fbpx

| Tudatos Vásárló

Felboruló etetőszékek, ftalát tartalmú pelenkázó lapok az NFH tesztjén

Etetőszékeket, pelenkázó lapokat és pelenkákat vizsgált az NFH. A vizsgálat során 2 db etetőszék, illetve 1 db pelenkázó lap nem felelt meg a termékbiztonsági követelményeknek. A pelenkák nedvszívó képességében pedig nagyon nagy különbség volt.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) évről évre kiemelten ellenőrzi a gyermekek által használt termékeket, és ellenőrzések során törekszik a különböző funkciójú, igen széles választékban kínált termékeket az éves vizsgálataiba bevonni.

 

A jelenlegi vizsgálat elsődleges célja volt a nem biztonságos magas etetőszékek, illetve a pelenkázók részét képező nem biztonságos pelenkázó lapok/alátétek forgalomból történő kiszűrése. Emellett vizsgálták az egyszer használatos pelenkák nedvszívó képességét is.

 

Könnyen felborulhat a gyerek az etetőszékkel

A magas etetőszékek esetében a termékbiztonsági vizsgálatok a termékek szerkezeti felépítésére (lyukak, rések, nyílások) és a stabilitásának (előre, hátra és oldalirányban) vizsgálatára, valamint a lábtartó és a vízszintes keretelemek terheléses vizsgálatára irányultak.

Az 5 db mintavételezett magas etetőszékek közül 2 db termék nem felelt meg a vizsgált termékbiztonsági követelményeknek. A 2 db kifogásolt termék stabilitása nem megfelelő – hátrafelé felborul –, ezért használatuk során fennáll a sérülés veszélye.

A vizsgált termékek teljes listája elérhető az alábbi ide kattintva.

A vizsgálatról készült videó innen érhető el.

Az EU szigorúan szabályozza a gyerekeknek szóló termékek ftalát tartalmát

A vizsgált 10 db pelenkázó lap esetében az egészségre káros ftalát tartalmat vizsgálták a szakemberek.

Az Európai Bizottság által kiadott legújabb ajánlás szerint, amennyiben egy PVC gyermekápolási árucikk nem felel meg a vonatkozó előírásainak, mert a ftalát tartalma nagyobb az előírtnál, a szóban forgó gyermekápolási cikk kockázata súlyosnak tekintendő.

Az elvégzett vizsgálatok alapján megállapítást nyert, hogy a vizsgált 10 db pelenkázó lap esetében 1 termék nem elégítette ki a termékbiztonsági követelményeket, ugyanis a pelenkázó lap anyagában a megengedettnél nagyobb mennyiségben volt jelen az úgynevezett DEHP (Di-(2-etilhexil)-ftalát), így ez az 1 db termék súlyos kockázatot hordoz magában.

A vizsgálati eredmények alapján az NFH a szükséges intézkedéseket megtette, annak érdekében, hogy a nem biztonságos termékek a boltok polcairól lekerüljenek.

A vizsgált termékek teljes listája elérhető az alábbi ide kattintva.

 

A drágább pelenka gazdaságosabb

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság laboratóriuma az egyszer használatos pelenkák esetében összehasonlító vizsgálatot végzett.

A mérések célja annak megállapítása volt, hogy az azonos súlycsoportú, életkorú babák számára készült, de eltérő márkájú, árfekvésű termékek mennyiben térnek el egymástól használhatóság szempontjából, amely fontos információ a termékek gazdaságosságának megállapításához.

Az egyszer használatos pelenkák jól használhatóságát meghatározza egyrészt a termék fizikai kialakítása, (hogy mennyire kényelmes a baba számára), valamint a gazdaságossága vagyis, hogy mennyire jó a nedvszívó képessége.

Az összehasonlító vizsgálat során – 6 termék esetében – összevetésre került az egyes termékek nedvszívó képessége. A szakemberek megállapították, hogy az olcsóbb termékek egyértelműen kisebb nedvszívó képességgel rendelkeznek, míg a két drágább termék kiugróan magas folyadékmegkötő képességgel rendelkezik.

A két legmagasabb eredményt mutató termék több mint kétszer annyi nedvességet képes felszívni, mint a legalacsonyabb eredményt hozó termékek. Ez az eltérés, igen jelentősnek tekinthető. Tehát a drágább termékekből akár feleannyi használata is elegendő lehet azonos hatás eléréséhez. Ez gazdaságosabb használatot tesz lehetővé, egyúttal kevesebb hulladékot is eredményez, így ebből a szempontból környezetkímélőbbnek is tekinthető. [Ez nem jelenti azt, hogy a baba bőrének védelme érdekében, ne kellene rendszeresen cserélni a pelenkát. Az eldobható pelenkánál környezettudatosabb megoldás a mosható pelenka. Szerk]

Az összehasonlító vizsgálatban szereplő termékek listája és a vizsgálat eredményei itt találhatóak meg.

A vizsgálatról készült videó innen érhető el.

 

Forrás: NFH

Kép: dreamstime.com

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében készült. 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás