fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A Fairtrade prémium javít a banánmunkások helyzetén

A fairtrade banánültetvényeken dolgozók nem a bér, hanem leginkább a prémium nyújtotta természetbeni juttatások és a jobb szakszervezeti képviselet miatt vannak előnyösebb helyzetben a nem fairtrade munkásokkal szemben.  

A Fairtrade International és a Fairtrade Foundation rendszeresen végeztet kutatásokat, hogy feltárják, a fairtrade minősítés hogy befolyásolja a munkások életszínvonalát, munkakörülményeit, a gazdasági és társadalmi helyzetüket. A legújabb kutatás 2016-ban látott napvilágot. Ebből szemezgettünk.

A kutatás során fairtrade minősítésű és nem fairtrade minősítésű banánültetvények dolgozóinak helyzetét hasonlították össze interjúk, kérdőívek és helyszíni terepszemle alapján. A vizsgálat három banántermelő országban zajlott: Ghána, Dominikai Köztársaság és Kolumbia. Ghánában nem volt lehetőség nem fairtrade minősítésű banánültetvény vizsgálatára, ezért itt egy 2012-ben és egy sokkal régebb, 1996-ban minősített ültetvény munkásainak a helyzetét hasonlították össze.

 

A fairtrade hatása a megélhetéshez szükséges bérekre

A kutatók nem találtak jelentős különbséget a fairtrade és nem fairtrade munkások jövedelme között. A természetbeni juttatások tekintetében viszont a fairtrade a prémiumon keresztül jelentős eredményeket ért el minden országban. A fairtrade prémium azoknak a termelőknek jár, akik plusz társadalmi vagy környezeti vállalásokat tesznek a termeléssel kapcsolatban. A prémium által

·         lehetővé vált, hogy a munkások pénz takarítsanak meg, és a megtakarításaikat más területeken hasznosítsák;

·         felnőtt továbbképzéseken vegyenel részt;

·         egészségügyi ellátást kapjanak;

·         a munkások gyerekei oktatáshoz jussanak.

Ezt az eredményt alátámasztja az a tény is, hogy mind Kolumbiában, mind a Dominikai Köztársaságban dolgozók úgy tapasztalták, hogy a fairtrade pozitív hatással volt a keresetükre – összehasonlítva a nem fairtrade ültetvényeken dolgozók tapasztalataival és béreivel.

A Kolumbiában dolgozók bére megfelel a „megélhetést fedező bér” követelményeinek, mivel a kolumbiai szektor kimondottan erős és stabil, a munkásokat pedig megfelelő módon képviselik. Ezzel ellentétben Ghánában például a bérek nem elegendőek még arra sem, hogy kielégítsék az alapvető szükségleteket (élelmiszer-vásárlás, oktatás).

A Dominikai Köztársaságban még kétségbeejtőbb a helyzet: a bérek 40%-kal alacsonyabbak a „megélhetést fedező keresetnél”, és csak nagyon kevesen (a megkérdezettek 22%-a) rendelkezik félretett pénzzel.

A fairtrade hatása a dolgozók életszínvonalára

Nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a fairtrade hozzájárulna a jobb életszínvonal eléréséhez. Annak ellenére, hogy a dolgozók már sok éve tevékenykednek az ültetvényeken, a szegénységből való kilábalás nem különbözik jelentősen a fairtrade  és nem fairtrade (vagy régebben és pár éve minősített) ültetvények dolgozói között.

Nincs meghatározó különbség a házbirtoklás, a háztartások minősége és felszereltsége között sem. Ez alól kivételt képeznek a Dominikai Köztársaságban dolgozók. Ők a felmérés szerint ugyanis elégedettebbek az életminőségükkel, több megtakarítással rendelkeznek, és átlagosan jobb az élelmiszerbiztonsági helyzetük is.

 

A fairtrade hatása a munkakörülményekre

A kutatás alapján nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy a fairtrade ültetvényeken összességében jobbak a munkakörülmények, mint a nem fairtrade ültetvényeken – amennyiben a munkások jogi helyzetét tekintjük. Ennek az lehet az oka, hogy a fairtrade prémiumnak nincs különösebb hatása erre a területre, valamint a munkások jogait általában helyi törvény vagy kollektív megállapodás szabályozza.

A kutatások során az is kiderült, hogy számos munkás nincs tisztában a jogaival. Viszont megállapítható, hogy a fairtrade dolgozók inkább tisztában vannak a szexuális zaklatásra vonatkozó intézkedésekkel és a panasztételi eljárásokkal.

A fairtrade hatása a kollektív megállapodásokra

Három vizsgált országból kettőben arra az eredményre jutottak a kutatók, hogy a fairtrade minősítés pozitív hatással van a munkások képviseletére. A Dominikai Köztársaságban a dolgozók nagyobb arányban tagjai valamilyen munkavállalói szervezetnek, és jobban is bíznak ezekben. Úgy érzik, hogy a feletteseik jobban odafigyelnek rájuk.

Kolumbiában a fairtrade munkások jobban bíznak a szakszervezetekben, a munkatársaikban és a közösségben, mint a nem fairtrade ültetvényeken dolgozók. Ghánában a régebbi fairtrade ültetvények munkásai kevésbé bíznak a szakszervezetekben, és kevésbé elégedettek az észrevételeik meghallgatásával kapcsolatban – szemben közelmúltban minősített ültetvények dolgozóival.

Azonban ezeket a különbségeket óvatosan kell kezelnünk, mivel a különböző országokban nagyon különbözőek a kollektív megállapodások is. A Dominikai Köztársaságban például jobb a kollektív megállapodások minősége, így a fairtrade lehetséges hatásai is jobban érvényesülnek.

 

A fairtrade hatása a dolgozók motiváltságára, szerepvállalására

Általánosságban a fairtade ültetvényeken dolgozók aktívabbnak és motiváltabbnak érzik magukat a nem fairtrade ültetvényeken dolgozóknál. A fairtrade munkások általában

·         elégedettebbek a munkájukkal,

·         erősebb a felelősségérzetük,

·         jobbak a kilátásaik önmaguk fejlesztésére, az előrelépésre.

Előnyösebb a helyzetük a következőkkel kapcsolatban is:

·         a dolgozók képességeinek és erősségeinek megfelelő kihasználtsága,

·         tréningek és továbbképzések,

·         életminőség és az életkörülmények befolyásolásának képessége.

Összességében tekintve a fairtade munkások boldogabbnak és optimistábbnak tűnnek.

A női munkavállalók helyzete

A gazdasági előnyök tekintetében a fairtrade ültetvényeken dolgozó nők nincsenek kimondottan hátrányos helyzetben, de nincs érzékelhető különbség a férfiak és nők megkülönböztetésével kapcsolatosan a fairtrade és nem fairtrade ültetvények között.

Motiváltság és szerepvállalás tekintetében a nők hasonlóan teljesítenek majdnem minden területen, sőt, bizonyos terülteken jobb is a helyzetük. A dolgozók úgy látják, hogy továbbra is nagyon kevés nő van vezető pozícióban.

A szexuális zaklatás elleni eljárások ismeretét tekintve nagy különbség van az egyes országok között: relatíve magas a tájékozottság Ghánában (93%) és Kolumbiában (71%), és drámaian alacsony a Dominikai Köztársaságban (31%). Valahol 10% (Dominikai Köztársaság) és 29% (Ghána) közé tehető azoknak a munkásoknak a száma, akik már hallottak szexuális zaklatási esetről.

 

A bevándorló munkavállalók hátrányos helyzetben vannak

Ha a gazdasági aspektust tekintjük, a bevándorló bérmunkások gyengébben teljesítenek: magasabb a szegénység, az élelmiszerbiztonsági helyzetük pedig rosszabb, kiváltképpen a Dominikai Köztársaságban. A helyzetük a nem fairtrade ültetvényeken némileg kiegyenlítettebbnek tűnik, pozitív és negatív különbségek egyaránt megjelennek.

A társadalmi előnyök tekintetében a bevándorlók kevésbé jó, vagy kimondottan hátrányos helyzetben vannak, főleg a kapcsolatokba vetett bizalmat tekintve. A nem fairtrade ültetvényeken hasonló a helyzet. Bizonyos gazdasági területeket tekintve a fairtade ültetvényeken dolgozó bevándorlók hátrányosabb helyzetben vannak.

 

A fairtade prémium szerepe

Mindhárom országban megfigyelhető, hogy a fairtrade dolgozók nagy része tisztában van a fairtrarde prémiummal is (Kolumbiában 97%, a Dominikai Köztársaságban 93%, Ghánában 87%). A dolgozók meglátásai és a fairtrade prémium felhasználása alapján, egyértelműen megállapítható, hogy a fairtrade prémium nagy hatással van a gazdasági juttatásokra: kiváltképpen a lakhatási, élelmezési és oktatási támogatásokra.

 

Az átláthatóság a legfontosabb

A fentiekből látszik, hogy bőven van még javítani való a fairtrade rendszerén. Azonban figyelmet érdemel, hogy a bemutatott hatástanulmányt a fairtrade nemzetközi koordináló szervezete rendelte meg, és hozta nyilvánosságra. Ennek két fontos üzenete van: egyrészt folyamatosan mérik, hogy a minősítő rendszer beváltja-e a hozzáfűzött társadalmi reményeket, másrészt nem söprik szőnyeg alá a feltárt problémákat, hanem megosztják a nyilvánossággal. Ezt követően lépéseket dolgoznak ki a problémák megoldására, és azok eredményességéről is beszámolnak.  Ez a problémák ellenére is végtelenül szimpatikussá és támogatandóvá teszi a kezdeményezést. Bizonyítást nyer ugyanis, hogy a fairtrade nem csak egy jól hangzó marketingeszköz, hanem a társadalmi küldetését komolyan vevő, és azért továbbra is elszántan dolgozó mozgalom maradt.

 

A teljes kutatás megtekinthető itt:  Fairtrade certification in the banana hired labour sector

Az összefoglalót köszönjük Hegedűs Nikolettnek. 

 

Kép: fairtrade.net , pixabay.com

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 
 

 

Ezt a projektet az Európai Unió finanszírozza.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás