fbpx

| Tudatos Vásárló

Hogyan vegyük rá a gyereket a zöldségevésre?

A zöldségfélék élelmi rostot, vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat szolgáltatnak. Azonban a fiatal gyerekek fogyasztásukra való motiválása gyakran jelent kihívást. Álljon itt néhány javaslat, mit tehetnek a szülők.




Biztosan sok szülő ismeri, hogy a kisgyerekek akaratossá és
válogatóssá válhatnak, sokan közülük utálják a zöldségeket, és ezzel küzdelemmé
változtatják az étkezési időt. Tudva, hogy a kisgyermekek ételválasztása
meghatározza jövőbeli táplálkozási szokásaikat, fontos felismerni, hogy ezek az
ételválasztási szokások formálhatóak.

 

Miként alakulnak ki a gyermekekben az ételválasztási
szokások?

A kisgyermekek öröklötten kedvelik az édes, és kerülik a
savanyú vagy keserű élelmiszereket. Érdekes módon, úgy tűnik, hogy a kisbabák
ízpreferenciáját az is befolyásolja, hogy mit fogyasztott az anya a várandósság
és a szoptatás alatt. Egy vizsgálatban, olyan anyák csecsemőinél, akik
várandósságuk és a szoptatás közben rendszeresen fogyasztottak sárgarépalét,
kevesebb negatív arckifejezés mutatkozott, mikor sárgarépa ízesítésű
gabonapelyhet fogyasztottak – az ízesítetlen gabonapehellyel összehasonlítva.

Továbbá, azok a csecsemők, akik az anyjuk által
elfogyasztott sárgarépa révén szereztek tapasztalatot megszületésük előtt,
jobban szerették a sárgarépa ízű pelyhet a natúrnál. Azoknál a csecsemőknél,
akik anyja vizet ivott a várandósság és a szoptatás alatt, nem mutatkozott
ilyen különbség. Ezért, ha egy várandós nő változatosan, zöldségfélékben dúsan
étkezik, gyermeke valószínűleg több különböző ízt megkedvel, mint az a gyermek,
aki csak korlátozottan volt kitéve a különféle élelmiszerek megtapasztalásának
a várandósság és a szoptatás közben.

A különféle élelmiszerek preferálása gyerekkorban tovább fejlődik,
és a szülőknek fontos szerepük van az egészséges étkezési szokások
kialakulásának elősegítésében. Ha kellemes környezetet sikerül teremteni, és az
új élelmiszerek önkéntesen, nem kényszerítve kerülnek bevezetésre, a gyermek
sokkal nagyobb valószínűséggel részesíti előnyben azokat. Az étkezéssel
kapcsolatos szülői bátorítás és szokások pozitív kapcsolatban állnak a
zöldségfogyasztással. 

 

Neofóbia, válogatósság és akaratosság

A neofóbia idegen szó az újdonságoktól való félelemet,
esetünkben a gyermek új élelmiszerek kipróbálásával kapcsolatos averzióját
jelöli. A szülők gyakran folytatnak küzdelmet azért, hogy gyermekeik új
élelmiszereket, ételeket próbáljanak ki, majd könnyen feladják, mikor a gyermek
nem hajlandó azokat elfogyasztani.

A gyermekek alkalmanként az ismerős élelmiszerekre is
rosszul reagálnak, amit válogatósságnak nevezünk. Az akaratosság az újdonságtól
való félelem és a válogatósság kombinációja. Ezek a problémák 2-6 éves kor
között érik el csúcspontjukat, majd felnőttkorra egy állandósult alacsony
szintre csökkennek.

 

Amit a szülők tehetnek a kedvező étkezési környezet
kialakításáért

A szülők ismételt próbálkozásokkal, a modellszerep
vállalásával és a környezet szabályozásával fontos szerepet játszanak abban,
hogy a gyerekeket a zöldségfélék fogyasztására bátorítsák, és abban segítsék.
Minél több új élelmiszerrel találkozik a gyermek, annál valószínűbbnek tűnik,
hogy azokat kipróbálja és megszokja.

Egy gyermeknek 10-15 ízlelési alkalomra is szüksége lehet
egy új élelmiszer esetében, amíg megkedveli azt, ezért ha pár próbálkozás után
feladjuk, azt jelenti, hogy meghiúsul az újdonság bevezetése.  A szülőknek
nem szabad nagy mennyiségű új élelmiszer elfogyasztását erőltetniük, hanem
helyette dicsérjék meg őket egy- vagy két új élelmiszer kis mennyiségben való
kipróbálásáért. Ezt folytatva a gyerek idővel a megszokja és megkívánja az új
zöldésgfélét.

A mintaadás fontos része a gyerekek motiválásának a
zöldségfélék fogyasztásában is. Ha a gyerekek azt látják, hogy egy felnőtt
élvezettel próbál ki új ételeket, valószínűbben próbálják ki azokat maguk is.
Ráadásul, ha a zöldségfélék azonnal hozzáférhetőek a gyerek számára, akkor ez
fokozhatja fogyasztásukat.

Az étel tetszetősebb módon, több szín és forma
felhasználásával tálalva jobban felkeltheti a gyerekek érdeklődését az új
élelmiszerek kipróbálására. Például, a szülő arcokat vagy képeket alakíthat ki
a tányéron, és eltérő formákra, alakzatokra vághatja a zöldségeket. Az
élelmiszer, egy további lehetőségként, kínálható nyers vagy feldolgozott
(hőkezelt) formában is. Sőt, a gyerekek bevonása az ételkészítésbe, és ha
lehetséges a zöldségek kerti vagy cserepes termesztésébe, szintén növelheti
vágyukat az új zöldségfélék kipróbálására.

 

Kép [cc] hopkins

Forrás: EUFIC

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás