fbpx

| Tudatos Vásárló

Hogyan növeljük a kert terméshozamát öko módszerekkel?

Az alginit természetes eredetű, elhalt algákból, valamint más növényi szervezetekből, elmállott bazalttufából keletkezett magas humusz-, agyag-, és ásványi anyag tartalmú lágy kőzet, mely 4-5 millió évvel ezelőtt keletkezett. Kizárólag a Kárpát-medencéből ismert, biogazdálkodásban ajánlott termék.

Az alginit anyaga kolloid szerkezetű, könnyen szétmorzsolható. A kolloidok olyan makromolekulák, melyeknek nagyon jó a vízfelszívó képességük. Nemcsak a talajstruktúrát határozzák meg, hanem kiemelkedően fontosak a víz és az ásványi anyagok felszívódásakor is.

Az alginit a talajra, a növényekre, emberre és állatra is pozitív élettani hatással bír. Talajjavító hatását igazolták: jó hatással van a talaj vízmegtartó képességére, megakadályozza a növények számára szükséges tápanyagok kimosódását, így elősegíti azok folyamatos tápanyagellátását. Megfelelő mennyiségben és arányban felhasználva jelentősen (akár 30-80 %-kal) növelheti a termés mennyiségét, és nagyon jó hatású annak minőségére is.

Javítja a savanyú talajokat, mert mésztartalma csökkenti a talaj pH-ját, biztosítja a mészpótlást. Javítja a talaj szerkezetét, amely a humusz, az agyag és a mész jelenlétében szemcsés, morzsalékos szerkezetű lesz.

Javítja a vízgazdálkodást: 1 kg alginit mintegy 1,3 l vizet képes megkötni, megtartani, és a növények számára fokozatosan átadni, így a növények víz- és tápanyagellátása egyenletessé válik.

További hasznos információk találhatók itt és itt az alábbi honlapokon: http://www.alginit.hu/http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=357%3Aalginittel-jobb-egeszsegesebb&catid=402%3Atapanyag-utanpotlas&Itemid=127&lang=hu 

Az alginit 62 nyomelemet tartalmaz; minden olyan makro- és mikroelem megtalálható benne, amely a növények fejlődéséhez szükséges. Kémhatása semleges, enyhén lúgos. Vízben mért pH-értéke 7,6. Szerves anyag tartalma eléri a 19%-ot.

Semmiféle kemikáliát vagy adalékanyagot nem tartalmaz, természetes formájában kerül forgalomba, a kitermelést követően csak őrléssel teszik alkalmassá a felhasználásra.

Forrás:  Zala termálvölgye Fenntartható földhasználati ötlettár kézikönyv 

 

Kép: dreamstime logoboom

 

 

 


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás