fbpx

| Markovics Vera

Az ételek bőrünk ellenségei is lehetnek

A rossz szokások és a helytelen táplálkozási ismeretek is hozzájárulnak ahhoz, hogy ma szinte járványos méreteket ölt azoknak a száma, akiknek étkezéssel kapcsolatos panaszai vannak. A bőr lényegében belülről épül, így a táplálkozási anomáliák a bőrt sem kímélik.

Aki többet eszik, mint amennyire a szervezetének szüksége van, aki nem törődik azzal, hogy passzolnak-e egymáshoz az élelmiszerek, amiket elfogyaszt, aki rendszeresen az élelmiszeripar által kreált, adalékanyagokat és üres kalóriákat tartalmazó ételekkel csillapítja az éhségét, aki literszámra iszik cukrozott műitalokat, nehéz feladat elé állítja emésztőrendszere mellett a méregtelenítő szerveit is: a veséket, a májat és a bőrt.

Ha vennénk a fáradságot, és lejegyeznénk, majd kielemeznénk azokat az “ételeket”, amelyeket bizonyos idő alatt “elfogyasztunk”, bizony megdöbbennénk azon, hogy mennyi szeméttel, felesleges, káros anyaggal kell a szervezetnek időről időre megbirkóznia. A divatos orvosságok, a cigarettafüst, a különféle élelmiszer-adalékanyagok, a rovarirtók, a növényvédő szerek, a belső anyagcsere hulladékai és a hibás étrend is mérgezi a szervezetet. Az emberek sokszor nem is sejtik, hogy valami ott belül nincs teljesen rendben, amikor bőrproblémáikkal a kozmetikushoz, vagy a bőrgyógyászhoz fordulnak segítségért.

Imádunk nassolni. Pedig a finomra őrölt fehérlisztből készült kenyerek, péksütemények, különféle kekszek, sütemények csak üres kalóriákat adó élelmiszerek. Rendszeres fogyasztásuk nem csak a kilókat gyarapíthatja, kevés folyadékfogyasztás és ülő életmód mellett krónikus székrekedést is előidéz. A pattanásoktól szenvedők többsége gyakori bélrenyheséggel küszködik. Jóval több hántolatlan, azaz teljeskiőrlésű gabonából készült terméket, pékárut kellene fogyasztani.
A joghurttal kikevert lenmag, a savanyú káposzta, az aszalt szilva, a rostokban, ballasztanyagokban gazdag gyümölcsök, zöldségfélék, a megfelelő folyadékfogyasztás és a rendszeres mozgás együtt általában rendezik a székrekedés problémáját.

 A húsfélék, tejtermékek, sós ételek a szervezet sav-bázis egyensúlyát is megterhelhetik, ha nem szabunk határt étvágyunknak. Aki hosszú időn keresztül túl sok savas ételt, s egyben a szükségesnél kevesebb bázikus ételt vesz magához, ne csodálkozzon, ha a bőre színe szürkéssé válik, feszessége csökken, és az arcán a ráncok idő előtt jelentkeznek. Táplálékaink kémiai karakterüket tekintve lehetnek lúgosak, savasak es semlegesek. Hatásuk az anyagcsere lebomlási mechanizmusától is függ. Mivel megfelelő sav-bázis egyensúlyra van szükség, az egyoldalú savtermelő, illetve alkalizáló táplálkozás előbb-utóbb a szervezetet is megbetegíti, s ez a bőrön is láthatóvá válik.

 A burgonya, a zöldségfélék, a gyümölcsök többsége, a fűszerek bázikus ételek. A sajtfélék, a húsfélék, az alkoholos italok, a fehér lisztből készült tésztafélék, kenyérfélék, a csokoládé és az édességek a savképző ételek csoportjába tartoznak.
A cukros üdítőitalok, dzsemek, a különféle édességek, cukrászkészítmények nem csak a fogak ellenségei. A finomított fehér cukorral készült ételek, italok rendszeres és nagyobb mennyiségű fogyasztása cukorbetegség kialakulásához is vezethet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) szakértőinek előjelzése szerint, ha így haladunk (vagyis így táplálkozunk), akkor a cukorbetegek száma 2025-re több mint két és félszeresére is nőhet. A betegek bőrén különféle tartós elváltozások (nehezen, vagy nem gyógyuló sebek, száraz berepedezett sarok) alakulhatnak ki. A rendszeresen édességet nassolókat ezen kívül az elhízás veszélye is fenyegeti.
Értékes anyagokhoz is hozzájuthatunk, ha a cukor helyett mézet, édességek helyett szárított gyümölcsöt választunk. Persze ezeket sem kell túlzásba vinni.

Magyarországon a nők másfélszer, a férfiak kétszer annyi zsírt fogyasztanak, mint amennyire a szervezetüknek szüksége lenne. A nehezen, s hosszan emészthető ételek, húsok, állati zsírok túlzott fogyasztása zsíros bőrhöz és tisztátalanságok (pattanások, mitesszerek) kialakulásához vezethet, különösen akkor, ha a nagyüzemi állattartás hormonokkal, antibiotikummal kezelt állatainak húsát fogyasztjuk. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a természetes körülmények között tartott állatok húsának tápanyag-összetétele előnyösebb a nagyüzemi fajtákéhoz képest: nagyobb a fehérje-, vas-, cinktartalom, a zsírsav összetétele is előnyösebb, s a létrejövő szabadgyökök szintje is alacsonyabb. A magas koleszterintartalmú húskészítmények érelmeszesedést okozhatnak. Az érfalak törékennyé válnak, s a bőrön már enyhe nyomásra, ütésre kék foltok keletkezhetnek. Csak minimális állati zsírt (sertészsír, vaj), belsőséget fogyasszunk, használjunk inkább növényi olajakat, esszenciális zsírsavakat tartalmazóakat (olívaolaj, lenolaj) – és minden valószínűség szerint a bőr állapota is javulni fog. A füstölt húsok, húskészítmények egyáltalán nem bőrbarát táplálékok.

A jódhiányos táplálkozás hozzájárulhat a pajzsmirigy csökkent működéséhez. Ilyenkor lelassul a vérkeringés, a bőr szárazzá válik. A talpon, könyökökön megvastagodik a szaruréteg. Hulló hajzat, töredező, vékony körmök jellemzik ezt a kórképet.
Fogyasszunk legalább a hét egy napján tengeri halból készült ételt.

 A nitrátos víz, a tartósítószerek, a színezékek, a peszticid-maradványok és az égett zsírok a legkülönfélébb daganatok keletkezésében játszhatnak szerepet.

 Egyes élelmiszerek, mint például a citrom, a zeller, a füge vagy az Earl Grey tea (bergamottolajjal kezelt tea) a nap sugarainak hatására fototoxikus reakciót válthatnak ki. A bőr ilyenkor olyan vörössé, hólyagossá válik, mintha felégett volna a napon. Az allergiás egyének jobban teszik, ha napozás előtt nem fogyasztanak nagyobb mennyiséget a felsorolt ételekből.

Aki rendszeresen többet eszik, mint amennyire a szervezetének szüksége van, ráadásul nem mozog eleget, elhízik, s a bőre kitágul. A plusz kilók kellemetlen kötőszöveti elváltozásokat produkálhatnak (cellulit és stria). Bár a kövér emberek arcbőre a zsírpárnáknak köszönhetően általában sokáig ránctalan, feszes, a gyakori gyomor-, bélrendszeri zavarok, az epeproblémák hajlam esetén piros erecskéket rajzolhatnak az orcákra (rozácea). A felesleges kilók a lábak ereit, izületeit sem kímélik. Az elhízottak gyakran próbálkoznak – több-kevesebb sikerrel – fogyókúrával. A gyakori fogyókúráktól a bőr ernyedté, lazává válhat, ha a rugalmas rostok nem bírják követni a súlyvesztést, súlygyarapodást.

 Egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással számos bőrprobléma, az allergiás bőrtünetek jó része is megelőzhető lehetne.

 A szerző kozmetikus, szakújságíró.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás