fbpx

| Tudatos Vásárló

Fogyasztóbarát címkék az európai élelmiszereken

A jövőben az előrecsomagolt élelmiszereken kötelező lesz feltüntetni energiaértéket, a zsír-, telített zsírsav-, szénhidrát-, protein-, cukor- és sótartalmat. Előrelépés, hogy a minimális betűméretet is szabályozták, így remélhetőleg már nem kell magunkkal vinnnünk a nagyítót.

Támogatták a tagállamok az élelmiszerek megjelöléséről szóló új intézkedést, amelynek célja, hogy a fogyasztók könnyebben dönthessék el, mi az egészséges táplálék. Az új uniós rendeletet július 5-én az EP plenáris ülése fogadja el.

A legfőbb eredmény, hogy a jövőben az előrecsomagolt élelmiszereken kötelező lesz feltüntetni a tápanyag-összetételi információkat, vagyis az energiaértéket és a zsír, a telített zsírsavak, a szénhidrátok, a protein, a cukrok és a só mennyiségét, minden esetben 100 grammra vagy 100 milliliterre vetítve. A gyártó ezek mellett más mennyiségre vonatkozó adatokat is feltüntethet. Mint arról a TudatosVásárló.hu már korábban beszámolt, 2010-ben az Európai Parlament elutasította, hogy az élelmiszerek csomagolásán a közlekedési lámpához hasonló – piros-sárga-zöld – színkód jelölje a termékek fontos összetevőinek arányát. Holott több kutatás is bizonyította, hogy messze ez a leghatékonaybb módszer a fogyasztók számára, nem is beszélve a gyerekek egészséges táplálkozásra neveléséről.

A mostani döntés fontos eredménye, hogy a címkéken feltüntetett adatok olvashatóak legyenek. Az új szabályok szerint 1,2 mm a minimális betűméret minden kötelező információra, kivéve, ha a csomagolás legnagyobb felülete kevesebb, mint 80 cm2, ekkor ugyanis a betűméretnek legalább 0,9 milliméteresnek kell lennie. Ha a csomagolás teljes felülete kisebb, mint 25 cm2, akkor az összetétel feltüntetése nem kötelező.

A nemzetközileg elfogadott és követett élelmiszerkódex szerint az élelmiszer nevét, a lehetséges allergéneket, a nettó tömeget és a lejárat dátumát mindig jelölni kell, függetlenül a csomag méretétől.

 

A származási ország már nem titok

A származási ország feltüntetésére vonatkozó kötelező szabály eddig – az egykori kergemarhakór-járvány miatt – csak a marhahúsra volt érvényben, az új szabályok azonban ezt kiterjesztik majd a sertés-, bárány-, kecske- és szárnyashúsokra is.

Szintén fel kell majd tüntetni az eredetet a gyümölcsök, zöldségek, méz és olívaolaj, valamint minden olyan élelmiszer esetén, ahol ennek hiánya a fogyasztó számára félrevezető lehet.

 

Allergének, élelmiszerutánzatok jelölése kötelező

Előrelépést jelent az is, hogy a jövőben az egyéb összetevők mellett kell majd feltüntetni az allergén anyagokat is. Hasonlóan fogyasztóvédelmi megfontolásból írták elő azt is, hogy a növényi olajoknál fel kell tüntetni, hogy milyen növényből származnak.

Az új rendelet szigorítja a félrevezető termékmegjelölésre vonatkozó szabályokat is, így például kötelező lesz megjelölni a más élelmiszerekre emlékeztető, de eltérő összetevőkből készült termékeket is.

 

Kilátásban a transzzsírsavak szabályozása

A megállapodás szerint a Bizottságnak az új szabályozás életbe lépését követő három éven belül jelentést kell készítenie a transzzsírsavak lehetséges élettani hatásairól. Vagyis többek között arról, hogy szükséges-e feltüntetni azok jelenlétét az élelmiszereken, illetve korlátozni a használatukat. A Bizottságnak – ha szükséges – a jelentés mellett jogszabálytervezetet is elő kell készítenie erről.

 

Kép [cc] ijclark

Forrás: VM

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás