fbpx

Gyógynövényes fürdők, gőzinhaláció

Sorozatunk ebben a részében bemutatjuk mire kell figyelni gyógynövényes fürdőnél vagy gőzinhalálásnál. Milyen esetben nem javallott, vagy hogyan növelhetjük a hatékonyságot.  

A fürdők önmagukban is gyógyító hatással bírnak, a forró víz hőhatásának és a víz hidrosztatikus nyomásának köszönhetően. Gyógynövények alkalmazásával ehhez speciális hatás járul (fitobalneológia).

A fürdők pozitívan befolyásolják a szív- és érrendszer, a vesék és a hormonrendszer működését, valamint ellazítják az izomzatot.

Gyógynövényes fürdőknél a bőr számos hatóanyagot (főleg a lipofil tulajdonságúakat, pl. illóolajok) képes felvenni, ami a véráramba is bekerül. Ez serkenti a bőr mélyebb rétegeit, és kiegészül az adott növény speciális hatásaival.

A szaglószervek közvetítésével pedig a limbikus rendszert is ingerlik. A gyógynövényes fürdők így nem csak testi, de lelki panaszok (stressz, izgalom, fáradtság, alvászavar) esetén is jó szolgálatot tehetnek.

Szeretnéd tudni, hogy melyik gyógynövényt mire használhatod? Gyógynövény adatbázisunkban számos növény közül kereshetsz különböző szempontok szerint.

A víz hőmérséklete

A gyógynövényes fürdők meleg vízzel (36-39 °C) készülnek, de érdemes őket hideg lemosással, zuhannyal befejezni, hogy bezárjuk a bőr pórusait, és elkerüljük az utólagos izzadás okozta megfázást. Ha ezt nem tesszük meg, törölközés után csavarjuk be magunkat fürdőlepedőbe, és takaró alatt pihenjünk még egy fél órát! Maga a fürdő 15-20 percig tartson.

Ha közben a víz nagyon elhűlne, forró víz adagolásával felmelegíthetjük.

Ellenjavallatok: szív- és érrendszeri megbetegedésben (szívbetegség, magas vérnyomás, akut vénagyulladás) szenvedők kerüljék a teljestest-fürdőket! Számukra jobb a részleges fürdő. A víz hőmérsékletére is jobban ügyeljenek, ne legyen túl meleg, mert ez nagyon megterheli a keringést.

 

Teljestest-fürdőnél a víz a fej kivételével az egész testet ellepi.

Háromnegyedes fürdőnél a víz csak hónaljig ér, a vállat és a mellkast nem lepi el.

Féltest-fürdőnél a víz köldökig ér, a karokat nem borítja be. Idősebb és melegre érzékeny emberek kíméletes gyógymódja lehet.

Ülőfürdőhöz speciális kádat vagy szükség esetén műanyag lavórt használhatunk. Lényege, hogy csak az altestet és ülepet borítja be a víz, a lábakat nem kell belemártani. Nőgyógyászati és urológiai, valamint aranyeres panaszoknál vethetjük be.

Lábfürdőnél a lábat a térdhajlatok alatt tenyérnyi magasságig mártsuk a vízbe, tehát a lábszárat is, ülő testhelyzetben. Ha nincs megfelelő fürdőtálunk, egy nagyobb vödör is megfelel a célnak. A melegvizes, gyógynövényes (pl. rozmaringos) lábfürdő serkenti a vérkeringést, és védettséget nyújt a fertőző betegségekkel szemben.

 

A fürdő elkészítése

Vegyünk egy maréknyi gyógyfüvet, tegyük géz- vagy vászonzacskóba, és kössük közvetlenül a folyóvíz alá. Így a növények hatóanyagai belekerülnek a fürdővízbe, de nem úszkálnak a kádban a növényi részek, és a lefolyót sem dugítják el.

A fürdőkúra időtartama: 1-2 héten át heti 2-3-szor.

Másik megoldás, ha külön lábasban teát főzünk 2 liter vízből, tíz percig állni hagyjuk, és ezt öntjük a fürdővízhez.

Gyógyfürdő készítéséhez illóolajokat is felhasználhatunk, mivel azonban ezek rosszul oldódnak vízben, előtte el kell kevernünk (5-6 cseppet) egy kanál bázisolajban, tejben, tejszínben vagy mézben.

Ha ezt nem tesszük meg, az illóolaj nagy cseppekben kiül a víz tetejére, és amellett, hogy sokkal kevésbé lesz hatásos, akár bőrirritációt is okozhat. A gyárilag készített fürdőolajokat a használati utasítás szerint adagoljuk.

 

 

---------Gőzinhaláció-------

 

Főleg légúti betegségek – meghűlés, fertőzés, gyulladás, hörghurut – esetén hatásos, de egyes bőrbetegségeket, például gyulladt, pattanásos bőrt is kezelhetünk vele.

A megfelelő szárított gyógynövényeket (pl. kamilla, kakukkfű, hársfavirág, borsmenta) tegyük egy nagy tálba vagy lábosba, és öntsük le kb. két liter forrásban lévő vízzel.

Hajoljunk a tál fölé, és a fejünket takarjuk le egy nagyméretű törölközővel, hogy a felszabaduló gőz és illóolajok ne tudjanak elszökni.

Az inhalálás körülbelül 10 percig tartson.

Ellenjavallatok: a forrázás veszélye miatt soha ne hagyjuk, hogy kisgyermekek egyedül inhaláljanak! Továbbá 3 évesnél fiatalabb gyermek borsmenta illóolajjal ne inhaláljon, mert légúti görcsöt okozhat!

 

Kép  [cc]  bulkherbstore

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás