alap kinézet

System Messages

Egy hazai szervezet, amely csak tavaly közel 5 ezer tonna kidobásra ítélt élelmiszert mentett meg. Ismerd meg a Magyar Élelmiszerbankot!

Megdöbbentő adat, hogy Európában ma annyi élelmiszert dobunk ki évente, amennyiből 200 millióan egész évben jóllaknának. A FAO adatai szerint globálisan a teljes élelmiszertermelés harmada, 1,3 milliárd tonna vész kárba.  

Franciaországban 2016 tavaszán hoztak törvényt arra, hogy a 400m2 alapterületnél nagyobb szupermarketeknek tilos a még ehető vagy állatok számára ehető, megmaradt élelmiszerüket kidobniuk. Azok a cégek, amelyek nem szerződnek le ilyen céllal egy karitatív szervezettel, 75 ezer euróra büntethetőek.

Az elmúlt több mint egy év alatt kiderült, hogy a törvény csak részben mondható hatékonynak, a törvényhozók ugyanis nem szabtak alsó határt az élelmiszerhulladék mennyiségének: ha egy áruház csupán a hulladékának 1%-át adja át egy arra szakosodott karitatív szervezetnek, már teljesítette is a törvény által előírtakat. Egy elhanyagolható mennyiséggel a szupermarketek kipipálhatják kötelezettségüket. A francia élelmiszerhulladék-törvény ezzel együtt jelentős lépés volt, ráirányította ugyanis az átlagemberek figyelmet a témára, és megteremtette az alapját a továbblépésnek.

 Mintha hetente kidobnánk egy fél kilós kenyeret - élelmiszerhulladék adatok   Magyarországon.

A francia után félévvel az olaszok is törvényt hoztak élelmiszerhulladék ügyben, igaz, ők a büntetés helyett a korábbi szabályok enyhítésére, az ösztönző eszközökre koncentráltak. A jogszabálycsomag lehetőséget ad arra, hogy a cégek a lejárati dátumot követően is adományozhassanak élelmiszert, illetve hibásan címkézett árut is. A gazdák eladatlan terményeiket extra költség nélkül adományozhatják adománygyűjtő szervezeteknek. Törvényben tisztázták továbbá a fogyaszthatóság és a lejárat fogalmát is.

 

A maradékot ilyen csomagolásban vihetik haza az olaszok

A legnagyobb változást pedig attól a szemléletformáló kampánytól várják, amellyel igyekeznek menővé tenni Olaszországban, ha az étteremből hazavisszük a maradékot. Az olaszok korábban nemigen éltek ezzel a lehetőséggel, cikinek tartották. Az új szokást az angol doggy bag, azaz „kutyacsomag” helyett family bag-nek, „családi csomag”-nak keresztelték el jelezve, teljesen rendben van, ha a család később otthon eszi meg, amit az étteremben már nem bír magába tömni. A kampány részeként külön logót és egységes ételhordó dobozokat is terveztek, újrahasznosított alapanyagokból.

Olaszországban a becslések szerint 5,1 millió tonna élelmiszer kerül a kukába évente.

 

Romániában is megpróbálták

Romániában idén májusban lépett életbe az a törvény, amelyet azonban szinte azonnal fel is függesztettek. Az áruházakat és élelmiszergyártókat kötelezte volna arra, hogy önkormányzatoknak vagy civil szervezeteknek ajándékozzák, illetve szociális vállalkozásoknak nettó 3 százalékos áron értékesítsék a három napon belül felhasználható élelmiszerárut. A mulasztásért komoly bírságot szabtak ki, ám a törvény nem tisztázta, mely cégekre és azt sem, mely áruk vonatkozik pontosan a kötelezettség.

Kép: pixabay.com


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 




  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink