fbpx

| Nagy Melinda

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Garázsvásár: a saját ruháddal fizetsz

A pénztárcád hagyd otthon, ellenben nyalábolj fel minél több megunt, kihízott, kifogyott vagy bármi más okból a szekrény mélyére száműzött, de nem szakadt, agyonmosott ruhát. A helyszínen dobd a közösbe és válogass a többiekéből. Annyit vihetsz, amennyit hoztál. Valahogy így néz ki egy ruha cserebere. Összegyűjtöttünk néhányat.

Ökoteregetés

Válassz ki 10 darab jó állapotú, nem foltos, nem kinyúlt, nem bolyhos, nem büdös ruhadarabot úgy, mintha családi vagy barátnős csereberére hoznád őket. Mi adunk egy kupont, amire ráírjuk, hogy hány darabot hoztál, és annyit vihetsz haza – hangzik a néhány havonta megrendezett Ökoteregetés játékszabálya. A következő helyszínekről és időpontokról a Facebookon lehet tájékozódni.

 

Ruha Turi

A Zöld Bolt egy ideje nemcsak zöld szemléletformáló előadásoknak, hanem ruhacsereberének is otthont ad. A szabály itt is ugyanaz, mint mindenhol, csak tiszta és kifogástalan állapotú ruhákat lehet hozni, vinni pedig mindenki pontosan annyit vihet, amennyit hozott. A megmaradt ruhákat rászoruló családokhoz juttatják el.  

 

Ruhacsere kicsiben

A Messzelátó Egyesület, az 50 kilométeres diéta kitalálói is szerveznek olykor ruhacserét, a legközelebbi mindig fent van az egyesület honlapján. A helyszín szűkössége miatt előzetes bejelentkezés szükséges, nem árt szemfülesnek lenni. Az esemény nem koedukált, kizárólag lányokat várnak. A megmaradt darabokat újrahasznosítják, illetve rászorulóknak adják.

 

Forrás: Ökoteregetés

Csencselde

Piac, ahol nem kell pénz, csupán néhány csereképes dolog. Ez lehet bármilyen megunt ruha játék, edény, könyv, ékszer. A lényeg, hogy használható, jó állapotban legyen, hogy minél hamarabb gazdára találjon, és örömet okozzon annak, aki felfedezi. A ruhákat átnézik, kapsz egy cetlit, amire ráírják, hány darabot hoztál, pont ennyit is vihetsz.

A megmaradt ruhák innen is rászorulókhoz kerülnek, de gyűjtöttek már takaróknak való törölközőket, rongyokat, pokrócokat menhelyes kutyáknak is.

„Idén áprilisban kezdtünk el csencselni a Téli Kertem pincéjében. Az eddigi tapasztalataink és a visszajelzések is nagyon pozitívak. Hozzánk nem csak ruhát lehet hozni, bármit befogadunk. Járt már nálunk serpenyő, vasaló, labda, cipő, minden jó, ami nem romlandó” – mondta a Csendelde szervezője, Dinok Maria. Az aktuálisan következő időpontról az esemény Facebook-oldaláról lehet tájékozódni.

 

Szimpla Divat

Az ezerarcú Szimpla Kert ruhacserebere programja most ősszel éledt újra. A Szimpla Divat több dologban is különbözik kicsit a többi csereberétől. Egyrészt nem kötelező ruhát vinni, másrészt varrógéppel is készülnek a lányok, és minden alkalommal van valamilyen átalakítás.

Legutóbb pulóvert lehetett vinni, ebből készült derékmelegítő, lábszárvédő és kesztyű. Korábban nem válogatták ki a hozott ruhákat, de mivel nem mindenkinek volt egyértelmű, hogy olyan ruhát vigyen a sajátjából, amit akár még ő maga is felvenne, muszáj átválogatni a közösbe dobott darabokat.

„20-30 ember mindig van. A megmaradt ruhákat rászorulóknak adjuk, illetve cekkereket varrunk belőlük és lerakjuk a vasárnapi termelői piacra, hátha valakinek szüksége van szatyorra” – mondja Csokis Juli, a program gazdája.

Hosszú távon szeretnék, ha kialakulna valami kis varrós workshop és tervezik bevonni a gyerekeket is, a szemléletformálást nem lehet elég korán elkezdeni. „Többet jelent az a póló, amire saját maga festette rá textilfestékkel a kedvenc mesehősét, mintha megvette volna a boltban ugyanazt, ami máson is van. Megtapasztalja, milyen érzés saját kézzel felújítani egy ruhát, és megtanulja, hogy egy használt darab is lehet még érdekes, ha egy másik oldalról nézzük” – teszi hozzá Juli.

Terveik szerint 3 havonta egy-egy alkalomra kibővül a cserebere, táskák és játékok cserélhetnek majd gazdát a Szimplában. A következő dátumért és a legfrissebb infókért érdemes megnézni az esemény Facebook oldalát.

 

Forrás: Szimlpa divat

Saját

Ha nem akarsz nyitott cserére menni, szervezz az ismerőseiddel közösen zárt eseményt! A szabályokat ebben az esetben sem árt lefektetni. Nagy előnye, hogy tudod, nagyjából milyen stílusú, méretű ruhadarabokra számíthatsz.

 

Garázsvásár – saját bolhapiac

A csereberék mellett egyre jobban szaporodnak a garázsvásárok. A dolog lényege, hogy eladóként a saját területen, legyen az garázs vagy kert, túladhatsz azokon a tárgyakon, amikre már nincs szükséged. Vásárlóként pedig fillérekért juthatsz mindenféle kincsekhez, legyen az ruha, cipő, kiegészítő, gyerekjáték, vagy bármi más, ami mozdítható.

Mindezt abszolút zöld szellemben, hiszen használt tárgyak találnak új gazdára postáztatás nélkül.

A legközelebbi garázsvásárokról legegyszerűbben a Facebook majd 11 ezres rajongótáborral rendelkező Garázsvásárok gyűjtőoldaláról szerezhetsz infót, budapesti és vidéki viszonylatban egyaránt. Ha rendezni akarsz, elküldöd az infókat és kiteszik az oldalra, így garantált, hogy nem csak az utcából arra tévedt járókelőkre számíthatsz a bolhapiacodon.

 

További garászvásárok és hasonló kezdeményezések olvasóink ajánlásával:  

  • Motyóshop Pécsett:  Alkudni ér! Egy új közösségi hely Pécsett, ahol a kiskanáltól a mélytányérig, a bakelitlemeztől a farmerkabátig mindent megtalálsz. 

 

Ha a fentieken kívül ismersz további rendszeres cserebörzét vagy garázsvásárt, írd meg nekünk a szerk@tudatosvasarlo.hu címre vagy lent a kommentbe!

Kép [cc] Ökoteregetés

A cikk megjelenése a Vidékfejlesztési Minisztérium PTKF/2101-3/2011 jelű Zöld forrás pályázat keretében történt.

 

***

Tetszik a Tudatos Vásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás