fbpx

| Lugosi Beáta

Hogyan beszéljük le a nagyszülőt az édesség-ajándékozásról?

Nagyszülőként az ember valahogy átlényegül. Hogyisne tenné, mikor övé a világmindenség legszebb és legédesebb unokája, a kis jövevény, akiért újra lehet álmodni, tenni, akit határok nélkül lehet szeretni. Továbbá ajándékokkal és édességekkel elhalmozni. De mit szólnak ehhez a szülők? 

Nos, anya és apa kissé szkeptikusan közelíti meg a kérdést, hisz az átlagos szereposztás szerint ők nevelik, míg nagymama és nagypapa jobbára kényeztetik a gyereket. Ez persze így van rendjén. E különleges érzelmi kapocs a szeretet külön válfaját testesíti meg, és alapvető szerepet tölt be annak alakulásában, amire az új nemzedéknek leginkább szüksége lesz az életben: önbizalom és biztonságérzet.

A nagyszülői szerep jelentősége vitathatatlan. Ám a nevelés kontra kényeztetés a legtöbb családban okoz időnként némi fejtörést. Ha máskor nem, az édességek kapcsán minden bizonnyal.

 

Édesség

Nagyszülőként az ember valamiféle rejtélyes átalakulásnak köszönhetően hajlamos megfeledkezni arról, szülőként mennyire vigyázott gyermeke egészségére, hányszor vívott csatát pizsamás aprósággal a fogmosásért. S ebbéli memóriazavarában unokáját – mérhetetlen szeretete mellett – ugyanekkora mértékben halmozza el édességgel is.

Néhány éve a Londoni Egyetem gyerekorvosai arra az érdekes megállapításra jutottak, hogy sokkal nagyobb az elhízott gyerekek aránya azok közt, akikre rendszeresen a nagyszülők vigyáznak, mint azok közt, akik ritkábban találkoznak velük.

Nyilván a szülői szigor sem ró teljes tiltást az édességekre, de jó, ha a két generáció közös megállapodásra jut a mikor, mi és mennyi meghatározásában.

Engedjünk szabad teret a nagyszülők édesség-osztogatásának, de csak előre és közösen meghatározott keretek között. Ha felidézzük számukra a fogorvosi szolgáltatások és a gyerekkori elhízás mögött húzódó nem túl kellemes életérzéseket, könnyebben meggyőzzük őket arról, mi a jobb az ő szemük fényének.

 

Fektessünk le közös szabályokat az édességosztogatásról:

1.      Cukor és csoki helyett hozzanak inkább gyümölcslevet, gyümölcsöt, diót, mandulát, de az igazi nyerő szám talán még mindig a házi sütemény. Ma már számos „biztos siker a gyereknél” reformreceptek is vannak, amelyek összetevői közt zab, teljes kiőrlésű liszt, gyümölcs, zöldség, kakaó, olajos magvak találhatók. Recepteket találsz például itt: mamami, nosalty, mindemegette.

2.      Az édesség fogyasztása ne legyen mindennapos. Az egészséges étkezés részeként elegendő heti néhány alkalommal beiktatni.

3.      Az édesség ne főétkezés előtt vagy helyett, hanem utána kerüljön elő. Ha ajándék, akkor is.

 

Játékok

Konfliktusok forrásai lehetnek a nagyszülők által hozott ajándékok is.

Jobbára két, a szülők által nehezményezett kategóriával van gond: a túlzásba vitt játékvásárlással és a rossz minőségű kacatjátékokkal.

A realitások talaján élő szülő tisztában van vele, hogy a gyerek előbb-utóbb nem talál örömet a számolatlanul érkező játékokban, és könnyedén hozzászokhat a „nekem minden jár” gondolatmenethez is.

A silány minőségű játékok pedig azon túl, hogy pillanatok alatt tönkre mennek, és – nem kis környezetterhelést okozva – a szemetesben landolnak, gyakrabban tartalmaznak egészségre káros alkotóanyagokat.

A RAPEX (Rapid Exchange of Information) uniós adatbázis alapján 2005-ben Magyarországon közel 60 féle játékot vizsgáltak laboratóriumban. Ezek több mint 90%-a bizonyult veszélyesnek.

Ilyenkor is fontos, hogy beszélgessünk a nagyszülőkkel. Ha elmondjuk nekik, hogy legkedvesebb gyerekkori emlékeink nem játékszerekhez, hanem a közös időtöltéshez, mókázáshoz kötődnek, könnyebb lesz meggyőzni őket, hogy drága vagy gyatra játékszerek beszerzése helyett inkább kapják a hónuk alá a porontyokat, és vigyék ki őket a szabadba, alkossanak és játszanak velük, meséljenek nekik…

A gyerekek szeretnek a természetben lenni, tócsában tocsogni, állatokat simogatni, koszorút fonni, a mesék világában elmerülni, az imádott nagyszülő osztatlan figyelmét élvezni. Mindezt jobban szeretik, mint a sokadik játékot a polcra tenni.

Egy mesére, odafigyelésre, közös játékra nyitott nagyszülővel töltött gyerekkorról több emlékük marad, mint a szimpla játékszerekről. Emlékeztessük sokszor a nagyszülőket: a gyerek számára az a legnagyobb ajándék, ha vele vannak.

 

Játékvásárlás helyett… tippek nagyszülőknek:

Olvass, mesélj!

A mese fontos hatással van a gyermeki lélek alakulására, és a közös mesék alkalmával szorosabbra szövődik a felnőtt és gyerek közti kapcsolat is.

Alkoss vele!

A gyerekek szeretnek barkácsolni, rajzolni, az alkotás feletti örömet megélni. A kevésbé kreatív nagyszülők számára sok színes ötletet rejteget a világháló.

Játssz vele!

A játék kimeríthetetlen örömforrás a gyerek számára. Legyen az várépítés vagy memóriajáték, bármikor kaphatók rá!

Vidd a szabadba!

A gyermekkor a fantázia és a szabadság világa. Erősítsük a gyerekeket ebben, hogy később magabiztos, életvidám felnőtt váljék belőle. A nagymama elvarázsolt tündérkertje, az állatok közelsége, a fára mászás, bokrok közt bujkálás, a tóparti horgászás nagyobb élményt adnak a gyereknek, mint a drága játékszerek.

Énekelj és táncolj vele!

Minden gyerek örökmozgó. A zene, a mozgás felszabadít, táncolj hát vele!

 

A szerző zöld civil aktivista és gyakorló anyuka.

Kép [cc] phallin

 

Támogatom az oldalt adóm 1%-ának felajánlásával. A Tudatos Vásárlók Egyesületének adószáma:  18245770-1-43

 

A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-11-D-0007 pályázat keretében valósult meg.

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!

Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás