fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Háztartászöldítés közösen, könnyen, vidáman, hatékonyan – ÖkoKör egy csoportvezető szemével

Miért érdemes belevágni egy ÖkoKör vezetésébe? Mit lehet tanulni akár csoportvezetőként is? Hogy lesz ebből ökojátszóház? Ezekről kérdeztük Bagó Natália, ÖkoKör csoportvezetőt, a bajnai Zöld Tündérek oszlopos tagját.

Mivel foglalkozol?

A Nemzeti Művelődési Intézet közösségi koordinátoraként dolgozom községemmel együtt 9 településen. Emellett dúlaként szülésfelkészítést tartok, és egy Baba-Mama klub szervezésében is részt veszek.

 

Mi motivált arra, hogy ÖkoKör csoportvezető legyél?

Álláskeresőként épp a lehetőségeimet kutattam, amikor egy kedves ismerősöm felhívta a figyelmemet az induló képzésre. Miután átolvastam kíváncsi letten, így hát belevágtam.

 

 További információ az ÖkoKör programról.

Milyen újat adott a csoportvezetőség?

Amit kiemelnék, az a technikai „tudásbomba”, amit kaptunk a képzésen. E mellett pedig nagyon fontosnak tartom az ÖkoKör alatt szerzett új ismerősöket, és ezáltal a bővülő kapcsolatrendszert.

 

Mit tanultál az ÖkoKörben?

Amit jelenleg is használok az a nyitókör, vagyis hogy egy-egy alkalom elején röviden elmeséljük kivel mi történt, amióta nem találkoztunk. A csoportban fontos, hogy a személyre szabott, önkéntesen vállalt feladatok viszik előre a munkánkat, valamint, hogy mindenkinek ugyanolyan megszólalási lehetősége legyen.

 

Milyen volt a csoportod?

Falubeli és környéki lakókból alakult vegyes korosztályú csapat jött össze. Kiplakátoltam, illetve az internet adta lehetőséget kihasználva megosztottam az első találkozó eseményét. A polgármesteri hivatal bocsájtott rendelkezésünkre egy termet, itt tudtunk találkozni, heti rendszerességgel.

 

Mondj két dolgot, amiben zöldültél az ÖkoKör során?

A szelektív hulladékgyűjtésre erősítettem rá, és az az energia felhasználást csökkentettem.

 

Mi volt a legkönnyebb ÖkoKörben?

A végén a záró buli megszervezése, ahova mindenki lelkesen hozta a hozzávaló finomságokat.

 

Kedvet kaptál, hogy saját ÖkoKört indíts? Ne habozz, jelentkezz az ősszel induló csoportvezető képzésre.

 

Mi volt a legpozitívabb élményed az ÖkoKör alatt?

A legfiatalabb tagunk, az akkor 12 éves Liza tartott előadást a víz felhasználásról. Nagyon éles meglátásai voltak az ivóvízkészlet helyzetét illetően.

 

Mi volt a legnehezebb az ÖkoKörben!

A legnehezebb, kis közösség tagjaként a zöld szemléletű társak megtalálása volt, és a mérések betartása.

 

A csoporttagjaidnak milyen változást hozott az ÖkoKör?

Alapos szemléletváltozást és megerősítést a „zöld lét” fontosságáról.

 

Miben zöldültek a csoporttagok?

Mindenki mást épített be a hétköznapjaiba, közös volt a szelektív hulladékgyűjtés, a vegyszerhasználat csökkentése és az energiafelhasználás átgondolása.

 

Hogy ajánlanád másoknak az ÖkoKört egy mondatban?

„Háztartászöldítés közösen, könnyen, vidáman, hatékonyan.”

 

 

Milyen a csoport utóélete?

A csapat kibővülve újra összeállt, 2014 tavasza óta hetente találkozunk, havi rendszerességgel tartunk ökojátszóházat. Csapatépítésként és kikapcsolódásként pedig Dobogó kő-n kirándultunk.

 

Milyen közösségben vagy aktív?

A már említett ökojátszóház csapatát erősítem, és Békés Emőke Dúlakörének tagjaként tevékenykedek.

 

Hogyan alakultak, és kik azok a Zöld Tündérek?

A már fentebb is említett 12 éves csoporttagom, Liza lelkesedése hozta azt az ötletet, hogy megpróbálhatnánk a többi gyermek életébe is bevinni, játékosan az ÖkoKör zöldítő szemléletét. A jövő generációját még most kell „elcsípni”, hogy már úgy nőjön fel, hogy természetes legyen számára ez is, mint akár a számítógép használata.

Az ötlet rendszeres programmá nőtte ki magát, melynek fő irányvonala az újrahasznosítás. Régi, megunt kidobásra szánt holmikból értékeset, hasznosat varázsolunk. A megélt tapasztalatok alapján egy kézműves játszóház programját dolgoztuk ki, ez lett a Bajnai Zöld Tündérek ÖkoKör Játszóháza, olyan tevékenységekkel, amelyek a szórakoztató tanulást segítik elő. 

 

“Élő ökotársasjáték”

Legutóbbi játékunk, a Varázslatos Zöld Tündérek fája „élő társas”, ahol a gyerekek maguk lépkednek bábuként a játékmezőn, furfangos próbákon át eljutva a fáig, ahol aranyalma a jutalmuk, ami egy kis ajándékot és egy oklevelet is tartalmaz. Ezt legközelebb a szeptemberben megrendezésre kerülő Fenntarthatósági Nap 8. rendezvényen próbálhatják ki a gyerekek. Terveink között szerepel, hogy programunkat elterjesszük az óvodák és iskolák körében is.

 

Bajnai Zöld Tündérek ÖkoKör játszóházának tagjai:

Ábrahám Nikolett, Bódiné Bakó Renáta, Lénárné Szabó Anikó, Merétey-Vida Bernadett, Szalai Szilvia, Tóth Liza, és Bagó Zoltánné Natália

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

A programról

 CELLS – 527167-LLP-1-2012-1-HU-GRUNDTVIG-GMP. Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez. This project has been funded with support from the European Commission.

 

 

A cikk a Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries programunk keretében készült. A projektet az International Visegrad Fund támogatja.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás