fbpx

| Tudatos Vásárló

Holnaptól a gyereked tányérjáról veszed el az ételt

Ma van a globális túlfogyasztás vagyis “túllövés” napja, ami azt jelenti, hogy holnaptól minden tevékenységünkkel a gyerekeink elől vesszük el a természeti erőforrásokat. Csak hogy erről a hitelről elfelejtettük megkérdezni őket. 

2015-ben minden eddiginél korábban, már augusztus 13-án elérkeztünk a globális túlfogyasztás, a „túllövés” napjához. Ez minden évben az a nap, amikortól kezdve a hiány pótlásához már a következő évi erőforrásait fogyasztja az emberiség – ezt már unokáink hitelezik, akaratuk ellenére. Ami ez után a nap után elfogy, azt a természet már nem képes a saját megújuló képessége alapján újból előállítani. A népesség-növekedés és a folyamatosan növekvő fogyasztás miatt egyre rövidebb idő alatt éljük föl éves földi készleteinket

 

2000-ben még októberben volt a túlfogyasztás napja

Global Footprint Network minden évben kiszámítja, hogy az adott évben mennyi erőforrás érhető el, illetve mennyit képes a Föld megújítani, hogy ellensúlyozza az ember ökológiai lábnyomát, így jön ki a túlfogyasztás napja. Az 1960-as évek elején a Föld erőforrásainak évente még csak kétharmadát használta föl az emberiség, alig 50 éve még fenntarthatóan, a Föld korlátain belül éltünk. 1992-ben azonban már október 21-ére esett a globális túlfogyasztás napja, 2014-ben pedig már augusztus 19-ére. Idén kevesebb mint 8 hónap alatt több természeti erőforrást használtunk el, mint amennyit a Föld 12 hónap alatt képes fenntarthatóan nyújtani.

 

 

Négy fő októl függ

A Föld lakossága folyamatosan növekszik, ezzel párhuzamosan az erőforrások felhasználása is nő. Jelenleg egy év alatt annyi erőforrást használunk fel, amennyit bolygónk másfélszerese lenne képes újra előállítani. A túlfogyasztást alapvetően négy dolog határozza meg: az, hogy mennyit fogyasztunk; mennyire hatékony technológiával illetve mennyire hatékony eszközöket használunk; a Föld népessége; és végül, hogy mekkora a természet által aktuálisan „elfoglalt” terület.

A főgonosz: kibocsátás

A legsúlyosabb problémát a káros anyagok kibocsátása okozza. Az ökológiai lábnyom felét a gyorsan növekvő szén-dioxid kibocsátása adja. Ez a szennyezés tehető felelőssé az üvegházhatás kialakulásáért, és nagy a szerepe a szélsőséges időjárás általánossá válásában és az éghajlatváltozásban is. A kibocsátott szén-dioxid mennyiségének mérséklésével, jó eséllyel csökkenne az ökológiai lábnyomunk és a klímaváltozás megfékezésének érdekében is fontos szerepe lenne.

A képre kattintva egy interaktív térképen megnézheted, hogy melyik országnak mekkor az ökolábnyoma. 

 

Kevesebb erdő és ivóvíz

A WWF kétévente jelentést készít a legveszélyeztetettebb fajok helyzetéről, amiben kitérnek a bolygó állapotára és az emberi tevékenység okozta hatásokra is. A jelenlegi trendek sajnos azt mutatják, hogy az élőhelyként szolgáló esőerdők folyamatosan zsugorodnak, egyre kevesebb a tiszta ivóvíz és egyre több káros anyag kerül a természetbe.

Az ökológiai lábnyommal kapcsolatos adatokra alapozva a globális túlfogyasztás napja megfelelő alkalom arra, hogy számot vessünk azzal, mennyire kizsigereljük bolygónkat.  Ha időben cselekszünk, megfordíthatjuk a trendet és a Föld élhető maradhat gyermekeink számára is.

 

Forrás: WWF sajtóközlemény, Föld Napja Alapítvány, overshootday

Kép: parentspartner.com

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás