fbpx

| Tudatos Vásárló

Háromdimenziós óceáni gazdaság

Egy forradalmi modell, amelyben évente 50-60 tonna hínárt termelnek, kagylót és osztrigát tenyésztenek és mindez jó hatással van a tengeri élővilágra is.

A new yorki Bren Smith egy forradalmi modellel kezdett el foglalkozni, amelyben egy háromdimenziós óceáni gazdaságot hozott létre. A meglepő projektben fésűkagylót, osztrigát tenyészt és tengeri hínárt termeszt, kihasználva az óceán egy függőleges szeletét. Smith szerint a modell nem csak ételt, de munkát is teremt, nem utolsó sorban pedig tisztítja az óceánt, és élhetőbbé teszi azt a tengeri élővilág számára is.

Smith hagyományos halászként kezdte, derül ki TEDx Talk előadásából. Már 14 évesen otthagyta a középiskolát, és beállt halásznak. Ipari halászatban dolgozott, ahol a vonóhálókkal komplett ökoszisztémákat tettek tönkre. Elmondása szerint ő is több ezer kiló halott tengeri élőlényt dobott vissza munkája során a tengerbe, amelyek egy-egy halfaj ipari halászata során kerültek hálóikba. 15 éve minden megváltozott, amikor Bren elkezdett tengeri hínárt termeszteni, és ötvözte azt a kagyló és osztriga tenyésztéssel. 

Létrehozta a GreenWave nevű projektet, amelynek célja az óceángazdaságok népszerűsítése, a tengeri ökoszisztémák helyreállítása és a óceánra épülő innovatív modellek támogatása. Csapata együtt dolgozik többek között a Yale és a Connecticut Egyetemmel, helyi farmokkal, éttermekkel. Tanfolyamot szerveznek érdeklődöknek, és emellett működtetik a 2015-ben megalapított Thible Island Ocean Farm nevű gazdaságot. A gazdaság ma már 30-60 tonna hínárt termel éves szinten, a New York melletti Long Island Sound vizeiben.

A GreenWave 2015 novemberében elnyerte a neves Buckminster Fuller Institute 100.000 dolláros díját. Elmondásuk szerint a projekt azért úttörő az akvakultúrák terén, mert vibráló ökoszisztémákat hoz létre. Emellett sokkal nagyobb hozammal rendelkeznek a többi akvakultúránál, amelyek többsége sérülékeny monokultúrára épül. A modell egyszerű: hínár és kagylófélék tenyésznek úszó köteleken az osztriga és kagylóketrecek felett. 

A hínár telepek segítenek megtisztítani a vizet a széndioxid és a nitrogénszennyezéstől, segítik a partszakaszok vihar védelmét. Lehetőséget teremtenek a halászoknak, hogy a halászat mellett hínárra épülő vízi gazdaságokat hozzanak létre. A hínárt szuper élelmiszerként tartják számon, de előállítanak belőle gyógyszert és üzemanyagot is, mindezek mellett menedéket jelent a tengeri élőlények számára is, az egyre nagyobb veszélyt jelentő elsavasodással szemben. Smith együtt működik a Yale Egyetem gazdaságával is, ahol a hínárból oldatot készítenek, és ezzel pótolják a növények ásványi anyag és nitrogén szükségletét. A hínár egy kapocsként szolgál a földművelés és az “óceánművelés” között.

 

Forrás: EcoWatch

Képek: Foreo

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás