fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Hogy készül a cipőd? Veszélyes hulladék és szennyvíz probléma

1 tonna nyersbőrből mindössze 200-250 kg cserzett bőr marad a kikészítés során, valamint tetemes mennyiségű vegyi anyaggal szennyezett víz és hulladék. Cikksorozatunk 5. részében a bőrfeldolgozás környezeti hatásait járjuk körbe. 

A bőripar jelentős hatást gyakorol a környezetre, és nem csupán az állattenyésztés miatt. Az ipari feldolgozás során hatalmas mennyiségű vizet használnak fel, és rengeteg hulladék keletkezik.

Csak az olaszországi cipőgyártás egyik legnagyobb központjában, Santa Croce-ban működő cserzőüzemek megközelítőleg 6 millió köbméter vizet használnak fel évente, amelyet főként a talajvízből nyerik ki. Egy tonna nyersbőrből 200-250 kg krómmal cserzett bőrt állítanak elő, amelyhez 15-50 tonna víz, 500 kg vegyszer és 9,3-42 GJ energia szükséges.

 

 

A tisztítás hiánya rettenetes környezeti károkat okoz

 

Szilárd hulladék

A kezeletlen salakot az üzemek a folyóba engedik. A szilárd biológiai hulladékot speciális újrahasznosító üzemekbe küldik.

 

Szennyvíz kérdés

A körzetnek 110.000 lakosa van, de szennyvíz keletkezés mértéke akkora, mintha egy három milliónál is nagyobb lélekszámú városról lenne szó. 2006 és 2013 között a Santa Croce-ban lévő tisztító üzem 5 millió köbméter folyékony szennyezőanyagot engedett illegálisan az Arno folyóba. Az ebben résztvevő cégek 4.350.000 eurót takarítottak meg azzal, hogy nem költöttek tisztítási folyamatokra és hulladékkezelésre.

 

Mérgező gázok

A bőrfeldolgozás során nem csupán kénhidrogén képződik. A bőr megtisztításától kezdve a végső munkafolyamatokig számos egyéb környezetkárosító gáz szabadul fel.

 

A fordítás Centro Nuovo Modello di Sviluppo (CNMS) engedélyével készült. Az eredeti tanulmány: Did you know there’s a cow in your shoe?

Köszönjük a közreműködést Hegedüs Nikolettnek és Kovács Andreának!

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 
A cikk az NKA Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiuma 201201/00186 pályázat támogatásával készült. 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás