fbpx

| Pat Thomas

Hogyan enyhíthetők a szénanátha tünetei?

Tavasztól őszig több szénanátha szezon van, és mindegyik újabb és újabb szenvedést okoz a lakosság nagy részének. Az Ecologist cikke az okokat, a kezeléseket és a gyógyszermentes megoldásokat veszi számba.

Legtöbben azt gondoljuk, hogy a szénanátha időszaka véget ér a nyárral együtt. Nem árt tudni, hogy igazából több szénanátha szezon van, és mindegyik újabb és újabb szenvedést okoz a lakosság nagy részének. Tavasszal a fák, nyáron a fűfélék pollenjei, ősszel pedig a gombák spórái és az őszi virágok jelentenek bosszúságot az erre érzékenyeknek. 

Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózata 19 állomáson monitorozza 32 növénypollen és 2 gomba spórakoncentrációját a levegőben. Az ANTSZ honlapján megjelenő Heti jelentésből tájékozódhatunk az aktuális helyzetről. Ugyanitt elérhető a pollennaptár és számos további információ a pollenszennyezéssel és allergiával kapcsolatban.

A klímaváltozás fontos szerepet játszik az allergiások szenvedéseiben. A változó éghajlat miatt korábban kezdődik a nyár és ezzel együtt a virágzás, miközben a levegőszennyezés hatására tovább maradnak a légkörben a pollenek.

A napi időjárási ciklus is befolyásolja, mikor és mennyi pollent bocsátanak ki a növények. Mivel sok növénynek meghatározott hőmennyiségre van szüksége ahhoz, hogy kibocsássa pollenjeit, egy hideg vagy csapadékos tavasz akár hetekkel is késleltetheti a fák pollenjeinek levegőbe jutását. A pollenkibocsátás függ a hőmérséklettől, a nedvesség, a csapadék, a szél és a napsütés mennyiségétől is.

Általában kora reggel magas a pollenkoncentráció, mivel a növények ekkor több pollent juttatnak a levegőbe, és ezek ekkor könnyen felgyülemlenek a még viszonylag mozdulatlan levegőben. Ahogy egy napfényes reggelen felmelegszik a levegő, légmozgás indul meg – a meleg levegő felfelé száll a hideg pedig lefelé -, ami port, szennyeződést és további polleneket vegyít az addigi keverékhez.

A kora reggel kibocsátott pollenek több száz kilométer távolságra is eljuthatnak az uralkodó szelek segítségével. Ez az oka annak, hogy a nagyvárosokban is előfordulhat magas pollenkoncentráció, akkor is, ha alacsony a növényborítottság.

Érdekes módon miközben az erős szelek nagy területen szórhatják szét az allergéneket, csökkenthetik is a részecskék méretét. A legtöbb fizikus szerint ez a légzőszervi megbetegedések csökkenését kell, hogy jelentse. De a kisebb részecskék könnyebben bejuthatnak a légutakba, légzőszervekbe, és allergia-szerű rohamokat okozhatnak.

 

Szenvedés millióknak

A szénanátha csak Nagy-Britanniában kb. 15 millió embert érint. Előfordulása az elmúlt húsz évben megháromszorozódott. A gyerekek 30-40%-át érinti, legtöbbjük kamaszkorában észleli először a szénanátha tüneteit. Orvosi szaknyelven fogalmazva ezek az emberek az orrot érintő rhinitis allergicában szenvednek. A legelső tünetek az orr, a száj, a torok és a szemek viszketése, ezt gyorsan követi a tüsszögés, az orrfolyás, a fájó, könnyes, vörös szemek és az orrdugulás.

Gyakran fordul elő fejfájás, amit a homlok- és orrüregre nehezedő nyomás vált ki, emellett a nyálkahártya duzzadása és gyulladása, ami nehezen elviselhető fájdalommal jár.

Ahogy az asztma és más atópiás rendellenességek – mint például az ekcéma – esetében, a kiváltó ok itt is az immunrendszer túlzott reakciója az allergén anyagokkal szemben. Emiatt a szervezet hisztamint bocsát ki az orrba, ami gyulladáshoz vezet.

 

Tünetek vagy mellékhatások

A szénanáthában szenvedő betegek hatalmas száma is fontossá teszi, hogy létezzen a tüneteket enyhítő és biztonságos gyógymód. Bár számos konvencionális orvosi módszer létezik a szénanátha kezelésére, csak néhányuk problémamentes.

A vényköteles gyógyszerek közül a szteroid tablettáknak súlyos mellékhatásai vannak, például cukorbetegség, csontritkulás, károsodhatnak az erek és a véredények. Ezek a szerek különösen a gyerekeknél kerülendőek.

A szteroidtartalmú szemcseppek, bár hatékonyak lehetnek, hosszú távú használatuk veszélyekkel járhat: zöld- vagy szürkehályogot, szaruhártya-károsodást, végső esetben akár vakságot is okozhatnak. A szteroidtartamú orrsprét biztonságosabb választásnak tartják, viszont a szteroid oltások végzetesek is lehetnek.

A vényköteles vagy vény nélkül kapható nyálkahártya-lohasztó pirulák vagy orrsprék, bár rövid távon megszüntetik az orrdugulást, de hosszú távon csak fokozzák a problémát, ha a beteg abbahagyja a használatukat. Elkeserítőek a mellékhatásaik is.

Számos szénanátha elleni gyógyszert lehet már vény nélkül kapni. Ezek egy része fenil-propanolamint tartalmaz, amely akár szélütést is okozhat, ami különösen veszélyessé teszi ezt a gyógyszert a magas vérnyomású betegek számára.

Annak ellenére, hogy az antihisztaminokat hatásos és biztonságos gyógyszernek mondják, számos mellékhatásuk ismert, úgy mint fejfájás, bőrkiütés, fényérzékenység, emésztőszervi probléma és szabálytalan szívműködés.

A legveszélyesebb mellékhatás az aluszékonyság, amely végzetes balesetekhez is vezethet.

A Brit Allergia Alapítvány szerint a gyógyszerezett vezetés a jövőben akár olyan komoly közlekedésbiztonsági problémává is kifejlődhet, mint ma az ittas vezetés. Adataik szerint az elmúlt évtizedben hatszorosára nőtt azon balesetek száma, amelyekben legális gyógyszer (például szénanátha elleni szerek) hatása alatt álló emberek voltak érintettek.

A Privilege nevű biztosító társaság egy felméréséből kiderül, hogy minden tizedik gépjárművezető – 3,3 millió brit állampolgár – elismerte, hogy vesztette már el koncentrálóképességét a volán mögött betegség vagy gyógyszer hatása miatt. Mégis, a megkérdezettek majdnem fele (45%-a) beismerte, hogy vezetett autót gyógyszeres kezelés alatt. A sofőrök negyede ritkán vagy soha nem ellenőrzi az orvosságok mellékhatásait, mielőtt bevenné őket. A megkérdezettek mintegy negyede nem talált semmi kivetnivalót abban, ha szénanátha vagy más allergia elleni szer szedése alatt volán mögé ül.

Az antihisztaminok által kiváltott álmosság más módon is lehet ártalmas. Kutatás igazolja, hogy szénanáthára orvosságot szedő diákok háromnegyede számíthat arra, hogy 1 jeggyel romlik a tanulmányi átlaga, hiszen a legnépszerűbb gyógyszerek összetevői csökkentik a koncentrálóképességet.

Azok a szénanátha gyógyszerek álmosítanak, amelyek chlorpheniramine K-t tartalmaznak, míg a loratidine, cetirizine, acrivastine, desloratidine, levocetirizine vagy fexofenadine hatóanyagúakat nem tartják álmosítónak.

Valójában azonban minden antihisztamin okoz bizonyos mértékű álmosságot. Az antihisztamin csak akkor nem álmosítana, ha nem lépné át vér-agy gátat. Márpedig minden antihisztamin átlépi ezt, így egyik sem tekinthető teljes mértékben nem-nyugtatónak, még akkor sem, ha azt a javasolt mennyiségben fogyasztják. Ráadásul az – erre és más káros mellékhatásokra való – egyéni hajlam nem megjósolható.

 

Mire figyeljünk allergia esetén?

A szénanátha legjobb megelőzése, ha a szüleid sem allergiásak. Ha bármelyikük allergiás, 40% esélye van annak, hogy te is az vagy/leszel. Ha magzatkorodban nem voltál elég körültekintő, a következőket teheted:

  • Nyugi. A stressz többlet melatonin-kiválasztódást indít be a szervezetben, a magas melatonin-szint pedig káros lehet az arra érzékenyekre, például az asztmásokra.
  • Használj ionizáló készüléket. A készülék negatív ionokat bocsát a légtérbe, így kioltja az épített környezetben túlzott számban jelenlevő pozitív ionokat. A pozitív ionok megnövekedett hisztamin-kibocsátást indítanak be a szervezetben.
  • Ellenőrizd, hogy van-e gyakori (pl. tej, liszt vagy tojás) vagy ritka (konkrét zöldség vagy gyümölcs) élelmiszer-allergiád. Ez súlyosbíthatja a tüneteidet.
  • Az ablakokat és ajtókat tartsd zárva a magas pollenkoncentrációjú napokon. Öltözz át és moss hajat, amikor hazaérkezel.
  • Tartsd pollenmentesen az ágyad: napközben takard le egy extra lepedővel, amit este óvatosan tekerj fel.
  • A ruhákat és az ágyneműt a lakásban szárítsd, ne a szabadban, hogy ne szedjenek össze polleneket.
  • Tartsd magad távol az olyan háziállatoktól, amelyek kint voltak a szabadban, és ne te tisztítsd, ápold őket.
  • Kerüld a füstös, szennyezett levegőjű helyeket.
  • Ne te nyírd a füvet.
  • Hordj zárt napszemüveget, így távol tarthatod a polleneket a szemedtől. Ha már begyulladt a szemed, ne dörzsöld, az csak súlyosbítja a helyzetet.
  • Légy türelmes. A szénanátha idővel csillapodhat, különösen, ha a 30 éves korod előtt kezdődött.

 

 

Megjelent az Ecologist 2007. szeptemberi számában. Lefordítva és közzétéve a kiadó engedélyével. Fordította: Czibere Zsolt

Kép [cc] pierro fissore

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás