fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Fair trade: másfél millió kiszámítható munkahely

A fair trade által garantált minimális felvásárlási ár biztosabb megélhetést, magasabb jövedelmet nyújt a termelőknek akkor is, amikor a világpiaci ár csökken. A prémium bevételt a közösség és a gazdaság fejlesztésére fordítják. Megjelent a Fairtrade International legújabb jelentése. 

A Fairtrade International (FLO) a méltányos kereskedelem egyik fő minősítő szervezete tavaly hatodik alkalommal készített átfogó vizsgálatot tevékenységük hatásairól.

A fair trade bevétel visszaforgatott nyereségéből szervezett képzéseken a gazdák olyan gazdálkodási, üzleti tudást szereznek, amelyek segítenek hatékonyabbá tenni a termelést, ugyanakkor hozzájutnak olyan kedvezményes pénzügyi szolgáltatásokhoz is, amelyek összességében feltétlen előny, kiszámíthatóságot jelent számukra a rendszeren kívüli termelőkkel szemben.

 

Világszerte 1,5 millió dolgozó

2013-ban, az utolsó vizsgált évben a fair trade minden téren növekedni tudott, mind a bevont termelők, mind a termelés és eladások szintjén. Viszont a növekedés lendülete a korábbi évekhez képest kissé alábbhagyott, ez nagyrészt annak is betudható, hogy az évfolyamán számos természeti nehézséggel is szembe kellett nézniük a fair trade termelőknek.

Képre kattintva megtekintheted a jelentés főbb eredményeit bemutató infografikánkat: Fair trade: termelők, tények, világpiac

 

2013-ban több mint 1,5 millió gazdálkodó és alkalmazott dolgozott világszerte az 1.210 szervezet valamelyikében. 5 újabb országot vontak be a fair trade termelési hálózatba, így Burundival, Gambiával, Iránnal, Nepállal és Szamoával 74-re bővült a termelő országok száma. A termelők közel háromnegyede kis- és családi gazdaságokban, átlagosan 1,5 hektáron termel, jellemzően a globális dél elmaradott térségeiben.

 

 

2011-12

2012-13

változás

Fairtrade gazdálkodók száma

1.225.200

 

1.305.500

 

+7%

Fairtrade alkalmazottak száma

187.500

 

210.900

 

+12%

Összes Fairtrade alkalmazottak és gazdálkodók száma

1.412.700

1.516.400

+7%

Fairtrade szervezetek, gazdaságok száma

1.139

1.210

+6%

A Fairtrade termékek bevétele

913 millió EUR

944 millió EUR

+3%

Fairtrade Premium

86,2 millió EUR

95,2 millió EUR

+10%

 

Javul a nők helyzete

Az összes fair trade gazdálkodó és alkalmazott egynegyede nő, ami kis mértékben, de emelkedést mutat az előző évhez képest. A nők leginkább alkalmazottként dolgoznak (46%). Legtöbben pedig Indiában, Sri Lankán és Pakisztánban, főként a minősített ültetvényeken és a sportlabda üzemekben dolgoznak. Szintén magas a női munkaerő aránya Afrikában is, ahol ültetvényeken dolgozók 40%-a nő, viszont igen alacsony a női munkaerő aránya Latin-Amerikában.

Noha a FLO jelentés nem kapott adatokat a bérezés elosztásáról, de feltételezik, hogy itt is érvényesül a sajnálatos tendencia, miszerint a nőket legnagyobb arányban az alacsonyabb bérezésű munkakörökben alkalmazzák.

Méltányos gyümölcsöt! Csatlakozz Te is a nemzetközi petícióhoz!

 

Ha lassú tempóban is, de emelkedésnek indult a női gazdálkodók száma is, leginkább a kisebb gazdaságokban. A női szövetkezetek egyre erősebbek a tea-, az olajos magvak, gyümölcsök és hasonló, aprólékos munkát igénylő termények termelése esetében.

 

A kávétermesztésben dolgoznak a legtöbben

Világszerte a fair trade-ben dolgozók közel fele a kávétermesztésben tevékenykedik (49%). A gazdálkodók és munkások fennmaradó 51%-a a tea, a kakaó, a cukornád, a gyapot, a virág, a babán és egyéb termékek előállításában vesz részt.

A legtöbb fair trade termelő és alkalmazott Afrikában és a Közel-Keleten dolgozik (62%).  Kenyában a legnagyobb az arány:  világviszonylatban közel minden 5. fair trade dolgozó (19%) itt tevékenykedik.

A fair trade termőterületek felén kávé nő

A fair trade termelésbe világszerte több mint 1,9 millió hektár mezőgazdasági területet vontak be, ez az előző évhez képest 6%-os növekedést mutat.  A legnagyobb területigénye a kávétermelésnek van: az összterület közel felén termesztenek kávébabot, főleg Latin-Amerikában (az összes kávétermelés 75%-át).

A munkaigénye miatt azonban nem a kávé a legnagyobb mennyiségben termelt fair trade termék, hanem a banán, amivel világszerte 11 országban nagyjából 27.000 ember foglalkozik.

 

Főbb fair trade termékcsoportok eladási adatai (tonna)

 

2011-12

2012-13

változás

Banán

342.300

406.000

+19%

Cukornád

170.000

211.600

+24%

Kakaó

68.300

60.400

-12%

Kávé

134.100

142.400

+6%

Virág és növény (millió szál)

554

610

+10%

Gyapot

19.200

16.000

-17%

Tea

13.800

12.200

-12%

Az előző évhez képest néhány termékcsoport hozama jelentősen megerősödött, így 511%-kal nőtt az olajos magvak és –gyümölcsök, 173%-kal a gyümölcslevek, 144%-kal a gyógyteák, gyógynövények és fűszerek, 55%-kal a borszőlő termelése.

Ugyanakkor komolyabb csökkenést tapasztalunk a friss zöldségek (-73%), a friss gyümölcsök (-49%), a rizs (-37%) és a legnagyobb mennyiségben előállított ipari fair trade termék, a sportlabda (-30%) esetében.

 

95,2 millió euró prémium a bevételből

A fair trade termékek eladásából 2013-ban 944 millió euró bevétel származott, ebből 95,2 millió euró került a vissza a termelőkhöz és a közösségekhez a fair trade premium program keretében. A program finanszíroz minden olyan, a közvetlen termelés költségein (bérek, alapanyagok, szállítás, koordináció, stb.) kívüli fejlesztést, amely a fair traid termelők, alkalmazottak, családtagjaik, illetve közösségük javát szolgálja.

  • A kisüzemi gazdaságok a premium bevételek 37%-át a termelés és termékek minőségi fejlesztésére, hatékonyabb üzleti modell bevezetésére használják fel.
  • Az összes premium 24%-át fordítják a különböző típusú oktatási tevékenységekre (a gazdáknak tartott képzésektől kezdve a gyermekeik tanulási lehetőségeik fejlesztéséig, vagy megteremtéséig).
  • 6%-át pedig közvetlenül a gyerekek, fiatalok és nők támogatására.

Az összes premium 85%-a a kisüzemi termelőszövetkezetekhez, közösségi és családi gazdálkodókhoz érkezik. Felhasználási módja mindenfelé igen különböző lehet, jellemzően a gazdaságok tagjai közösen döntik el, hogy mire költik a rendelkezésre álló összeget.

 

 

Első helyen általában a saját termelőszövetkezet, gazdaság fejlesztése szerepel, ami lehet infrastrukturális vagy személyi jellegű bővítés, képzések finanszírozása.

A termelők számára olyan szolgáltatásokat támogatnak a Premium programból, mint pénzügyi tanácsadás, hitelek, oktatás és egészségügy a gazdálkodók és családtagjaik számára, célirányos képzések és üzleti gyakorlati ismeretek oktatása.

A közösség számára is hasonló fejlesztéseket fedeznek a keretből: szociális, egészségügyi, oktatási kiadások, infrastrukturális fejlesztések, környezetvédelmi beruházások.

Az alkalmazottak körében felhasznált keretösszeg (15%) eloszlása is hasonló módon zajlik, itt is a legnagyobb szeletet (65%) az alkalmazottak és családtagjaik használhatják fel (oktatásra, egészségügyre, lakhatásra, hitelre, pénzügyi tanácsokra), 20%-ot a közösségi fejlesztésekre, 13% pedig az alkalmazottak képzésére, munkásszervezetek működési támogatására költenek.

Olyan programok valósíthatók meg a premium keretből, mint például az ültetvényeket rendszeresen látogató és a gazdáknak az egyéni problémáira tanácsot adó agrár „doktor” Indiában. Szintén így volt mód a közép-amerikai kávétermelők megsegítésére, amikor a szélsőséges időjárás miatt az éves termésük 30-40%-a tönkrement. 2013-ban az éghajlatváltozás következtében durva kórokozók támadtak a perui banánültetvényekre, de a felkért német kutatók által kidolgozta eljárás segítségével, ezen időben sikerült úrrá lenni.

Köszönjük a közreműködést Bán Dávidnak. 

Kép: dreamstime-shariff

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 
   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Ezt a projektet az Európai Unió finanszírozza 

 

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás