fbpx

| Markovics Vera

Hajfesték

A festett hajúak száma folyamatosan nő, ma már férfiak is szép számmal megtalálhatóak közöttük. De milyenek a mai hajfestékek, kell egyáltalán tartani tőlük? S ha igen, léteznek alternatív megoldások?

Hajunk az egyik leglátványosabb névjegyünk. Formája, színe, fénye sok mindent elárul rólunk. A természetes, élő színek fiatalítják, a fakó és az ősz hajszálak öregítik az arcunkat. Van, akinek a hajfestés szükséges rossz -„mert hogy néznék ki egyébként” -, van, akinek játszadozás az évszaknak vagy a hangulatnak éppen megfelelő színekkel, sokan pedig egyszerűen az aktuális divatnak hódolnak, amikor vörösre, feketére vagy éppen csíkosra festik-színezik hajkoronájukat.

 

Jó a festék, vagy rossz?

Tény és való, hogy a hajfestés területén, mind az anyagok, mind a módszerek tekintetében nagy változások történtek az utóbbi időben. Ha azt vesszük, hogy húsz-harminc évvel ezelőtt a hajfestést a festékekben lévő, erősen roncsoló anyagok miatt még kimondottan veszélyes műveletnek tartották, s csak szakképzett fodrászok végezhették, ma pedig már gyakorlatilag bárki megveheti, s a fejére kenheti az üzletek polcain sorakozó festékeket, akkor akár minőségi javulásról is beszélhetnénk.

Ha azonban az ÖkoTest német fogyasztóvédelmi magazin évről-évre megjelenő hajfesték tesztjeit olvassuk, megdöbbenünk, hogy a kémiai színezőket tartalmazó hajfestékek minden alkalommal a létező legrosszabb osztályzatot kapják.

Az ÖkoTest legutóbbi vizsgálatait azt követően végezték, hogy az Európai Unió nyomására 2006-ban egy sor veszélyes anyagot tiltólistára tettek. Meglepő, hogy a bevizsgált 36 hajfesték minősítése – a bennük talált, egészséget veszélyeztető anyagok miatt – változatlanul elégtelen maradt.

Valamennyi tesztelt készítmény tartalmazott például a színanyag egyik építőelemeként aromás aminokat – leggyakrabban a 2,5-Toluylendiamint, amely kémiailag rokona a már tiltólistán szereplő, rákkeltő 2,4-Toluylendiaminnak. Az aromás aminokat azért is kifogásolták a tesztelők, mert a tapasztalat szerint allergiát kiváltó vegyületek.

A hajfestékekben egyéb allergizáló anyagok – resorcin (23 termékben), konzerválószerek, halogén-organikus kötések – mellett más kritikus anyagokat is találtak, például a bőr áteresztőképességét növelő PEG/PEG (polietilén-glikol) emulgálószereket, egy termékben pedig problémás fényvédő anyagot is.

Dr. Móréné Horkai Edit, az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet kozmetikai osztályának vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy a festékanyagok felülvizsgálata 2005-ben végre elkezdődött, és a hajfestékekben található veszélyes anyagok tiltólistája az Európai Unió direktívájának megfelelően várhatóan folyamatosan bővülni fog.

Az egészségügyi biztos 2006-ban, 2007-ben, legutóbb pedig 2008. január 11-én (ez utóbb 14) már számos anyagot tiltólistára tett. A tilalmi lista mellett jelenleg még létezik egy ideiglenes lista is, amelynek anyagait folyamatosan vizsgálják, s amelyeket 2009. december 31-ig szabad csak felhasználni.

Dr. Móréné szerint tévedésben vannak azok, akik azt hiszik, hogy a szintetikus tartós hajfestékek nyakló nélkül használhatók, egyre kézenfekvőbb ugyanis a kapcsolat a tartós használat és a különböző allergiás megbetegedések között. Az allergiára hajlamos egyéneknek különösen meg kellene gondolniuk az ilyen hajfestékek használatát.

 

Hajszínezők: kétes alternatíva

A hajfestékek egészségkárosító hatásaitól tartva az utóbbi időben sokan átpártoltak a hajszínezőkhöz. A gyártók mint szelíd, kevésbé káros, ammóniát és oxidációs alkotórészt nem tartalmazó készítményeket kínálják e portékáikat.

Sajnos az ÖkoTest vizsgálatai nem látszanak alátámasztani ezeket az állításokat. A 2007-es kozmetikai kiadványban a 27 tesztelt hajszínező közül mindössze egy kapott kettesnek megfelelő osztályzatot, a többit elégtelennek minősítették. Az indok: az analizált szerek veszélyes színanyagokat (megint csak aromás aminokat) tartalmaztak.

Jó tanács: aki ezeket használja, figyelje a hatóidőt, s semmiképpen se hagyja a krémet a kelleténél tovább a fejbőrön, majd nagyon alaposan mossa le róla a festéket.

Pár éve nálunk is kapható egy úgynevezett hajszín regeneráló krém (Re-Nature a Schwarzkopf terméke), amely azt igéri, hogy fokozatosan visszaadja az őszülő haj természetes színét. Mivel a színező krém allergiát válthat ki, jó szívvel ez sem ajánlható a vásárlóknak.

 

Tudomásunk szerint Magyarországon  még nem létezik olyan fodrászat, ahol a kímélő növényi (henna) festékekkel is dolgoznának. Németországban egyes fodrászok kimondottan bőrkímélő növényi festékeket használnak hajfestéshez. Nem lenne rossz, ha valaki itt is kedvet kapna hozzá!

Mi várható a növényi hajfestékektől?

Az oxidációs hajfestékek megjelenéséig az emberek növényi hajfestékekkel színezték a hajukat. Bizonyos növények (henna, indigó, dió, feketeribizli, bodza stb.) leveleinek, terméseinek szárított porából különböző színű festékek készíthetők, amelyeket felületaktív anyagokkal (citrom- és borkősav) keverve forgalmaznak. Használatkor meleg vízzel kell pépessé keverni a port. Elkészítésük semmivel sem bonyolultabb, mint a kétkomponensű tartós festékeké.

Ennek a természetes festésmódnak az a hátránya, hogy a növények változó hatóanyagtartalma miatt bizonytalan és csak korlátozott színhatásra képesek. Például a sötét hajat nem lehet velük világosszőkére festeni, s az ősz hajzat teljes elfedésére sem képesek. Gyengébben festik meg a hajat, mint az oxidációs festékek, lényegesen kevesebb színben kaphatóak, s azon kívül sokkal hosszabb hatóidőre – akár 3 órára is – van szükség az eredményhez.

A növényi festékeket ártalmatlanoknak mondják, mivel nem tartalmaznak problémás anyagokat, s allergiát sem okoznak. Anélkül hatnak, hogy megsértenék a hajszálak külső védőrétegét, emellett ápoló hatásúak. Az ilyen festéssel természetesebb színhatás is érhető el.

Természetesen növényvédő szerektől szennyezettek lehetnek, ezért ajánlatos organikus termesztésből származó alapanyagokból készített termékeket vásárolni (kontrollált bioterméket).

A növényi hajfestékeket a haj lenövésétől függően – általában havonta, hathetente -, a kémiai festékekkel azonos gyakorisággal kell használni. Ma már krémes állagú, előre elkészített növényi hajfesték is kapható (pl. Logona Color Créme), amely árban kb. kétszer annyiba kerül, mint a por állagú.

Az ÖkoTest 2007-es kozmetikai tesztfüzetében növényi színezők is szerepelnek. A bevizsgált 28 készítmény közül 16 termék nagyon jó minősítést kapott. Ezek közül nálunk a reformboltokban – tudomásunk szerint – a Henné Color Braun, a Logona valamint a Sante növényi hajfestékei kaphatóak.

A tesztelt készítmények közül viszont hármat kettesnek, kilencet pedig elégtelennek minősítettek, mivel problémás aromás amin festékanyagokat, színerősítőt (picramat) is tartalmaztak. A vizsgán megbukott készítményekben problémás szintetikus emulgáló anyagokat is találtak (PEG/PEG). Ezeknél a terméknél azt is kifogásolták, hogy természetes hatásra utaló nevükkel, valamint azzal, hogy bioboltokban árusítják, megtévesztik a gyanútlan vásárlókat. Érdemes tehát odafigyelni!

 

És akik ennek ellenére nem mondanak le a tartós festésről?

Nem árt, ha tudják, hogy a hajfestékek között lényeges minőségi különbségek vannak, s ha nem jól választanak, annak könnyen fejbőrük, hajszálaik láthatják kárát. Vásárláskor az ár mellett az összetevőket is figyelembe kell venni.

Egyáltalán nem biztos, hogy akkor járunk jól, ha olcsó készítményt vásárolunk. A drágább festékek rendszerint a hajzat állapotát javító összetevőket is tartalmaznak – hajbalzsamot, színelőhívó anyagot, a megfelelő pH-t visszaállító anyagot, színtartósságot fokozó sampont, a fejbőr védelmét biztosító anyagot, s színhatásuk is sokkal megbízhatóbb.

Az OÉTI kozmetikai osztályvezetője szerint alapvetően fontos, hogy vásárláskor a festékhez mellékelt információs levelet figyelmesen elolvassuk, és a festést szigorúan a kapott tanácsok szerint végezzük.

A fodrászok számára készült professzionális festékek ma sem valók laikusok kezébe. Ezek ugyanis erélyesebb anyagokat tartalmaznak, kikeverésükhöz pedig bizonyos szaktudás is szükséges.

 

Színhatás

Ma elképesztően gazdag színskálából dolgozhatnak a fodrászok, és azoknak sem kell panaszkodniuk, akik otthon maguknak festik a hajukat. A szintetikus tartós festékekkel az ősz hajzat tetszőleges színre festhető. A különféle színárnyalatok egymással keverhetők.. Azonban nem árt, ha tudjuk, hogy a különféle márkák színei nem átjárhatóak, azaz ugyanaz az elnevezés különböző cégeknél egyáltalán nem biztos, hogy ugyanazt a színt jelzi.

 

Elővigyázatosságként érdemes megszívlelni az alábbi jó tanácsokat:

  • Az allergia megelőzése érdekében a festékek próbáját javasolják a gyártók. Ez azonban egyáltalán nem jelent védelmet, mert az allergia a negatív próbát követő festés után is jelentkezhet.
  • Mivel a hajfestékek egészségre ártalmas anyagokat tartalmaznak, sebes fejbőr vagy töredezett, száraz hajzat esetén tanácsos várni a hajfestéssel.
  • A tartós hullámosítás (dauer) nagyon igénybe veszi a fejbőrt és a hajszálakat, ezért a hajfestést más időpontra kell ütemezni.
  • Szempillákat és szemöldököt nem szabad hajfestékkel festeni.
  • A vizsgálatok szerint a hajfesték anyagai, ha kis mennyiségben is, de behatolnak a szervezetbe, ezért aki babát vár vagy szoptat, mindenképpen a szelídebb hajszínező megoldásokat válassza (hajszínező hab, henna-festés).
  • A festett, dauerolt hajzat érzékenyen reagál az ártó sugarakra, ezért sapkával, kendővel védjük napozás és szoláriumozás alatt.

 

Kép [cc] Maggie Osterberg, dotben

 

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás