fbpx

| Ethical Consumer

Felkapcsolva: reflektorfényben a kis energiaigényű világítás

Egy átlagos háztartás működtetése manapság több széndioxidot termel, mint egy autó. A klímára gyakorolt hatásunk csökkentésének egyik leggyorsabb és legegyszerűbb módja a – legtöbb lakásban az elektromos számla 10-15 százalékát kitevő – világítás energiahatékonyságának növelése.

A hagyományos izzókat „némi fényt kibocsátó elektromos fűtőtestnek” is gúnyolják – joggal, hiszen az általuk felhasznált energia alig 10%-a megy világításra, a többi meleget termel.

Forradalmi kapcsolás

Az alacsony fogyasztású kompakt fényforrások kevésbé pazarló alternatívát kínálnak. Becslések szerint, ha minden brit háztartás két hagyományos villanykörtét energiahatékony égőre cserélne, a megtakarított energiával egy egész évig meg lehetne világítani a brit utcákat. A kompakt égőket egyre nagyobb számban használják: szerte Európában mintegy 135 millió háztartásban. Ez olyan forradalmi változás, mint a gázról az elektromosságra való áttérés volt az otthoni világításban mintegy 70 éve.

A kompakt égők a már korábban is használt fluoreszcens lámpák kisebb változatai. Úgy tervezték őket, hogy a hagyományos izzók foglalataiba illeszkedjenek. Amikor egy kompakt égőt felkapcsolunk, egy elektronikus ballasztból egy gázzal töltött csőbe folyik az elektromosság, a cső falára felhordott foszfort fény kibocsátására késztetve.

A kompakt égők a hagyományos izzókkal azonos fényerőt negyedannyi energia felhasználásával állítják elő, 90%-kal kevesebb hőt termelnek és wattonként több fényt adnak. Így egy 20-25 wattos kompakt izzó ugyanannyi fényt termel, mint egy hagyományos 100 wattos izzó. Körülbelül 12-szer tartósabbak is, nagyjából 10 000 óráig bírják a működést. Bár többe kerülnek, 2-3 év alatt megtérül az áruk az alacsonyabb energiaszámláknak és a ritkább cserének köszönhetően. Számos stílusban, méretben és formában kaphatók, mindenfajta foglalathoz. Fényerejük attól függ, hogy mekkora az izzó, illetve annak felülete.

A kompakt izzók választéka zavarba ejtő lehet. A lényeg az, hogy mindig az ‘A’ energiaosztályút válaszd. A hiedelmekkel ellentétben a kompakt izzók valójában kevesebb energiát fogyasztanak a bemelegedési fázisban, mint működés közben, tehát ha nem használod, nyugodtan kapcsold le. A teljes fényerő eléréséhez azonban szükségük van pár percre, így olyan helyeken, ahol csak egy-két percre van szükséged világításra – például egy szekrényben -, a hagyományos izzó megfelelőbb lehet.

Energiahatékonyságodat a világítás terén tovább növelheted az alacsony energiafogyasztást segítő kiegészítőkkel. Ezekben egy kis transzformátor van, amely az izzóhoz jutó elektromos energiát kontrollálja, egy milliszekundum erejéig egy nagy lökést adva, majd nagyon alacsonyra csökkentve az elektromosságot. Az ilyen kiegészítőkhöz speciális, dugaszolható tűs energiahatékony izzóra van szükség, amely különbözik a hagyományos izzóktól.

Újrahasznosítás

A kompakt izzók a bennük található kis mennyiségű foszfor és higany miatt veszélyes hulladéknak minősülnek. A higany károsítja az agyat, a gerincvelőt, a vesét és a májat, levegőbe kerülve eljuthat a talajvízbe, a folyókba és a tengerekbe, megmérgezve az élővilágot és az embereket. Az égő belsejére felvitt foszfor is erősen mérgező, ha a környezetbe jut.

A kompakt izzók elvileg újrahasznosíthatók és a bennük lévő higany és foszfor kinyerhető. Számos gyártó képes biztonságosan újrahasznosítani a kompakt égőket az üzleti vállalkozások számára. A háztartásodban keletkező hulladék égőkkel kapcsolatos helyes eljárásról érdeklődj a helyi önkormányzatnál.

Hozd ki a legtöbbet a napfényből!

A villanyszámla csökkentésének szintén hatásos módja a lakásba jutó napfény maximalizálása.

  • Nagyon egyszerű lépések is sokat vihetnek előre. Tartsd tisztán az ablakokat és az égőket, és tedd szabaddá az ablakpárkányokat. A függönyöket és az elsötétítőt teljesen húzd félre az ablak elől.
  • A világosra festett falak, plafonok és padlók, a tükrök használata és a fehérre festett külső falak mind segíthetnek a szobába juttatni a természetes világosságot.
  • A fényt akadályozó bokrokat és fákat metszd vissza vagy helyezd át.
  • Ha átalakítod az otthonodat, eszedbe juthat, hogy kis belső ablakokat helyezz el a fény maximalizálása érdekében, vagy hogy tetőablakokat építs be az előszobába és a lépcsőházakba. Úgy rendezd el a szobákat, hogy a reggelente használatosak kelet felé, a délutániak nyugatra nézzenek. Az észak felé eső sötét szobákat használd a legkevésbé.
  • És végül… élvezd a gyertyafényes estéket is.

 

Megjelent az Ethical Consumer 2005 július-augusztusi számában. Lefordítva és közzétéve a kiadó engedélyével. Fordította: Ferenczi István.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás