fbpx

| Kőszeghy Balázs

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Hitelkártyák és személyi kölcsönök buktatói

Pénzügyi tervezés sorozatunkban most a legdrágább típusú hiteleket mutatjuk be. Megtudhatod, hogy kinek és milyen körülmények között ajánlott vagy éppen kerülendő ezeknek a felvétele.

A legdrágább hitelek, kölcsönök azok, amelyeknél kizárólag az adós személye (és jövőbeni fizetése) a garancia arra, hogy a bank visszakapja a kölcsön adott összeget. Ilyenek a hitelkártyák és a személyi kölcsönök.

A pénzintézetek ilyenkor is próbálják kiszűrni a „rossz adósokat”, ezért kérnek néhány hónapra visszamenőleg bankszámlakivonatot, rendezett közüzemi számlákat stb.

Emellett a bank régi ügyfelei arra is kaphatnak extra kedvezményt, hogy korábban már határidőre visszafizettek más hitelt az adott banknak. Ha mindez nem elég, a hitelfelvételhez be lehet vonni adóstársat vagy kezest: ha az adós nem fizet, neki(k) kell visszafizetni az adósságot.

A néhány százezer forintos „könnyen megszerezhető”, rövid lejáratú (fél éves – éves futamidejű) gyorskölcsönök esetében korábban nem volt meglepő, ha a teljes visszafizetés a felvett összeg közel duplája volt (THM 60-100%), és nem kellett megrökönyödnünk akkor sem, ha a hitelkártya, vagy a személyi kölcsön THM-je 30% körüli értéket mutatott.

2012 januárjától a teljes hiteldíj mutatókat és a magánszemélyek által nyújtott kölcsönök kamatait jogszabályban maximálják, amelyek értékét a mindenkori alapkamathoz kötik. A mindenkori alapkamaton felül 24-39%-ot enged a törvény, így a törvény elfogadásakor a maximum THM a hitel típusától függően 30-45% volt.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy a bankok ezentúl olcsóbban adnak hitelt, hanem mindössze annyit, hogy immár többen lesznek azok, akiknek a bank nem fog hitelt nyújtani (mert nem kérheti meg az „árát”).

Fontos megemlíteni, hogy a közzétett THM mellett mindig kalkuláljunk az „egyéb” jogcímen fizetett, de a THM-be bele nem számolt díjakkal is!

A legjobb, amit a gyorskölcsönökkel és a személyi kölcsönökkel tehetünk, hogy messze elkerüljük őket: minden háztartásnak mindig kell néhány hónapnyi megélhetésnek megfelelő tartalékkal (likvid tartalékkal) rendelkeznie. Ezek épp az ilyen helyzetek (kis összegű likviditási gondok) megoldására szolgálnak.

Ha pedig egy-egy 0%-os „akció” keretében „üzletet látunk”, mielőtt elcsábulnánk, tüzetesen olvassuk át a feltételeket, hitelfelvétel után részleteiben ellenőrizzük a számlakivonatokat, szükség esetén pedig reklamáljunk!

Ha vitás helyzetbe kerülünk, ne felejtsük el értesíteni a fogyasztóvédelmet. Amennyiben az a gyanúnk, hogy nem egyedi esettel állunk szemben, hanem tömeges a pénzintézet „tévedése”, akkor érdemes a PSZÁF-nak is megírni az esetet. Leegyszerűsítve ugyanis: a fogyasztóvédelem az egyedi esetet vizsgálja, míg a PSZÁF az „eljárási hibákat”, tömeges eseteket deríti fel, és bírságolja.

A gyorskölcsönökkel, hitelkártyákkal és személyi kölcsönökkel kapcsolatban hibás az a nézet, hogy – mivel nincs az ingatlanon jelzálogjog – a bank a lakásunkat/házunkat nem „viheti el”.

Ha ugyanis az adós nem fizet, akkor az adósságáért teljes vagyonával, így pl. ingatlanával stb. is felel; a végrehajtásba tehát előbb-utóbb az is bekerül.

Ha az adóssága az összes vagyonánál magasabb, és nincs már min (vagyontárgy) vagy kin (adóstárs, kezes) behajtani az adósságot, akkor a fennmaradó adósság törlesztéseként az adós mindenkori fizetésének maximum 30%-át vonhatják le (akár élete végéig).

Ugyanakkor az adósság is örökölhető, viszont az örökséget ez esetben nem célszerű elfogadni. Itt a mindent-vagy-semmit elv érvényesül: nem lehet ugyanis a vagyontárgyakat, értékeket elfogadni, de az adósságot elutasítani örökléskor.

Sorozatunkban a családi pénzügyi tervezésről olvashatsz praktikus információkat. A cikksorozat szerzője a magánpénzügyek szakértője.

Kép [cc] juri arcus

 

A cikk a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával a FV-I-11-D-0007 jelű pályázat keretében valósult meg.

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás