fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Gondoltad volna, hogy nem csak póló készül a gyapotból?

Világszerte 35 millió hektáron termesztenek gyapotot, melynek fő termőterületei Kína, India, Pakisztán és az Egyesült Államok. Több mint 75 országban összesen 100 millió család foglalkozik gyapottermesztéssel. A köztudatban a pólóink alapanyagaként ismert, pedig az élelmiszeripar is előszeretettel használja. 

A gyapottermesztők kilencven százaléka fejlődő országokban él, így a Fairtrade tevékenység erre a területre összpontosul. A legtöbb Fairtrade farmer Nyugat-Afrikában, azon belül Maliban, Szenegálban, Kamerunban és Burkina Fasoban gazdálkodik. Ugyanakkor Indiában termesztik a legtöbb Fairtrade minősítésű gyapotot.

 

Ahol a Fairtrade gyapot terem

  • Jelenleg 7 országban 22 termelőszövetkezet mintegy 54.700 kistermelője állít elő Fairtrade minősítésű gyapotmagot.

  • A Fairtrade gyapotot termesztő farmerek 65%-a organikus gazdálkodást folytat.

  • 2013-2014-ben a Fairtrade farmerek 19.300 tonna gyapotot értékesítettek, ezzel több mint 1 millió euró összegű Fairtrade prémium bevételhez jutottak.

  • A gazdálkodók a bevételeik 41%-át nevelési, egészségügyi és infrastrukturális fejlesztésekre fordították, további 34%-ot tréningekre és eszközökre költöttek.


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


Kinek jobb a Fairtrade gyapott?

A garantált minimum felvásárlói ár segíti a Fairtrade gyapottermesztőket abban, hogy fedezzék a termelés költségeit.

Az alap áron felül kifizetett prémium plusz bevételt biztosít számukra, amit közösségi döntéssel a gazdaság, a helyi közösség és a családok fejlesztésére fordítanak.

A Fairtrade szabványok védik a termelők egészségét és biztonságát, segítik a hatékony vízfelhasználást és tiltják a legveszélyesebb kemikáliák, valamint a genetikailag módosított gyapotmag használatát.

Vízpazarlás, környezetterhelés a termesztés során

Mindössze öt ország, Kína, India, USA, Pakisztán és Brazília termeszti az évi 26 millió tonna gyapot nagy részét. Az EU-val és Törökországgal együtt támogatások révén mesterségesen alacsonyan tartják a gyapot árát. Ez nagyon nagy nyomást jelent a nyugat-afrikai gazdálkodók számára, mivel az ottani kormányaik nem tudják hasonló módon támogatni a gazdaságaikat. A nyugat-afrikai farmereket mindemellett még magas export- és szállítási költségek sújtják, mivel a gyapot legnagyobb részét Ázsiába juttatják további feldolgozásra.

A gyapottermesztés számos környezeti problémával jár: a jelentős vízfelhasználás és a kemikáliák használata veszélyt jelent a helyi lakosságra. A kiszámíthatatlan időjárási viszonyok, mint a heves esőzések és a hosszan tartó aszályok, veszélyeztetik a termelők megélhetését. A nyugat-afrikai és az indiai Fairtrade gyapotültetvényeket esővízzel locsolják, csökkentve ezzel a régió vízlábnyomát.

 

Amit talán még nem tudtál a gyapotról

  • A gyapotmagok nagy méretűek. Ezért ha a tengerbe kerülnek, több ezer kilométert megtéve is képesek lesznek kihajtani, amint partot érnek.

  • A világon megtermesztett gyapot mindössze 1 %-a organikus minősítésű, 81%-a viszont génmódosított gyapot, ez utóbbi nem kaphat Fairtade minősítést.

  • A gyapotból nem csak textil készül, hanem tömőanyag a bútoriparban és az autógyártásban, ezen kívül takarmányozásra, olaj készítésre is használják.

 

Forrás: fairtrade.net

Kép: pixabay.com


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


       Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-17-2017-00014 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás