fbpx
Fagyasztási kisokos

| Mayer Barbara

Fagyasztási kisokos – friss zöldséget, gyümölcsöt télen is!

Útmutató a gyümölcsök, zöldségek és fűszernövények fagyasztásához.

Az ételek hűtött tárolása nem egy modern találmány. A legrégebbi természetes eredetű fagyott ételek a sarkvidéken találhatók, a fagyott mamutok nagy valószínűséggel még most is fogyaszthatók több tízezer év elteltével.

Az első mechanikus fagyasztót a viktoriánusok találták fel, amely gyorsan elterjedt a gazdagabb rétegek körében és hosszabb távú hajóutakon, ahol romlandó árut szállítottak. Az otthoni fagyasztás a modern készülékek elterjedésével leegyszerűsödött, és megbízható formájává vált az élelmiszer tárolásának.

A fagyasztók nem igényelnek nagy befektetést, és a nagyobb készülékek csak minimálisan drágábbak, mint kisebb társaik.  A nagyobb fagyasztók jobban kihasználhatók, lényegesen gazdaságosabb az üzemeltetésük (térfogatarányosan) a kisebb készülékeknél, és fenntartásuk csak minimálisan drágább.

A fagyasztók több szempontból is hasznosak, nem csak a termények hosszú távú tárolására alkalmasak a termő időszakok között, de a rövidebb tárolásukra is mielőtt végleges feldolgozásra kerülnek.  Sok lekvár és szörp készül előfagyasztott gyümölcsből, mert a fagyasztás miatt „megtörik” a gyümölcs szerkezete és könnyebben elválik a gyümölcs leve a húsától.

A termő szezonban, ha ételt készítesz friss terményekből, érdemes többet készíteni  és lefagyasztani félkész vagy kész állapotban, legyen szó gyümölcsről, zöldségről vagy főtt ételről.

fagyasztási tippek

Dobozolni, bezacskózni?

Ehhez nagyon praktikusak a (tejfölös, joghurtos) műanyag poharak, ha megfagyott és felcímkézeted, könnyen átpakolható zacskókba. A műanyag dobozok és poharak teli állapotban a leghatékonyabbak, könnyű egymásra pakolni és mozgatni őket. Hátrányuk, hogy a fedelük beragadhat és megdermedhet a hidegben, és ha csak félig töltjük meg, akkor sok helyet foglalnak fölöslegesen.

A műanyag zacskó a nagy előnye, hogy átlátszó, így a legtöbb esetben nem kell felcímkézni. Hátránya, hogy nehéz rendben tartani, jól be kell zárni a száját, hogy a többi étel ne vegye át a tartalmuk ízét és szagát.

A legpraktikusabb, ha kombinálod  a dobozok és zacskók használatát, ha egy doboz már csak félig van, a tartalmát átteszed zacskóba, így helyet nyersz.

A műanyag üdítős üveg kiváló gyümölcs- és zöldséglé fagyasztására, míg a tejes és üdítős papírdobozokban a püréket lehet egyszerűen lefagyasztani.

Hasznos, ha a címkézésen kívül – ami jelzi a tartalmat és a dátumot –  egy listán követed a fagyasztott ételeket és helyüket pl.: „4 zacskó málna, kék doboz, lent balra; 2 zacskó eper és egy fél doboz fekete ribizli balra lent, fűszernövények jobbra fent egy zöld dobozban”. Ha kiveszel vagy beraksz valamit, érdemes frissíteni a listát. Másképp előfordulhat, hogy valami a fagyasztód mélyén feledésbe merül, és amikor megtalálod, már nem szívesesen használod fel.

Gyümölcs – magját vagy héját?

A legtöbb gyümölcsöt könnyű lefagyasztani. Tisztítás és szárítás után csak darabold fel, és tedd egy olajjal kikent dobozba. Ha megfagyott, érdemes átrakni felcímkézett zacskóba vagy dobozba, ahonnan szükség szerint darabonként kivehetők.

Ha a gyümölcsöt cukros vagy sós vízbe mártod fagyasztás előtt, jobban megőrzi a színét, és elkerülhető a felületén kialakuló fagyási sérülés, elszíneződés.  Jól olajozd be a dobozt, mert a nedves gyümölcs könnyen összeragad.

Ha szeretnéd előre kinyerni a gyümölcs levét, cukrozd be azokat éjszakára, és miután lecsöpögtetted a levét csak azután fagyaszd le az adagokat.  A gyümölcsöt lefagyaszthatod frissen, gyümölcs szirupban, saját levében vagy más gyümölcs levében. A fagyasztott keverékekkel időt spórolhatsz a felhasználáskor. A fagyasztott levekkel és szorbetekkel helyet spórolhatsz és még több gyümölcsöt építhetsz be az étrendedbe.

A csonthéjas gyümölcsöt mindig magozd ki fagyasztás előtt, mert különben átveszi a mag kesernyés ízét. A legtöbb gyümölcs héját egyszerűbb fagyasztás után eltávolítani, még mielőtt felolvad. Egyszerűen tedd a gyümölcsöt forró víz alá, így a héja könnyen lejön, még mielőtt a gyümölcs belseje teljesen felolvadna.

gomba fagyasztás

Zöldség: előfőzve, darabolva

A zöldséget jobban elő kell készíteni fagyasztás előtt: tisztítás és darabolás után érdemes előfőzni.  Az előfőzés megbontja az enzimeket, így a zöldség jobban megőrzi a szerkezetét. Az előfőzésnél elég 3-4 percig forralni a zöldséget majd hirtelen le kell lehűteni hideg, vagy akár jeges vízzel.

Ha kihűlt, jól csöpögtesd le, egy tiszta konyharuhával vagy papírtörlővel itasd le a nedvességet róla és fagyaszd le olajozott dobozban, utána mehet a felcímkézett zacskóba. A legegyszerűbb ezzel a módszerrel lefagyasztani a vágott zöldbabot, borsót, lóbabot és kukoricát – ezek könnyen hozzáadhatók különféle ételekhez. A répaféléket és a többi gyökérzöldséget érdemes felszeletelni, kockázni vagy darabolni fagyasztás előtt.

A paradicsomot és a paprikát kezeld úgy, mint a gyümölcsöket – a paradicsomot egészben fagyaszd le héjastól vagy a héját leszedve és darabolva, a paprikát pedig tisztítsd meg és darabold fel.

A gombaféléket is le lehet fagyasztani, de kiszáradnak és jelentősen veszítenek a víztartalmukból fagyasztás során.

Az ínyenc zöldségeket, mint a spárga és az articsóka lefagyaszthatod előfőzés után, vagy akár főtten is – így felolvasztás után már alig lesz dolgod velük.  A spárga esetében helytakarékosabb, ha a csúcsát fagyasztod le, az articsókánál pedig a szív részt.  A leves vagy szósz még helytakarékosabb megoldás lehet, főleg ha a csúcsát nem szeretnéd magában lefagyasztani.  Ezeket az ínyenc zöldségeket olajozott tálcán is fagyaszthatod, csak takard le olajozott fóliával, nehogy az egész fagyasztó átvegye az aromáját.

A hagymákat és a magas hagymatartalmú ételeket mindig jól zárd le, mert a többi fagyasztott élelmiszer könnyen átveszi az illatát.  A hagymát és fokhagymát jobb, ha előfőzve vagy sütés után fagyasztod le. A hagymatartalmú ételeknél megoldás lehet az is, hogy a hagymát csak olvasztás után adod hozzá az ételekhez.

Néhány zöldség esetében az előfőzés helyett jobb az elő sütés – ez utóbbi nagyon jól működik a hagymakarikák vagy burgonya chips esetében. A chips függőknek, nagyon jó megoldás lehet, hogy szezon után is fogyaszthassanak házi készítésű,  jó minőségi zöldség chips-et.

A kedvenc ételeid alapjából is érdemes nagyobb mennyiséget lefagyasztani – mint például a curry, paradicsomszósz tésztaételekhez, lecsó, zöldségragu vagy gyümölcs szósz – de az összetevők közül hagyd ki a hagymát és az erős fűszereket.

  bazsalikom lefagyasztás

Fűszernövények

A fűszernövényeket könnyű lefagyasztani, leveleik nagyon vékonyak. Egy dologra kell figyelni, mindig rakd jól zárható dobozba, különben minden más átveszi az illatukat.

A legkönnyebb, a későbbi felhasználás szempontjából is, ha a fűszernövényeket aprítva, vízzel, olajjal vagy zöldség alap lével összekeverve, jégkocka tartóban fagyasztod le. Ha megfagyott porciózd ki felhasználásra kész adagokba. Mindig csomagold duplán őket, pl. a lezárt zacskót még tedd bele egy zárható dobozba is, így nem veszik át egymás ízét/aromáját – különösen a bazsalikommal vigyázz.

Fagyasztott édességek

Fagyassz egészséges édességeket, könnyen készthetsz otthon pálcikás fagyit valódi gyümölcsléből.  A boltokban kapható speciális öntőforma – de egy egyszerű joghurtos pohár is megteszi, csak pálcikákra lesz szükséged. Készíthetsz gyümölcs kockákat is a jégkocka tartóban azokból kiváló gyermek adagok lesznek.

Ott van még a varázslatos gyümölcs szorbet és fagylalt, amelyekkel még több gyümölcsöt csempészhetsz be az étrendedbe.  A hidegen préselt gyümölcslevet keverd össze cukorral – adhatsz hozzá egy kis felvert tojásfehérjét – majd tedd be a fagyasztóba, és míg megfagy, keverd meg többször. Vedd ki a fagyasztóból, keverd jól össze és tedd vissza. Az eredmény egy csodálatos ínycsiklandó desszert lesz – és nagyon egészséges is, főleg ha kihagyod belőle a cukrot!

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium PTKF/467/2014-es számú Zöld Forrás pályázat keretében készült. 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás