fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Győzött a Greenpeace a bíróságon GMO ügyben

Azoknak a Greenpeace aktivistáknak adott igazat a Pesti Központi Kerületi Bíróság, akik 5 évvel ezelőtt egy áruházban a vásárlók figyelmezetésére darált sertéshús konzerveket címkéztek fel GMO felirattal. 

A környezetvédők a TESCO áruházban génmódosított összetevőt jelölés nélkül tartalmazó konzervekre ’Génmódosított termék, nem kérünk belőle’ feliratú matricákat ragasztottak. Akciójukat követően az aktivistákat Bartos András, a Szegedi Paprika Fűszer és Konzervgyártó Zrt. vezérigazgatója magánvádas eljárásban nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás vétségének megalapozott gyanúja miatt perelte be. A Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) által védett környezetvédőket 5 évig tartó maratoni eljárás végén mentette fel a Bíróság.

Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse üdvözölte az ítéletet. „Az európai vásárlók nagy többsége elutasítja a GMO-tartalmú élelmiszereket, és követeli a génmanipulált élelmiszerek felcímkézését. Elfogadhatatlan és a fogyasztók alapvető elvárásaival ellentétes, hogy ismeretlen hatású génmanipulált összetevők legyenek az élelmiszereinkben bizonyos cégek hasznát növelendő – ráadásul jelölés nélkül.”

szólj hozzá: A darálthús jó hírneve

2006-ban a Greenpeace több húskonzervet is bevizsgált és többek között a Szegedi Paprika “darált sertéshús” termékében talált nagyobb mennyiségű génmódosított szóját. A GM összetevőt az EU címkézési jogszabályának megfelelően a termék csomagolásán jelölni kell, amit a Szegedi Paprika Zrt. nem teljesített.

A Szegedi Paprika Zrt. termékeit egészen addig nem vonta ki kereskedelmi forgalomból, míg az Országos Tisztifőorvosi Hivatal erre nem kényszerítette. Annak ellenére, hogy a jelölési kötelezettség elmulasztásával a vásárlókat félrevezették, és termékük százezrekhez juthatott el, a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség a céget mindössze 50.000 Ft minőségvédelmi bírsággal sújtotta.

“Külön érdekesség, hogy az eset előtt két évvel a Szegedi Paprika Zrt megkeresésünkre azt állította, termékeik nem tartalmaznak GMO-t. Amennyiben hasonló gyanú merülne fel bármely más élelmiszerrel kapcsolatban, akkor azok gyártói és a kereskedők számíthatnak rá, hogy a Greenpeace informálja a fogyasztókat azok veszélyességéről,, és ki fogja kényszeríteni az EU-s jelölési kötelezettség betartását is! ” – mondta el Tömöri Balázs.

A cég termékeit olcsósága miatt főleg iskolákban, börtönökben, kórházakban adták az embereknek, akik így tudtukon és akaratukon kívül viselték a génszennyezett étel kockázatát – tette hozzá a Greenpeace kampányfelelőse.

 

Forrás: Greenpeace

Kép [cc] ssalonso

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás