fbpx

| Tudatos Vásárló

A gyermekeket is mérgezi a háztartási rovarirtó

Egy francia vizsgálat kimutatta, hogy a háztartási rovarirtó-szerek használata megduplázza egyes betegségek kialakulásának valószínűségét.

Van jobb megoldás is

Nem kell veszélyes, kiszámíthatatlan következményekkel járó, s a saját egészségedre is veszélyes mérgeket használnod. Akár hangya, akár csótány, akár szúnyog: a különböző rovaroktól környezet- és egészségkímélő módon is megszabadulhatsz. Nézz körül a TudatosVásárló.hu praktikus ötletei között és küldj te magad is további tippeket!

Már korábbi tanulmányokban is felmerült, hogy a háztartási rovarirtó-szerek használata hozzájárulhat a gyermekek leggyakoribb daganatos megbetegedéseinek (leukémia, limfóma) kialakulásához. Egy francia vizsgálat szerint azoknál a gyermekeknél, akiknek édesanyja a terhesség során ilyen rovarirtó szereket használt, kétszeres valószínűséggel alakul ki leukémia (AL) és non-Hodgkin limfóma (NHL). (Ezen betegségek általános kialakulási valószínűsége a gyermekeknél egyébként évi néhány ezred százalék.)

A kutatók 1060 daganatos és 1681 egészséges gyermek környezeti adatait elemezték. A vizsgálatba igyekeztek minél több beteg gyermeket bevonni, a kontrolcsoportot a beteg gyermekek kor és nem szerinti eloszlásának megfelelően állították össze. A vizsgálatok kiértékelése során figyelembe vettek egyéb tényezőket is (családi daganatos megbetegedések száma, szoptatás). A gyermekek daganatos megbetegedésének számát összevetették a háztartási rovarirtóknak, a háziállatok bolhairtóinak és a kerti növényvédő szereknek az anya terhessége alatti felhasználási gyakoriságával.

A beteg gyermekek szüleinek több mint 50%-a legalább egy alkalommal használt rovarirtókat a terhesség során, míg az egészséges gyermekek családjában 40% alatt volt ez az arány. Ha az édesanya maga használta ezeket a szereket, az 2,1-szeresére, illetve 1,8-szorosára növelte a betegségek (AL, NHL) kialakulásának valószínűségét. Az egyes betegségtípusok más-más arányban növekedtek a permetezés hatására, és itt is számított, hogy melyik szülő használta a készítményt. A rovarirtó szerek használata miatt jelentkező kockázat azonban a gyermekek növekedésével nem csökkent.

 

 

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi anyag hírlevelének 2007. decemberi számában. Feliratkozás: reach [kukac] levego.hu

Kép [cc] Mooshie Youbari, Big Fat Rat

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás