fbpx

| Lőrincz Ágnes

Hazai csirkehús-fogyasztási szokások

A hazai élelmiszerüzletekben a ’80-as évek eleje óta lehet bontott csirkét kapni, azóta a csirkemell és a csirkecomb vezeti az eladási listákat. 

A Baromfi Terméktanács adatai szerint az eladott csirkehús 20%-a csontos csirkemell és a filé, 23%-a csirkecomb, és mindössze 7% az egész csirke. A reklámok és a nagy népszerűségnek örvendő főzőműsorok komoly befolyásoló erővel rendelkeznek a csirkehús piacán. A fiatalok szinte csak csirkemell filét vásárolnak. A receptek java csirkemellből és combból készít fogásokat, az amerikai kultúra terjedésével lassan újra visszatér a csirkeszárny is a köztudatba, ám az egész csirke, az aprólék, a farhát és a belsőségek arányaiban jóval kevésbé fogynak, mint a színhús.  Az általunk megkérdezett áruházláncokban (Spar, CBA, Tesco, Auchan) és piacokon egyöntetűen azt mondták, hogy a legjobban a csirkemell és a comb fogy (Spar: az eladott mennyiségek felét adja a két tétel, a comb 34% és a mell 26%).

A belsőségek közül a máj a legkelendőbb, mivel sokféle felhasználásra is alkalmas, bár ezek értékesítési arányáról csak az Auchan vezet külön statisztikát, az eladott csirkehús 1,5%-át teszi ki a máj-szív-zúza. A Baromfi Terméktanács adatai szerint tavaly 88,6 tonnányi belsőséget forgalmaztak az országban. Sokaknak feltűnik, hogy a májból, szívből, zúzából jóval több van a pultokban, mint amennyi a comb és a szárny alapján várni lehetne. Ennek magyarázatát a Terméktanácsnál abban látják, hogy a vágás során minőséghibás húsokat használják fel állateledelnek, míg a belsőségek ugyanúgy értékesíthetők, hiszen azokat nem érte károsodás. Piaci forrásaink szerint a termelőknek a hasznot a mell és a comb hozza, a többi úgymond „talált pénz”.

 

 

A boltban és a piacokon kapható csirkehús ára az alábbiaktól függ:
– Milyen idősen vágták le a csirkét? Kapható 4 és 12 hetesen vágott állat is – utóbbi a drágább, hiszen tovább nőtt, tovább kellett táplálni.
– Mivel etették a csirkét? A nagyüzemi állatok húsa jóval olcsóbb, mint a „boldog” csirkéké, amelyek szabadon kapirgálhattak, szemes terményt kaptak.
– Mennyire vizes a hús? Ezt sajnos csak utólag tudjuk meg, amikor a sütés során látjuk a tepsi alján kisült húslét és az „összefonnyadt” húst.

Négy piacon néztük meg az árakat június 2. hetében:

  Kispest, kispiac Fehérvári úti piac Lehel téri piac Lőrinci vásárcsarnok
egész csirke 768.-     788.-
csirkecomb 848.- 698-1400.- 498.- 698.-
csirkemell 1160.- 1149-1700   1198.-
csirkemellfilé 1570.- 1598.- 1398.- 1488.-
csirkemáj 980.-     698.- (szívvel)
farhát 248.-     219.-
csirkenyak 399.-     298.-
csirkeszárny 698.- 620.- 698.- 728.-

A Terméktanács kérésünkre küldött adatai alapján a magyar baromfitermelő ágazat teljes mértékben tudja fedezni a hazai keresletet, sőt. Ha közel kétszer annyi csirkehúst ennénk, mint most, akkor sem kellene importálni. Ennek ellenére évente 40-50 tonnányi baromfihús érkezik az országba a világ minden tájáról. Mivel az Unió területén, a tagállamok között nincs vámeljárás, ezért a NAV nem rendelkezik statisztikával a Magyarországra érkező csirkehúsokról sem a származási ország, sem az importőr tekintetében. Ám, ha beütjük a keresőbe az „import csirkehús” kifejezést, találunk heti rendszerességgel importáló céget, és olyat is, amely uniós bontott csirke behozatalában segédkezik. Nagykereskedőknél viszont találtunk fagyasztott brazil csirkemájat, brazil csirkemell filét, igaz, mellettük ott van a magyar csirkehús is, csakhogy az áraik között olykor 30% a különbség a tengerentúli javára. (delforg.hu, hampex.hu, teruljasztalkam.hu – Perdix, 0,5 kg brazil csirkemáj 349.-, jegtrade.hu)

Fagyasztott brazil csirkemáj kapható a Tesco-ban is fél kilós (219.-Ft) és kilós (479.-Ft) kiszerelésben is, máshol viszont nem találtunk.

A hazai nagy üzletláncoknál is megnéztük a kínálatot:

  Tesco (friss, hűtött) Aldi (tálcás) Spar (friss, hűtött)
egész csirke 631.- 789.- 579.- /kg
csirkecomb 739.- 719.- 759.-
csirkemell 1189.-    
csirkemellfilé 1589.- 1499.- 1599.-
csirkemáj 898.- 918.- 569.-
farhát 259.- 339.- 339.-
csirkenyak 339.-    
csirkeszárny 849.-   549.-

A hazai áruházláncok többsége törekszik arra, hogy minél több magyar csirkehúst tartson a polcain, az Aldi, a Lidl, a Spar és az Auchan is csak magyar beszállítókkal működik együtt a magyar piacon.

 

Mivel a csirke csontos részei jóval olcsóbbak, mint a húsosak, szeretnénk kedvet csinálni ezek fogyasztásához. Már csak azért is, mert szakértő csirkések szerint a legfinomabb részek éppen a csont mellett találhatók. A főzéskor a csontokban lévő kalcium és a porcokban lévő kollagén is belefő a levesbe, emiatt a vasárnapi húsleves nem csak ízletesebb, de egészségesebb is lesz, mintha csak mellfiléből főznénk. Ha pedig egész, tölteni való csirkét választunk, egy csapásra megoldhatjuk a levest és a főételt is.

 
Képek forrása: www.pixabay.com

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás