fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A gyerekek könnyen elfogadják, hogy nem vagyunk egyformák

„Akár csak egyetlen, a témában nem érintett olvasó kézbe veszi ezeket a különleges meséket, talán mozdul egy picit a világ előre. Nekem így színes a világ.” Ungvári Bélyácz Betti mesekönyv íróval, pedagógussal a színesavilág-book.hu kitalálójával beszélgettünk másságról, elfogadásról, mesekönyvekről.   (tovább…)

A színesavilág-book.hu oldalon olyan gyerekkönyveket találunk, amelyek mondanivalójukban és képi világukban segítséget nyújtanak ahhoz, hogy a gyerekek mindenféle másságot és különbözőséget megismerjenek.

 

Ma már a legtöbb könyvesboltban lehet találni olyan mesekönyvet, amelyik a másság elfogadásáról, megéléséről szól. Miért tartottad fontosnak, hogy létrehozz erre egy külön webáruházat?

Szerettük volna összegyűjteni az elfogadással kapcsolatos jó mesekönyveket, hogy egy helyen láthatók, egy helyről beszerezhetők legyenek. Kapcsolatban vagyunk rengeteg olyan családdal, akik érintettek ezekben a témákban, és látjuk, hogy ez nagyon fontos kérdés. Nélkülözhetetlennek tartjuk a gyermekeinkkel és környezetünkkel való jó beszélgetéseket, az ismeretek átadását az elfogadással kapcsolatban, hiszen egy jókor és jól indított beszélgetés a megfelelő irányba tereli gondolkodásukat.

 

Áprilisban indult az oldal. Kikkel dolgozol együtt?

Ketten dolgozunk a kezdetektől, Dobos Orsolyával, aki alternatív pedagógusként vállalta velem a közös munkát. És persze van technikai segítségünk is.
 

Válogatjátok a könyveket vagy minden másságról szóló könyv felkerül?

Minden ilyen témájú könyvet, amiről tudunk, elolvasunk, megbeszéljük, véleményt formálunk, és ha úgy gondoljuk, illik hozzánk, az oldal profiljához, akkor bekerülhet könyveink közé.

 

Milyen szempontok szerint válogatjátok? Egyáltalán milyen “mássággal” foglalkoztok?

Webáruházunkban örökbefogadással kapcsolatos mesekönyvek, épp úgy mint hallássérült és Down- szindrómás  gyerekekről szóló könyv is megtalálható. Emellett a hétköznapibb „másság” témái is megjelennek, a duci kislány, vagy az ügyetlen, vékonyka kisfiú meséjén keresztül, illetve szeretnénk összegyűjteni a különböző bőrszínű embereket bemutató könyveket is.

 

Hogy néz ki ma a hazai könyvpiac ezen a téren?

Itthon még mindig csekély számú, elfogadással kapcsolatos igazán jó és hiteles könyv található. Az utóbbi években szerencsére nőtt a kínálat, de ezzel együtt sajnos a kevésbé jó könyvek is felkerülnek a könyvesboltok polcaira. A mi feladatunk megtalálni az olvasásra érdemes darabokat.

 

Mitől lehet hiteles egy ilyen könyv?

Hitelesnek azt nevezném, amely valódi élményeken alapul és az üzenete is igaz. A gyermekeknek szóló könyveknél, a meséknél különösen fontos, hogy számukra feldolgozható, érthető módon meséljen az adott témáról. Ez csak akkor lehetséges, ha maga a szerző átlátja, érti és belülről éli meg a történetet.

 

Mit tanácsolsz a szülőknek, pedagógusoknak, hogy ismerhetik fel egyértelműen, hogy melyik könyvet érdemes megvenni, mert eléri a célját, és melyik nem?

Nagyon fontos, hogy a könyv arról szóljon, hogy a különböző emberek hogyan tudnak együtt élni. Hiába ír pozitív dolgokat egy másságról a szerző, ha ezzel kiemeli a közösségből a szereplőt. Másik fontos szempont, hogy mi tartozik igazán egy gyerekre. Ilyen témájú mesékben gyakori hiba, hogy a felnőttet érintő kérdéseket olyan részletességgel tárgyalják, ami nem tartozik a gyerek történetéhez. A harmadik, hogy a másságból eredő nehézségeket állítja középpontba, és erre nem nyújt igazi megoldást, így ezeket nem ajánljuk a szülőknek.

Ha a mese arról szól, hogy miket csinálunk együtt, hogyan éljük meg közösen az élményeket, és pozitív a kicsengése, még akkor is, ha a nehézségeket is leírja, akkor a lényeg megvan.
 

Van egy kakukktojásnak tűnő kategória is a honlapotokon “Okosítók” néven. Miért tartottátok fontosnak betenni? Milyen könyvek kerülnek ide?

Az Okosítók kategória azért került fel könyveink közé, mert másik fontos célunk, hogy számunkra értékesnek tartott, könyvesboltban azonban nem vagy alig kapható könyveket is elérhetővé tegyünk. Emellett személyes kötődésem is van a szerzőkhöz. Ezen a polcon verseskötetek, találós kérdés- gyűjtemény és természetközeli mesék találhatók.
 

Külföldi könyvek fordításával is foglalkoztok, vagy csak a már hazai könyvpiacon megjelent könyveket forgalmazzátok?

Folyamatban van külföldi könyvek fordítása is, sok értékes darabot érdemes lenne itthon is kiadni. Remélem, hamarosan ennél többet is tudok mondani erről!
 

Gyerekekkel dolgozol. Mi a tapasztalatod, hogy reagálnak a gyerekek ezekre a könyvekre, témákra?

Mivel négy általam írt mesekönyv szintén kapható a webáruházban író-olvasó találkozókra járok, és pedagógusként is rengeteg gyerekkel dolgozom, sok kedves történet van a tarsolyomban. Az általános tapasztalat az, hogy a gyerekek nagyon jól reagálnak a különleges témákra, számukra sokkal természetesebb és egyértelműbb a válasz mindenre. Könnyen azonosítják magukat a szereplőkkel, megértik az üzenetet, és elfogadják azt, hogy nem vagyunk egyformák. A mesékben az a jó, hogy indirekt dolgozzák fel az adott témát, hogy lehet „csak úgy” mesélni, nem kell feltétlenül direkt módon feldolgozni, de ha van kérdés, arra a mese segítségével könnyedén tudunk válaszolni, vagy egyszerűen csak megéljük a mesét, együtt a gyerekekkel.

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium PTKF/467/2014-es számú Zöld Forrás pályázat keretében készült. 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás