fbpx

| Tudatos Vásárló

Európai Nyilatkozat a Közösségi Mezőgazdálkodásról

A Közösségi Mezőgazdálkodás Mozgalmának 3. Európai találkozóján, 2016 szeptember 16-án a csehországi Ostravában fogadták el a következő nyilatkozatot.

ELŐSZÓ

Európa-szerte rengetegen fognak össze, hogy kezükbe vegyék az ellenőrzést az élelmiszerek termelése, elosztása és fogyasztásafölött. Helyi közösségeinkre épülő rendszereket hozunk létre. Egyesítjük erőinket, hogy megvalósítsuk az élelmiszer-önrendelkezést, ezért követeljük a jogot, hogy meghatározzuk saját élelmiszerellátó- és mezőgazdasági rendszereinket.

Eljött az ideje annak, hogy a nagyüzemi élelmiszertermelési rendszerek katasztrofálisproblémáival foglalkozzunk. Az élelmiszer túl fontos ahhoz, hogy egyszerűen árucikként kezeljük.A közösségi mezőgazdálkodás mozgalma a gyakorlatban is működő, elérhető megoldást kínál az élelmiszerválságra. Sokan vagyunk, sokszínűek, mégis egységesek. A szolidaritás talaján állunk, és felelősséget vállalunk azért, hogy szociálisan befogadó, környezeti szempontból fenntartható élelmiszerellátó rendszereket hozzunk létre.Közös értékekre épülő gyakorlatok, kezdeményezések és hálózatok sokaságát létrehozva Európa-szerte többszázezren bizonyították már, hogy a közösségi mezőgazdálkodás működik.

A korábban elfogadott charták és az összegyűlt tapasztalatok alapján a jelen nyilatkozat célja, hogy meghatározza a közösségi mezőgazdálkodás mozgalmának közös értékeit.

 

MEGHATÁROZÁS

A Közösségi Mezőgazdálkodás olyan közvetlen partneri együttműködést jelent fogyasztók és egy vagy több termelő között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget, és a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú, kötelező érvényű megállapodásban szabályozott módon, közösen viselik.

 

A KÖZÖSSÉGI MEZŐGAZDÁLKODÁS IRÁNYELVEI

A közösségi mezőgazdálkodás nem egy statikus modell. Egy kerthez hasonlóan dinamikus: úgy fejlődik és növekszik, ha nap, mint nap gondozzuk és gondoskodunk róla. Minden közösségi gazdaság egy önálló egység.

Ugyanakkor egyetértünk bizonyos alapelvekben, amelyek alapján hozzájárulhatunk a közösségi mezőgazdálkodás mozgalmának fejlődéséhez.

  • Felelős gondoskodás a talajról, a vízről, a magokról és más közjavakról az agroökológia elvei és gyakorlata alapján, ahogy azt a 2015-ösNyeleni Deklaráció is kimondja.
  • Árucikk helyett közkincsknek gondolt élelmiszer.
  • Emberléptékű mezőgazdálkodás, amely a helyi viszonyokon és tudáson alapul.
  • Méltányos munkakörülmények és tisztességes jövedelem minden résztvevő dolgozónak.
  • A környezet és az állatok jólétének tisztelete.
  • Friss, helyi, szezonális, egészséges és sokszínű, mindenki számára elérhető táplálék.
  • Közösségépítés közvetlen és tartós emberi kapcsolatokkal, a felelősség, kockázatok és a haszon megosztásával.
  • A bizalmon, megértésen, tiszteleten, átláthatóságon és együttműködésen alapuló, aktív részvétel.
  • Határokon átnyúló kölcsönös támogatás, szolidaritás. 

 

ÉPÍTKEZÉS – FEJLESZTÉS – FELRUHÁZÁS KÉPESSÉGEKKEL

A közösségi gazdaságok és a közösségi mezőgazdálkodás hálózatainak egész Európára kiterjedő, erős szövetségét szeretnénk megteremteni annak érdekében, hogy:

  • Megerősíthessük a közösségi mezőgazdálkodás mozgalmát és elősegítsük az új közösségi gazdaságok fejlődését.
  • Lehetővé tegyük a tudás megosztását a különböző országok közösségi gazdaságai között.
  • Gyakorolhassuk és népszerűsíthessük a részvételen alapuló kutatási módszereket gazdaságainkban és hálózatainkban.
  • Oktassuk az embereket, és ruházzuk fel őket a megfelelő képességekkel, hogy hozzájárulhassanak a mozgalom fejlődéséhez.
  • A társadalom egészének meg tudjuk mutatni a közösségi mezőgazdálkodás előnyeit.
  • Képviselhessük a közösségi gazdaságok csoportjait/és szervezeteit, hogy alapelveinket nemzetközi, európai és helyi szinten is alkalmazzák.
  • Részt vehessünk a helyi élelmiszer-rendszerek irányításában.
  • Együttműködhessünk az élelmiszer-önrendelkezés mozgalmával és megerősíthessük együttműködésünk a szociális és szolidáris gazdasági mozgalmakkal.

Alulról szerveződő mozgalom vagyunk: meggyőződésünk, hogy a közösségi mezőgazdálkodás ereje a pragmatikus, gyakorlati cselekvésben és a személyes emberi kapcsolatokban rejlik. Kapcsolatot ápolunk egymással, a közösségeinkben élőtermelőkkel és a termőfölddel, amelyen állunk.

Ez a mi Közös Nevezőnk.

 

A nyilatkozat szövege magyarul innen letölthető, az eredeti, angol nyelvű verzió pedig itt érhető el.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás