fbpx

| Markovics Vera

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Fényvédelem: a napkrém nem elég

Nyáron különösen aktuális téma a nap káros sugárzása elleni védelem. Ezért érdemes áttekinteni, hogy mi mindenre kell odafigyelnünk bőrünk, egészségünk védelme érdekében.

Az Amerkai Rák Társaság nemrég közzétett tanulmánya szerint a 11-18 éves amerikai fiatalok kevesebb mint egyharmada védekezik megfelelően a nap káros hatásai ellen. Ez különösen aggasztó, figyelembe véve, hogy 18 éves korunkra az összes – egész életünkre vonatkozó – napon töltött idő 80%át már magunk mögött tudjuk. Ugyanebben a tanulmányban olvasható az is, hogy a gyerekek 72%-a legalább egyszer leég a nyári hónapok alatt.

Az Amerikai Dermatológiai Akadémia szerint idén több mint egy millió bőrrákos megbetegedést fognak diagnosztizálni, a legveszélyesebb fajta, a melanóma pedig 7910 életet fog kioltani – ami gyakorlatilag óránként egy emberéletet jelent. Végül, az Amerikai Orvos Szövetség folyóirata azt állítja, hogy a 40 év alattiak körében 1976 és 2003 között megduplázódott a bőrrákban szenvedők száma.

A megbetegedéseknek számos oka lehet, de a legjelentősebb minden bizonnyal a nap sugarainak káros hatása. Ezért kell különösen odafigyelni a megfelelő fényvédelemre. Ehhez azonban nem elegendő a hagyományos napozó- és fényvédőszerek használata, mivel ezek nem tudják megvédeni a bőrt, csak csökkentik a megbetegedés valószínűségét. Komplex védekező stratégiára van szükség.

Kétféle sugárzásról szokás beszélni a napozással kapcsolatban: egy egyik az UVA sugárzás, amely nem okoz leégést, viszont a bőr mélyebb rétegeit károsítja (sokáig úgy tartották, hogy nincs rákkeltő hatása), a másik pedig az UVB sugárzás, amely a leégésért felelős, és a bőrrák elsőszámú előidézője.

S ami a jótanácsokat illeti: először is, a legjobb fényvédelem, ha délelőtt 10 és délután 4 óra között kerüljük a napot. Ha erre nincsen mód, óvjuk bőrünket megfelelő ruházattal és fényvédőszerrel.

 

Megfelelő Ruházat

A megfelelő ruházat fontos része a fényvédelemnek. A napszemüveg és a széles karimájú fejfedő önmagukban nem elegendőek, az egész testet óvni kell az ártalmas sugárzástól. A fényvédő ruházattal kapcsolatban az a probléma, hogy egyelőre még nem történt meg az ilyen jellegű termékek átfogó vizsgálata. Van azonban, amire így is érdemes odafigyelni:

  • legyen minél sűrűbb szövésű a ruhánk anyaga;
  • a sötét színek kevesebb fényt engednek át, mint a világosak;
  • a vastag anyagok nagyobb védelmet nyújtanak, mint a vékonyak;
  • kerüljük a nyúlós, rugalmas darabokat.

Leginkább Ausztráliában elterjedtek az UV szűrő anyagból (UPF) készült ruhák, amelyek az UV sugárzás akár 98%-át is ki tudják szűrni, de léteznek olyan mosópor adalékok is, amelyek a sugárzással szemben ellenállóbbá teszik a kimosott ruhákat.

 

Kerülendő összetevők

A fényvédőszerek többnyire két hatásra épülnek, egyrészt kémiai úton elnyelik, vagy visszaverik a káros sugárzást, másrészt fizikailag megakadályozzák, hogy a sugárzás behatolhasson a bőrbe (cinkoxid és titániumdioxid segítségével). Fényvédőszer választásakor lehetőleg kerüljük a következő anyagokat tartalmazó készítményeket:

  • PABA (Para-amino-benzoe sav): Viszonylag ritkán használt anyag, amely erősen bőrirritáló.
  • Benzofenon (benzofenon-3), homoszalát, okti-metoxicinnamát: Hatással van a hormonháztartásra és a nemi szervek működésére.
  • Paraben (butil-, etil-, metil- és propil-): Itt is a hormonokra ható anyagról van szó, amelyet azonban nehéz elkerülni, mivel a gyártók nagy része használja.
  • Padimát-O és Parsol 1789 (avobenzon): Ezek az anyagok a bőr felületén szűrik az UV sugárzást, de a bőrbe szívódva, fény hatására reakcióba lépnek és rongálják a sejteket, így a DNS-t is.

 

Fényvédők

A bőr felületére kent cinkoxid, amennyiben nem szívódik fel, teljesen biztonságos. Ugyanígy a titániumdioxid, amely hatékonyan gátolja a káros sugarak behatolását a bőrbe. Fényvédőszerek választásakor érdemes tehát ezeket keresni.

Környezettudatosság szempontjából továbbá szintén fontos, hogy a napozószerek nagy része viszonylag hamar belekerül az élővizekbe – tó-, folyó-, vagy épp tengerparton a napfürdőt rendre lubickolás, mártózás követi. A korszerű napozószerek a környezetbe (tó, tenger) kerülve általában lebomlanak, mégis vannak gyártók, akik a környezetre veszélyes termékeket készítenek, ezeket lehetőleg kerüljük (ilyenek például az ásványolaj-származékok – pl. parafinolaj, valamint a fentebb már említett hormonhatású adalékanyagok).

 

A fényvédők helyes használata

Sokan azt hiszik, hogyha megfelelően bekenik a bőrüket, több időt tölthetnek a napon. Ez azonban tévedés, a naptej nem biztosít megfelelő védelmet, csak csökkenti a bőr károsodásának valószínűségét, amikor nem tudjuk elkerülni, hogy a nap érje. A legfontosabb szabályok a következők:

  • bőségesen kenjük be a bőrünk sugárzásnak kitett részeit;
  • ne feledkezzünk meg a fülekről, a térdhajlatokról, a kezekről és a lábfejekről sem;
  • már azelőtt kenjük be magunkat, hogy kimegyünk a szabadba;
  • felhős időben is használjuk naptejet;
  • úszás, fürdőzés után mindenképp, de egyébként is minimum kétóránként kenjük be magunkat.

 

Végül: 6 hónapnál fiatalabb babákat egyáltalán ne vigyünk napra, és idősebbeket is csak megfelelő védelemmel. Gyerekek esetében fontos a fényvédőszerek napozás utáni letisztítása.

Ha egyszer-egyszer elfelejtjük bekenni magunkat, akkor sem történik tragédia, hiszen napi 15 perc napfény heti három alkalommal egészséges, sőt szükséges a D-vitamin feldolgozásához, na meg a jókedvünkhöz is.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás