fbpx

| Tudatos Vásárló

Halálra ítélve Európa utolsó tokhalai?

A Duna bulgáriai és romániai vízgyűjtő területein fennmaradt tokhal populációi a kihalás szélére kerülhetnek az illegális halászat és a kaviár-kereskedelem miatt. A WWF azonnali bevatkozást sürget.

A folyamat visszafordítása érdekében Romániának, Bulgáriának és az Európai Uniónak közösen kell fellépnie az orvhalászok és az illegális tevékenységek más szereplői ellen. A WWF és a veszélyeztetett fajok kereskedelemét ellenőrző TRAFFIC kutatást végzett Romániában és Bulgáriában.

Kaviár kereskedőkkel és halászokkal készített interjúk, valamint boltok, éttermek, piacok, utcai árusok termékeiből és tokhal farmokról vett, majd vizsgált DNS-minták bizonyítják, hogy továbbra is folyik az illegális tokhal- és kaviár-kereskedelem a két országban. A szakemberek a minták között a súlyosan veszélyeztetett és kihalás szélén álló tokhalfaj, a viza DNS-ét is megtalálták.

Az orvhalászok a Fekete-tenger és az abba torkolló Duna mentén is halásznak annak ellenére, hogy Romániában 2006, Bulgáriában 2011 óta szigorúan tilos a vadon élő tokhalak halászata és kereskedelme. Az illegálisan halászók a jelentősebb zsákmány érdekében olyan professzionális felszerelésekkel dolgoznak, mint a hanglokátorok, GPS nyomkövető rendszerek vagy a „carmaci”-nak nevezett speciális horog.

A Fekete-tenger az egyik legjelentősebb tokhal élőhely világszerte (az elsődleges a Kaszpi-tenger). Manapság különösen a Duna-delta a legfontosabb ívóhelye a tokhalaknak. A tokhalak életük jelentős részét a tengerben töltik, szaporodásuk azonban a tengert tápláló folyókban történik.

„Az Európai Unión belül már csak Romániában és Bulgáriában él számottevő tokhal populáció. A főként kaviárjukért folytatott illegális halászat a túlélésükre leselkedő legközvetlenebb veszély. Ha a két ország kormánya nem fékezi meg az illegális halászatot, ezek az állatok halálra vannak ítélve” – vázolta a helyzet súlyosságát Jutta Jahrl, a WWF munkatársa.

A szakemberek DNS-vizsgálatok segítségével megállapították, hogy a felmérés során vásárolt 30 termékben valóban a címkén feltüntetett tokhalféle található-e. A kereskedők elmondása szerint öt DNS-minta vadon befogott tokhalból származik, ebből négyről bizonyította be a laborvizsgálat, hogy az igen keresett vizából származnak.

„A Duna vízgyűjtő területén őshonos 6 tokhalfajból 5 súlyosan veszélyeztetett, köztük a viza is. A felmérésünk rámutat, hogy az állítólagosan természetes vizekből származó tokhalkaviár – a jelenleg is hatályban lévő tilalom ellenére – kapható Bulgáriában és Romániában”- fűzi hozzá Jutta Jahrl.

A tenyésztett kaviár kereskedelme akkor engedélyezett, ha a kaviár tégelyén megtalálhatóak a CITES (The Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) előírásainak megfelelő speciális címkék és kódok, amelyek a termékek legális eredetét bizonyítják. A kutatás során halkereskedésekben és utcai árusoknál vásárolt termékek közül nyolc nem felelt meg ezeknek az előírásoknak.

A tokhal kaviárja (mindig fekete) az egyik legdrágább termék, amit vadon élő fajokból állítanak elő. A tokhalak közül a viza ikrája a legnagyobb szemű, és így általában ennek a kaviárját tekintik a legértékesebbnek a gourmand fogyasztók. Hazánkban akár 50 000 Ft-ot is elkérnek egy 50 gr-os tégelyért.

Három CITES címkével ellátott termék DNS-vizsgálatakor kiderült, hogy azok hibrid fajokból származnak, nem a csomagoláson jelzett tokhalfélékből. Továbbá öt minta többféle tokhal faj ikrájának keverékét tartalmazta, amit a CITES előírásai nem engedélyeznek, hat tokhalkaviárként árult termék pedig más halfajból származott.

„A WWF számára 2011-ben készített TRAFFIC-tanulmány szerint a bolgár és román illegális kaviártermékek rendszeresen feltűnnek az EU más tagországaiban is. Bulgáriának és Romániának jóval hatékonyabban kell végrehajtania a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmére vonatkozó EU-s szabályozást és a CITES kaviárcímkézési rendelkezéseit.

Két évvel ezelőtt már felhívtuk a két ország figyelmét a probléma súlyosságára, de azóta sem történt változás. Szigorúbb belföldi és határmenti ellenőrzésekre, valamint az érintett országok közötti együttműködés erősítésére van szükség” – hangsúlyozta Kecse-Nagy Katalin, a TRAFFIC munkatársa.

A szakember arra a veszélyre is rámutat, miszerint az illegális kaviárkereskedelem nem csupán természetvédelmi probléma, hanem ennek velejárója a csempészet, a szervezett bűnözés, az ezekhez kapcsolódó adóbevétel-kiesés, nem beszélve az egészségügyi és állat-egészségügyi aggályokról.

Tokhalak valaha a Duna magyar szakaszán is éltek, ezt tükrözi például a Vizafogó városrész neve Budapesten. Ezek a halak egyrészt a túlhalászat miatt tűntek el a hazai vizekből, másrészt a Románia és Szerbia határán üzemelő Vaskapu vízerőmű okozta fizikai akadály miatt. A Vaskapu ugyanis két erőműből áll, amelyek a Fekete-tenger felől felúszó vándorló halak számára áthatolhatatlan akadályt képeznek. 

Manapság már csak a dunai tokhalak legkisebb faja, a kecsege él számottevő mennyiségben Magyarország folyóiban. Ez a faj – szemben a legtöbb tokfélével – egy életszakaszát sem tölti tengerben, ezért a Duna hosszanti átjárhatóságának hiánya nem akadályozza fennmaradását. Állományát a hazai vizekben visszatelepítések biztosítják, amire azért van szükség, mert a kecsegék ragadozó halak és madarak fontos táplálékforrásai.

A kaviártároló tégelyek egyedi jelölése egyszer használatos címkével (zárjeggyel) Magyarországon is kötelező.

Forrás: WWF-sajtóközlemény

Kép: sxc.hu, WWF

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás