fbpx

| Tudatos Vásárló

Fertőzést okozó hajsampont talált az NFH

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 20 féle hajápolási terméket ellenőrzött. Két samponról kiderült, hogy károsak lehetnek az egészségre. A hatóság elrendelte ezeknek a termékeknek a visszavonását. 

A hatóság 20 gyógynövényeket és/vagy növényi eredetű összetevőket tartalmazó hajápolás szert vizsgált meg laboratóriumban. A vizsgálat fontosságát jelzi, hogy mivel a samponok, illetve balzsamok tartósan érintkeznek a fejbőrrel, ha ezek a termékek szennyezettek számos bőrproblémát, gyulladást okozhatnak.

 

A laboratóriumban 6-féle szempont alapján vizsgálták meg a termékeket. Az egyik legfontosabb előírás, hogy ezekben a kozmetikai termékekben nem lehet kimutatható:

– Enterobaktérium,

– szulfitredukáló Clostridium,

– Staphylococcus aureus

– Pseudomonas aeruginosa,

– továbbá az összes élő mikrobák száma nem haladhatja meg a határértéket. ( 103/g mennyiséget, illetve penészszám esetén a 102/g)

A vizsgálat során 2-féle termékben (Genera Ginsengers tusfürdő és sampon,  Sampon Mild csalánkivonattal) találtak a megengedettnél lényegesen több mikrobát. Ez azért jelent gondot, mert az élő mikrobaszám határértéknél nagyobb előfordulása különböző típusú megbetegedéseket okozhat, mely esetén a tünetek súlyossága egyéntől és kortól is változhat.

A laboratóriumi vizsgálatok mindkét kifogásolt termékben kimutatták az Enterobaktériumot, a Genera Ginsenges samponban pedig a Pseudomonas aeruginosa jelenléte igazolódott.

Az Enterobaktérium jelenléte fekáliás szennyeződésre utalhat, ráadásul tekintettel arra, hogy a kórokozók egy része (pl. Salmonella) is ebbe a családba tartozik, problémát okozhat, ha egy hajápolási szerben ilyen anyag található.

A Pseudomonas aeruginosa, a bőrfertőzésektől a súlyos, életet veszélyeztető betegség kiváltója is lehet. A szervezetbe kerülve mérgezést idézhet elő, de szembe kerülve akár súlyos szemgyulladást, vagy fekélyt is okozhat, amely akár a látás elvesztéséhez is vezethet. Mindazonáltal a Pseudomonasok megfertőzhetik a mély szúrt sebeket, de akár a vért, a bőrt, a csontokat, a fület és a szemet, a húgyutakat, a szívbillentyűket, valamint a tüdőt is.

A veszélyes termékek forgalmazását a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság megtiltotta.

A vizsgált termékek listája itt olvasható:

 

Forrás: NHF

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás