fbpx

| Kerekes Anna

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Etikus úti célok az Ethical Traveller szerint

Komoly gazdasági és politikai jelentősége van annak, hogy hova utazunk, hol hagyjuk a lábnyomunkat. A tudatosan megválasztott úti cél egyéni és globális szinten is sokat adhat. A választásban az Ethical Traveller listájának szempontjai is segíthetnek.

Az Ethical Traveller minden évben összeállítja az etikus úticélok 10-es listáját a fejlődő országok közül. A legfontosabb szempontok, hogy mennyire végeznek hatásos munkát az emberi jogok, a környezetvédelem, és a társadalmi jólét terén. Ezekből az országokból választva úti célt, vagy ezen elvek mentén szervezve utazásainkat, mi is befolyással ehetünk az országok jövőjére, hiszen pénzünkkel támogatjuk őket. Jobb érzés egy olyan országban hagyni a pénzünket, ahol hangsúlyt helyeznek a környzetvédelemre vagy a másság elfogadására, nem igaz?

Az Ethical Traveller egy non-profit, önkéntes szervezet. Egyik állam, kormány, utazási iroda, vagy magánszemély sem támogatja őket a lista összeállításánál.

A lista készítéséhez először statisztikát készítenek a fejlődő országokról. Ezek főleg 3 kategória köré csoportosulnak:

  • társadalmi jólét
  • környezetvédelem
  • emberi jogok
  • 2014-től az állatok jóléte

Ezek alapján világviszonylatban 2014 legetikusabb úti céljai a következők:

  • Bahama-szigetek
  • Barbados
  • Zöld-foki szigetek
  • Chile
  • Dominikai Köztársaság
  • Lettország
  • Litvánia
  • Mauritius
  • Palau
  • Uruguay

Az információk gyűjtésénél a jelen állapotot és a múlt eseményeit is figyelembe veszik, így teljesebb képet kapva, nem csak az aktuális állapotról, hanem a múltban lezajló folyamatról is, ami a mostani helyzethez vezetett.

Környezetvédelem

Ebből a szempontból jelentős ország Palau-szigetek, ahol a tengeri és szárazföldi élővilág 28,2%-a védett. Barbados, a Zöld-foki Köztársaság és Mauritius kiemelkedők, mert törekednek a megújuló energiaforrások használatára, és megpróbálnak egy fenntartható utat találni a turizmus fejlesztése, és a partok, a természeti kincseik megvédése között.

Dominikai Köztársaság – egész rendszert építettek

A Dominikai Köztársaság romlatlan természeti kincsei és őshonos állatai tekintetében kiemelkedő a környező szigetek közül. Másik jelentős lépései a napenergia használat elterjesztése, a sziget béka és iguána populációinak védelme, valamint céljuk, hogy energia szempontjából függetlenek legyenek, és nagymértékben csökkentsék szénkibocsátásukat 2020-ra.

Uruguay szintén bátor lépésre szánta el magát 21 szélerőmű farmjával. Céljuk, hogy 2015-re az elektromos áram 90%-át megújuló forrásból fedezzék.

Uruguay

Egy másik Latin-Amerikai úti cél lehet Chile, ahol számos megóvásra érdemes természeti kincs található. A fenntarthatóság jegyében nagy hangsúlyt fektetnek az erdők és a veszélyeztetett fajok védelmére, a helyi lakosoknak, pedig segítenek továbblépni a fakitermelésen, ami eddig elsődleges bevételi forrásuk volt, de tovább már nem tartható. Helyette megpróbálják őket bevonni a turizmusba.

Chile

Társadalmi jólét

Ennek a szempontnak a számszerűsítése nem könnyű feladat, ezért az ENSZ által kijelölt fejlesztési útvonalak mentén döntenek. Többek közt a gyermekhalandóság arányának csökkentése, az általános iskoláztatás, az ivóvízhez való hozzáférés, a közegészségügy állapota, a mezőgazdaság helyzete a legfontosabb szempontok.

Az emberkereskedelem egy további fontos tényező, amit a lista összeállításánál figyelembe vesznek. A Bahamákon és Lettországban nagy sikereket értek el a megelőzésben és a jogi szabályozásban.

Lettország

Ezek általában mind nehéz és költséges feladatok, így ha turistaként, ezekben az országokban hagyjuk a pénzünket, részben ezeket a folyamatokat is támogathatjuk.

Emberi jogok

A Bahama-szigetek, Barbados, Chile, Dominikai Köztársaság, a Zöld-foki szigetek, Litvánia, Palau és Uruguay a Freedom House értékelése alapján a politikai és civil jogok tekintetében néhány fejlett országnál is jobb helyezést értek el.

Litvánia

Az emberi jogok szempontjából Uruguay tűnik a legetikusabb célpontnak, miután nemrégiben engedélyezték az azonos neműek házasságát, valamint az első trimeszter alatti abortuszt, amivel az illegális és veszélyes abortuszok számát próbálják meg visszaszorítani. Ez az első dél-amerikai ország, ahol ez megtörtént.

Mauritius a legjobban működő ország lett a szub-szaharai régióban. A Zöld-foki szigetek pedig a politikai és civil jogok példája maradt Afrikában, azután hogy betiltották a szexuális beállítottság alapján történő diszkriminációt és megrendezték az első Gay Pride Week-et. (Ami a második ilyen esemény volt, az afrikai kontinensen.)

Zöld-foki szigeket

Természetesen egyik ország sem tökéletes, mindenhol vannak azonnali megoldásra váró problémák. Az idei év legfontosabb kérdései ezekben az országokban, a bennszülött népek és a melegek kérdése volt. Chilének és Dominikának nagyobb figyelmet kell fordítania a bennszülöttek jogainak tiszteletben tartására.

Chile például majdnem kikerült a listáról a mapuche indiánok tüntetéseinek erőszakos elnyomása miatt. Costa Rica és Argentína pedig a bennszülöttekkel szemben tanúsított ellenséges viselkedésük miatta fel sem kerültek a 2014-es listára.

Palau

Azok az idejétmúlt törvények, amik illegálisnak ítélik a homoszexualitást, néhány országban még mindig érvényben vannak, mint például Mauritiuson, Barbadoson és Dominikában, bár néhány országban már tettek lépéseket a pozitív változásért.

Állatok jóléte

Ez az első év, hogy ez a szempont is megjelent a listán. Míg néhány ország nagyon magas pontokat ért el ebben, – mint például Dominika, Palau és Lettország – addig Mauritius és a Bahamák kihívásokkal küzdöttek e téren.

Mauritius a második legnagyobb ellátó a foglyul ejtett és a fogságban született majmok terén, amiket főleg laboratóriumi kísérletekre használnak. Mivel az egyik legnagyobb vásárlója az Egyesült Államok és ezekből a kísérletekből sokaknak van haszna, ezért nehezen elképzelhető, hogy hamar változna a helyzet, és elítélnék Mauritiust a majomtenyészetért.

Mauritius

A Bahama-szigetek ebben a kategóriában nem érte el a szintet, aminek legfőbb oka a rengeteg vízi élménypark, ahol a delfinekkel úszás lehetőségét kínálják – persze fogságban tartott delfinekkel. Az ilyen parkok közül 3 még mindig működik, és a turisták előszeretettel látogatják.

Utazásaink, vagy az éves nyaralásaink megtervezése előtt mindig járjunk kicsit utána, hogy hova is akarunk utazni, milyen az adott ország, hová adjuk a pénzünket. Mekkora hangsúlyt fordítanak a környezetvédelemre és a fenntarthatóságra? Milyen jogokat biztosítanak az etnikai, vallási vagy egyéb kisebbségeiknek? A választásainkkal és az ott elköltött pénzünkkel, közvetve vagy közvetlenül, de az ottani folyamatokat is támogatjuk.

 

Cikkünk az Ethical Traveller cikke alapján készült

Kép: myclimate.org, wikipedia, lonely planet, pixabay

 

A cikk a Vidékfejlesztési Minisztérium PTKF/1329/2013-as számú Zöld Forrás pályázat keretében készült. 
 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás