• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Géntechnológia és élelmiszeradalékok

2007.02.14. /

Az adalékanyagok előállítása során szerepet kap a géntechnika is. Egyes esetekben az alapanyag genetikailag módosított növény, de az is előfordul, hogy genetikailag módosított mikroorganizmusokkal termeltetnek egyes élelmiszeradalékokat.

Az élelmiszergyártás számos területén alkalmaznak genetikailag módosított szervezeteket, így az élelmiszer-adalékanyagok előállításánál is. Az alkalmazási területek (és ezzel a jelölési kötelezettségek is) igen különbözők:

a) Néhány adalékanyag közvetlenül nyerhető genetikailag módosított szervezetekből. A lecitin (E 322) és a tokoferol (E 306) például közvetlenül előállítható génmódosított szójából. A gyapotból készült cellulóz (E 460) is lehet genetikailag módosított. Az efféle alkalmazásokat az adott adalékanyagból készült élelmiszer összetétellistáján fel kell tüntetni.

b) Más adalékanyagokat genetikailag módosított alapanyagokból állítanak elő. A mono- és digliceridek (E 471) például kinyerhetők génmódosított szójából származó zsírsavakból. A maltitot (E 965) keményítőből állítják elő, ami származhat génmódosított kukoricából is. Arról a jelenleg hatályos törvények nem rendelkeznek egyértelműen, hogy ebben az esetben van-e jelölési kötelezettség.

c) Számos adalékanyagot nem lehet génmódosított szervezetekből (GMO) hanem csupán ezek segítségével előállítani: egyes mikroorganizmusok például anyagcseréjük végtermékeként riboflavint (E 101), aszkorbinsavat (E 300) vagy glutamátot (E 621) képezhetnek. Ezek a GMO-k abba a tápanyagoldatba juttatják ezeket az anyagokat, amelyben élnek. Ebből először kivonják az adalékanyagokat, majd megtisztítják. Az ilyen módon előállított adalékanyagokat akkor sem kell külön jelöléssel ellátni, ha az érintett mikroorganizmusok genetikailag módosítottak voltak.

Ugyanez érvényes arra az esetre is, ha a hagyományos mikroorganizmusokat génmódosított szervezetekből előállított tápanyagokkal „etették“: ha például azokat a baktériumokat, amelyek egy bizonyos adalékanyagot termelnek, génmódosított kukoricából származó glükózzal táplálták, ezt nem kell feltüntetni a címkén.

d) Az adalékanyagok gyártásakor enzimeket is felhasználnak. Ezek az anyagcsere-termékek géntechnológiai eljárásokkal is kinyerhetők. Mivel azonban a legtöbb enzim jogilag nem élelmiszernek, hanem technológiai segédanyagnak számít, kivételt képeznek a genetikailag módosított szervezetekre vonatkozó jelölési kötelezettségek alól.

Az invertáz (E 1103) és a lizozim (E 1105) enzimek azonban a végtermékben is kifejtik hatásukat, ezért ezek élelmiszer-adalékanyagnak számítanak. Ennek megfelelően ezeket fel kell tüntetni az összetétellistán; azt azonban nem kell jelölni, ha ezeket az enzimeket génmódosított szervezetek segítségével állították elő.

A következő adalékanyagok előállítása során lehetséges a genetikailag módosított szervezetek alkalmazása. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a gyártók valóban élnek is ezzel a lehetőséggel. (Forrás: www.transgen.de)

E 101    Riboflavin
E 101 a Riboflavin-5’-foszfát
E 150 a Karamell

E 150 b Szulfitos karamell
E 150 c Ammóniás karamell
E 150 d Ammónium-szulfitos karamell

E 160 a Béta-karotin
E 160 b Annatto
E 234    Nizin
E 235    Natamicin
E 270    Tejsav
E 300    Aszkorbinsav
E 301    Nátrium-L-aszkorbát
E 302    Kalcium-L-aszkorbát
E 306    Tokoferol

E 307    Alfa-tokoferol
E 308    Gamma-tokoferol
E 309    Delta-tokoferol
E 322    Lecitin
E 330    Citromsav
E 331    Nátrium-citrát
E 332    Kálium-citrát
E 333    Kalcium-citrát
E 415    Xantán
E 420    Szorbit
E 421    Mannit
E 460    Cellulóz
E 461    Metil-cellulóz
E 463    Hidroxipropil-cellulóz

E 464    Hidroxipropil-metil-cellulóz
E 465    Etilmetil-cellulóz
E 466    Karboxi-metil-cellulóz
E 468    Keresztkötésű nátrium-karboxi-metil-cellulóz
E 469    Enzimesen hidrolizált karboxi-metil-cellulóz
E 470 a Zsírsavak Na-, Ca-, Ka-sói

E 470 b Zsírsavak magnéziumsói
E 471    Zsírsavak mono- és digliceridjei
E 472 a Zsírsavak mono- és digliceridjeinek ecetsavészterei
E 472 b Zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsavészterei
E 472 c  Zsírsavak mono- és digliceridjeinek citromsavészterei

E 472 d Zsírsavak mono- és digliceridjeinek borkősavészterei
E 472 e Zsírsavak mono- és digliceridjeinek diacetil-borkősavészterei

E 472 f  Zsírsavak mono- és digliceridjeinek ecetsav- és borkősavészterei
E 473   Zsírsavak cukorészterei
E 474   Cukorgliceridek
E 475   Zsírsavak poliglicerin-észterei
E 477   Zsírsavak propilénglikol-észterei

E 479 b Hőkezeléssel oxidált szójaolaj zsírsavak mono- és digliceridjeivel reagáltatva
E 570   Zsírsavak

E 574   Glükonsav
E 575   Glükono-delta-lakton
E 576   Nátrium-glükonát
E 577   Kálium-glükonát
E 578   Kálcium-glükonát
E 579   Vas-II-glükonát

E 620   Glutaminsav
E 621   Glutamát
E 622   Monokálium-glutamát
E 623   Kálcium-diglutamát

E 624   Monoammónium-glutamát
E 625   Magnézium-diglutamát
E 626   Guanilsav
E 627   Dinátrium-guanilát
E 628   Dikálium-guanilát
E 629   Kálcium-guanilát
E 630   Inozinsav
E 631   Dinátrium-inozinát
E 632   Dikálium-inozinát
E 633   Kálcium-inozinát
E 920   Cisztein

E 951   Aszpartám
E 953   Izomalt
E 957   Taumatin
E 965   Maltit
E 967   Xilit
E 1103 Invertáz
E 1105 Lizozim

E 1200 Polidextróz
E 1404 Oxidált keményítő
E 1410 Monokeményítő-foszfát

E 1412 Dikeményítő-foszfát
E 1413 Foszforilezett­ dikeményítő-foszfát
E 1414 Acetilezett dikeményítő-foszfát

E 1420 Acetilezett keményítő
E 1422 Acetilezett­ dikeményítő­-adipát

E 1440 (Hidroxi­propil)­ keményítő
E 1442 (Hidroxi­propil) ­dikeményítő-­foszfát
E 1450 Keményítő-­nátrium-­oktenil­-szukcinát
E 1451 Acetilezett-­oxidált­ keményítő

E 1505 Trietil-citrát



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében