fbpx

| Szelényi Dániel

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A Greenpeace detoxikálóba küldi a ruhaipart

A Greenpeace 14 vizsgált világmárka ruháiban talált mérgező vegyi anyagokat, amelyek az élőlények szaporítószerveinek károsodását okozhatják.

A környezetvédelmi szervezet Piszkos mosoda című jelentésében felsorolt világmárkák között megtalálható az Adidas, a Calvin Klein, a H&M, a Lacoste, Nike és a Puma is, csak hogy a nálunk ismerteket említsük.

A 18 országban véletlenszerűen megvásárolt minták kétharmadában kimutatták nonil-fenol-etoxilátok (nonylphenol ethoxylates, NPE) jelenlétét.

Míg Európában az NPE-k használatát már nem engedélyezik a textiliparban, addig Kínában széles körben alkalmazzák például textíliák előállításakor tisztítószerként.

Élővizeinkbe több úton is bekerülhetnek az itt alkalmazott NPE-k. Sajnos a probléma globális méreteket ölt, mivel ezeket az anyagokat nemcsak az elsődleges szennyező, a kínai gyártó engedi bele szennyvíz formájában az élővizekbe, hanem mi magunk is, amikor a ruhák a mosógépünkbe kerülnek.

Greenpeace (cc) Clothing and the Global Toxic Cycle (Nagyobb méretű kép letölthető a képre kattintva)

Így ott is megjelenik a szennyezés, ahol az NPE-k használata tilos. Sajnos a szennyvíz-tisztítás sem javít a helyzeten, mert nem lehet teljes egészében kiszűrni ezeket az anyagokat. Sőt, itt gyorsulhat az a folyamat, amely során az NPE-k tovább bomlanak nonil-fenollá (nonylphenols, NPs).

Az NPE-k élővizeinkben felgyűlnek, és hormonhatású anyagként (endocrine disupting chemicals, EDC) viselkednek. Az EDC-k például megzavarhatják a nemi funkciót, eltolhatják a nőstény-hím születési arányt, károsíthatják az immunrendszert, illetve rákot okozhatnak az élőlényeknél.

A jelentés napvilágra kerülése után a Nike és a Puma (a világ első és harmadik számú sportruházati cége) vállalta elsőként, hogy eltávolít minden mérgező terméket a beszerzési illetve gyártási láncából 2020-ig.

Valamivel később az Adidas is csatlakozott a vállaláshoz. A Nike és az Adidas online publikálta beszállítóinak listáját, és közzétette részéletes tervét a veszélyes kémiai anyagok kezeléséről.

Üdvözlendő, hogy a három legnagyobb vállalat nem azt vizsgálja, hogy mekkora az egészségre még nem veszélyes mennyiség, hanem száműzni fogja őket a teljes gyártási folyamatból.

A H&M közzétette ugyan a szükséges információkat azokról az anyagokról, amelyek használatát tiltja a saját gyártási folyamatában, de nem ad információt a beszállítóiról. Vajon van valami rejtegetni valójuk? – teszi fel a kérdést a Greenpeace a tanulmány második részében.

További információ a témában: Dr. Juvancz Zoltán, Szűcs Ágnes előadása az Óbudai Egyetemen Hormon hatású környezeti szennyezők (EDC)

A Greenpeace tanulmánya megerősíti, hogy a H&M-nek kapcsolata van olyan kínai gyárakkal, amelyek veszélyes vegyi anyagokat, többek között NPE-ket engednek a folyóvizekbe, így az általuk kínált ruházati termékek (gyermekruhák is) tartalmaznak NPE-ket.

Mivel az ügyben szerencsére szinte naponta lehet újabb pozitív eseményekre számítani, érdemes követni a Greenpeace kampányoldalát a legfrissebb információkért.

 

Kép (cc) Greenpeace

 

A cikk a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával a FV-I-11-D-0007 jelű pályázat keretében valósult meg.

 
***
Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás