fbpx

| Gerstmayer Dóra

Érzékek parkja: Szagolj, hallj, láss és szedd magad!

Színek, illatok, hangok és ízek. Ez a fő témája a spanyol kisváros, Noáin parkjának, ahol nem csak sétálhatunk, de friss bio zöldséget is szedhetünk magunknak jutányos áron. Itt összeér a szociális érzékenység és a fenntarthatóság. 

Az elmúlt tíz évben az észak-spanyolországi Noáin kisváros radikális változásokon ment keresztül. Az önkormányzat motiváltságának és környezetbarát gondolkodásának köszönhetően az addigi szürke város kizöldült. Nem elégedtek meg annyival, hogy a járdaszigeteket beültetik virággal és szelektíven gyűjtik a hulladékot, hanem ennél sokkal nagyobbat álmodtak.

Egy olyan parkot hoztak létre, amely az érzékekre építve szórakoztatja a látogatókat, mindemellett pedig a fenntarthatóság elveit is érvényesíti és terjeszti. Így született meg az Érzékek Parkja, amely azóta a város fő vonzereje, nem csak a turisták, hanem iskolai csoportok és szakmai kurzusok számára is.

A Parkot 2006-ban nyitották meg, mintegy 25.000 m2 -en, amely öt jól elhatárolt területre osztható. A parkot csak úgy, mint a város más részeit, környezetbarát módszerrel ápolják. Az Érzékek Parkja kiemelkedő példája a bio-diverzitásnak: több mint 30 féle fának, 95 féle cserjének és 70 évelő és szezonális virágnak ad otthont, teljes összhangban a helyi állatvilággal.

A különböző területek stílusukban is eltérőek, mindegyik más-más érzékszervre épít: textúrák (Francia kert), illatok (Mediterrán kert), színek (Angol kert), hangok (Japán kert) és az ízek (Ehető kert). A Mediterrán kertben rengeteg különleges illat varázsolja el a látogatót, az Angol kertben temérdek színes növény fokozza a vizuális élményt, míg a Japán Kertben a különböző sebességgel csobogó víz hangja nyűgöz le bennünket.

 

Bio „Szedd magad!”

A park igazi kuriózuma az Ehető Kert és az ezzel szervesen összekapcsolódó Lorenea Ökológiai és Biokertészeti Központ, amelyet 2010-ben nyitottak meg. Itt „Szedd magad” módszerrel szabadon válogathatunk a szezonális bio zöldségekből. Amennyiben valaki első alkalommal szüretelne, gyors képzést is kap a szakszerű betakarításáról. Miután szüreteltünk, a Lorenea Központban kell kifizetnünk a zöldséget. Az ár a bolti bio termékhez képest alacsonyabb.

A kert beültetése során előtérbe kerültek a helyi fajták, amelyek tökéletesen alkalmazkodnak a helyi időjárási viszonyokhoz, illetve az ipari mezőgazdasággal egyre inkább háttérbe szorulnak. A veteményes gondozásáért a Varazdin Alapítvány a felelős, amely hátrányos szociális helyzetű emberek elhelyezkedését hívatott segíteni. Szintén ők üzemeltetik a Lorenea Ökológiai és Biokertészeti Központot, amelynek főépülete egy 200 m2-es kör alakú ökoház, ahol az energiafogyasztás 75 %-át szélturbinával és napelemekkel biztosítják.

 

Oktatóközpont, könyvtár és kávézó

Ebben a szalmából épített létesítményben kapott helyet számos fenntarthatósággal és környezetvédelemmel foglalkozó szervezet. A Lorenea fő célja azonban a lakosság és a látogatók tájékoztatása és érzékenyítése a környezetvédelem, valamint a szociális és gazdasági fenntarthatósági témák iránt.

Ennek érdekében kiállításokat rendeznek a városi biogazdálkodásról és biokertészetről, illetve a különböző környezetvédelmi szervezetek munkásságáról. Szintén itt fogadják az Érzékek Parkjában szervezett látogatások résztvevőit, és különböző előadásokat, rendezvényeket tartanak: pl. biogazdálkodás, gyógynövények, öko építészet, megújuló energia, tudatos étkezés témában.

A Lorenea épületében kapott helyet egy biobolt is, egy kávézóval és egy kis könyvtárral kiegészülve. A parkot egyedül is bejárhatjuk, de szervezett vezetés keretében rengeteg hasznos információhoz juthatunk.

A park segít abban, hogy felismerjük saját felelősségünket a környezeti problémák terén és változtassunk fogyasztói magatartásunkon. Ezért a tevékenységéért Noáin városa 20 különböző díjat nyert el, többek között két ízben az ENSZ elismerését a környezetvédelemben vállalt szerepükért.

 

Kép: noain.es

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

A cikk a Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries programunk keretében készült. A projektet az International Visegrad Fund támogatja.

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás