fbpx

| Tudatos Vásárló

Éttermi kosztot háziállatainknak!

Egy  fiatal önkéntesekből álló csapat „pet it” néven nyílt mozgalmat indított, hogy a helyi éttermek konyhai maradékai eljussanak a közelben lakók háziállataihoz, ezáltal csökkentve a környezet és a gazdik pénztárcájának terhelését. A pet it mozgalom a könnyű terjesztésre törekszik, így a „kecske” jól lakik, a „káposzta” pedig nem kerül a kukába.

A „pet it” mozgalomban résztvevő éttermek vállalják, hogy a konyhájukon keletkezett vagy az oda visszakerülő maradékot különböző, a maradék fajtájától függő feliratú, dátummal ellátott, környezetbarát dobozokba rakják, melyek az étteremben vagy az étterem előtt felállított zárt hűtőbe kerülnek.  A hűtőből a gazdik ingyen elvihetik a nekik tetsző, kedvencüknek való eledelt tartalmazó dobozt, amit aztán gondosan elmosogatva az étterem újrafelhasználásra visszavár.

A hűtőben helyet kap a kávézacc is, ami kíváló táptalaj növényeinknek. Az éttermi maradék újrahasznosításával csökkenthetjük háziállataink ökológiai lábnyomát miközben a pénztárcánkat is kímélhetjük!

 

 

A mozgalomhoz már csatlakozott is az első étterem, a budapesti Manga Cowboy!, amelynek alapítói, Iván és Péter elmondták, hogy ők kimondottan nyitottak a helyi, városi közösségekkel együttműködésre törekvő kezdeményezésekre, ezért nagyon örültek a megkeresésnek, és rögtön igent is mondtak rá.

A „pet it” egy minden szempontból nyílt mozgalom, amelyhez bárki csatlakozhat! A szervezők a mozgalom facebook oldalán nyilvánosan elérhetővé teszik a projekt leírását, és szabadon felhasználható design elemeket gyártanak, hogy azt könnyen másolhatóvá tegyék.

“Olyan nyílt rendszerekben gondolkodunk, amelyek képesek a környezetben található erőforrásokra építve önnfentartóvá vállni. A szemetet újrahasznosítva gyűjtjük, miért ne tehetnénk így az ételmaradékokkal is?“ – mondta Nemes Attila, a projekt vezetője, az OS Kantine alapítója.

 

Közösségi “összedobás”

A „pet it” mozgalmat támogatni és ahhoz csatlakozni a Creative Selector oldalán keresztül lehet, ahol a közösségi összefogással  megvalósuló, kreatív és társadalmilag hasznos projektek elindításához szükséges összeget a „sok kicsi sokra megy” elve alapján a közösség „dobhatja össze”. 

 

A „pet it” kezdeményezés beindtásához az ötletgazdák 600.000 Ft-ot szeretnének összegyűjteni. A támogatóktól befolyt pénzösszeget az első pet it pontok kialakítására (dobozok beszerzése, “csináld magad”, napelemes hűtő elkészítése, szerelés és oktatási feladatok megszervezése, stb) fordítanák. A támogatók részeseivé válnak a kezdeményezésnek és számos, érdekes, egyedi ajándék birtokosai lesznek – mint például a pet it ékszer a kis kedvenc számára.

 

Forrás: pet it

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás