fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Gyerekekre veszélyes mágneses játékokat talált az NFH

Mágneses játékokat vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság laboratóriuma. Két termék forgalmazását kellett megtiltani, mert súlyos sérülést okozhatnak. 

Veszélyes lehet, ha egy játék túl erős mágnest tartalmaz, mert ha gyerek véletlenül lenyeli, és a szervezetébe egynél több mágnes kerül, akkor azok a bélfalon keresztül vonzhatják egymást, ami végül bélperforációt vagy bélelzáródást okozhat. Ezeknek a betegségeknek a felismerése nem mindig egyszerű, mert sok gyermek csak influenzaszerű tüneteket mutat.

 

A nemzetközi adatok szerint a legtöbb ilyen baleset a 10 hónapos és a 8 éves kor közötti gyermekekkel történik. Az esetek több mint 80%-ban mágneses építőjáték-készletekben lévő erős mágnesek okoztak sérülést. Számos esetben sebészeti beavatkozással lehetett a mágneseket a bélrendszerből eltávolítani. A magyarországi gyermekkorházakban is találkoztak már hasonló esettel.

A vizsgált játékok listája itt elérhető.

Nagyon fontos szabály ezeknél a termékeknél, hogy a mágnes megfelelően legyen rögzítve a játékra, azaz ne lehessen könnyen leszedni.

A játékokra szerelt mágnesre speciális szabály vonatkozik. Fontos követelmény, például hogy nem lehetnek az előírtnál erősebbek. (az ún. fluxusindex maximum 50 kG2mm2 lehet). A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a baleseteket olyan mágnesek okozták, amelyek az előírtnál erősebbek voltak.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság mechanikai és műszaki laboratóriumában vizsgált 10 játékból 2 esetben állapították meg a szakemberek, hogy veszélyesek lehetnek.

Az egyik játék egy mágneses darts, amelynél a nyíl száráról könnyen letekerhető a mágneses alkatrész. A mágnesesfluxus-indexe pedig 50 helyett 311 kG2mm2- azaz a megengedett több mint a hatszorosa.  

A másik játék egy mágneses építő készlet volt, amelynél már a készlet eleve tartalmazott könnyen lenyelhető mágneses alkatrészt. A mágnesesfluxus-indexe 119,78 kG2mm2, tehát itt is a megengedett érték többszöröse volt kimutatható.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság idén másodszor vizsgálta a mágneses játékokat. A tavalyi évhez képest viszont egyértelmű javulás tapasztalható. A 2014-es vizsgálatban ugyanis a játékok 43%-a tartalmazott a gyermekekre veszélyes mágnest.

 

Forrás: NFH

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás