fbpx

| Tudatos Vásárló

Évi 26 millió pezsgőspalack a kukában

2006-tól hatalmas mennyiségű új hulladékfajtára számíthatunk: hozzávetőleg 26 millió pezsgőspalack végzi következő évtől a szemétben, mivel december elsejétől megszűnik a visszaváltható pezsgősüveg. A Hulladék Munkaszövetség online petíciót indított a fogyasztói választás szabadságáért.

Sem a termékdíj törvény módosítása, sem a betétdíjas kormányrendelet megalkotása nem tudta ugyanis megakadályozni, hogy a környezet számára kedvezőbb újratölthető csomagolások megszűnjenek. December 1-vel újabb visszaváltható palacknak, a Törley pezsgősüvegnek is végképp búcsút mondhatunk. A közelgő szilveszter következményei szemmel láthatóak lesznek, ezúttal a hulladék megnövekedett mennyiségében is.

A 2005-ös év rekordnak számít: április óta hiába is fáradoznánk a visszaváltással, hiszen elhalálozott az utolsó literes visszaváltható üveges ásványvíz, gyümölcslé és vermuth is. Az évet a visszaváltható pezsgősüveg megszűnése búcsúztatja. Ezzel megszűnik a fogyasztók választási lehetősége is, hogy hulladékszegény termékek választásával csökkentsék hulladékuk mennyiségét és háztartási kiadásaikat.

Nem kell ahhoz elszánt pezsgő-rajongónak lenni, hogy belássuk, mit jelent ez: hozzávetőleg 26 millió pezsgős palack kerül forgalomba évente. Ez a 26 millió pezsgős palack mától a szeméttelepeket gazdagítja. Tévedés azt hinni, hogy az újrahasznosítás megoldást hoz – egyébként sem az az igazi megoldás. A lakosságnál keletkező üveghulladék csupán kb. 5 százaléka hasznosult eddig – az sem Magyarországon, hanem Csehországban, Szlovákiában vagy Lengyelországban…

A HUMUSZ akciói, csatlakozz Te is!

A Hulladék Munkaszövetség több akcióval is megemlékezik a visszaváltható pezsgősüvegről. „Halottunkat december 1-én, csütörtökön, 11 órakor a Batthyány-téren, a metró kijáratánál kísérjük utolsó útjára.” – áll a HUMUSZ közleményében.

Emellett internetes akciót szerveztek, ahol csupán 3 kattintást kell tenned, hogy hallasd a hangodat! Klikkelj a fogyasztói választás szabadságáért, a visszaváltható italcsomagolásokért: a HUMUSZ oldalán gyásztáviratot küldhetsz Kóka János és Persányi Miklós miniszter uraknak, akik sokat tehettek volna annak érdekében, hogy megmaradjon hulladékszegény választási lehetőségünk, a visszaváltható üvegpalack.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás