellene ahhoz, hogy kifizessem a munkásaimat, ez itt a gond. A végén mindig a szegény emberen csattan az ostor” – magyarázza a problémát.

A kör bezárult. Rosarnóban a humanitárius szervezetek sátortáborok építésével, melegétel-osztással próbálják enyhíteni a feszültséget.

Az Emergency mobilklinikája hetente kétszer jelenik meg a helyszínen, elmondásuk szerint egyre több a munkával kapcsolatos egészségügyi probléma, különösen januártól, amit a rovarirtó és gombaölő vegyszerek használata okoz. Legtöbbször a vegyszereknek kitett bőrfelületen, a kezeken és arcon jelennek meg kiütések, vagy a munkások szeme gyullad be.

A guineai Diallo, aki hosszú ideig fáradhatatlanul igyekezett megismertetni a médiával és a politikusokkal az itt élő munkások helyzetét, mára reményét vesztette: „Mondom nekik, hogy nem vagyunk bűnözők. Én dolgozom, ők pedig kizsákmányolnak minket. Senki nem segít rajtunk … ez apartheid, ez gyarmatosítás, hangtalan gyarmatosítás, hangtalan rabszolgatartás. Nincs jövőnk.”

Kép [cc] audreym529

 

A cikk a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával a FV-I-11-D-0007 jelű pályázat keretében valósult meg.

 

 

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás