fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Hogy készül a cipőd? – Nem csak „Made in China”

A világszerte feldolgozott marhabőr több mint 50%-át cipőgyártásra használják. Miközben a boltokban kapható cipők nagy része a fejlődő országokban készül, az értékesítésből származó bevétel nem ezt tükrözi. Cikksorozatunk 8. részében ezt a kérdést járjuk körül. 

A vezető cipőgyártó Kína: ebben az országban készül a világon gyártott összes lábbelinek majdnem a fele. Kínát követi Mexikó, Olaszország és Brazília. Viszont a nagyszámú termelés nem jelent automatikusan nagy bevételt.

A fejlődő országok majdnem kétszer annyi cipőt, mintegy 1,38 milliárd párt exportálnak, szemben a fejlett országokkal, akiknél ez az érték mindössze 637 millió. Pénzügyi szempontból viszont éppen ellenkező a helyzet: a fejlett országok exportja több mint 28,6 milliárd dollár értékű, míg a fejlődő országoké csak 25,6 milliárd dollár.

 

A luxustermékek előállítását főként a fejlett országokban végzik

·         38,4 euro – Egy Olaszországban gyártott és onnan exportált cipő átlagos fogyasztói ára

·         12,5 euro – Egy Olaszországba importált cipő átlagos fogyasztói ára

 

 

A fordítás Centro Nuovo Modello di Sviluppo (CNMS) engedélyével készült. Az eredeti tanulmány: Did you know there’s a cow in your shoe?

Köszönjük a közreműködést Hegedüs Nikolettnek és Kovács Andreának!

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

A cikk az NKA Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiuma 201201/00186 pályázat támogatásával készült. 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás