fbpx

| Tudatos Vásárló

Erre figyeljünk vegetáriánus étrend kialakításakor

A vegetáriánus életmód egyre népszerűbb világszerte, elsősorban az egészséges életmódra való törekvés terjedése miatt. A körültekintés és a tudatosság azonban itt is fontos, mivel a rosszul összeállított vegetáriánus étrend kimondottan káros is lehet a szervezet számára.

A vegetarianizmusnak több fajtája van attól függően, hogy milyen élelmiszercsoportok fogyasztását mellőzik az étkezések során. A lakto-ovo vegetáriánusok húst nem fogyasztanak, állati termékeket (tejet, tejterméket, tojást) azonban igen. A peszko-vegetáriánusok (vagy peszketáriánusok) az állati termékek mellett halat és egyéb tengeri élőlényeket is esznek. A legszigorúbb diétát a vegánok követik, akik csak zöldséget és gyümölcsöket fogyasztanak. Számukra még a méz is tiltólistán van, mivel állati eredetű terméknek tekinthető.

Természetesen minél több élelmiszercsoportot iktat ki valaki az étrendjéből, annál jobban oda kell figyelnie arra, hogy az így kieső tápanyagokat más forrásokból pótolja.

 

A legfőbb veszélyek

A vegetáriánusoknak elsősorban a fehérjék, omega-3 zsírsavak, vas, cink, kálcium, D-vitamin és B12 vitamin megfelelő mennyiségű bevitelére kell odafigyelniük, mivel a hús és állati eredetű termékek mellőzésével ezek hiányozhatnak legnagyobb mértékben a szervezet számára szükséges tápanyagok közül.

Bár a peszko-, és a lakto-ovo vegetáriánusok étrendje rendszerint tartalmazza a fent említett tápanyagokat, a vashiányos betegségek elkerülésére nekik is fokozott figyelmet kell fordítaniuk. A vas legkönnyebben felszívódó formája a húsokban található meg, így a vegetáriánusok által fogyasztott vas tartalmú ételek nem mindig bizonyulnak elegendőnek a szervezet számára. Az egészséges felnőtteknél ez ritkán jelentkezik problémaként, gyermekeknél és a menopauza előtti életkorban lévő nőknél azonban betegségek kialakulásához vezethet.

A legtöbb veszélynek a vegán étrendet követők vannak kitéve. A tejtermékek mellőzése kalciumhiányhoz vezethet, amely ha alacsony fehérje és D-vitamin bevitellel kombinálódik, akkor hátrányosan befolyásolhatja a csontok egészségét. A vegánok számára különös odafigyelést igényel a B12 vitamin pótlása, mivel ez csak állati eredetű élelmiszerekben található meg. A B12 hiánya szív-és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet, várandós anyáknál pedig a magzat visszafordíthatatlan idegrendszeri károsodását okozhatja.

Az omega-3 zsírsavak az agy működéséhez, a látáshoz és az egészséges szívhez szükségesek. A peszko-vegetáriánusok e téren is kevesebb veszélynek vannak kitéve, mivel bizonyos halak (lazac, hering, makréla) tartalmazzák ezeket a vegyületeket. A növényi eredetű ételekben azonban közvetlenül nincsenek ilyen zsírsavak, csak olyan olajok amelyekből a szervezet elő tudja állítani őket.

 

A hiányzó tápanyagok pótlása

A hiányzó tápanyagok pótlása történhet egyrészt mesterségesen előállított, vegetáriánusok számára készített élelmiszerek fogyasztásával (növényi alapú tejek, dúsított ételek, étrend-kiegészítők), másrészt pedig bizonyos gyümölcsök, zöldségek tudatosabb fogyasztásával.

A szója az egyik leghasznosabb kiegészítője a vegetáriánus étrendnek. Az állati fehérjékhez hasonló hatékonysággal fedezi a fehérjeszükségletet, továbbá néhány készítmény az omega-3 zsírsav előállításához szükséges olajokat is tartalmazza.

A szója mellett azonban más babfélék és hüvelyesek is alkalmasak a fehérjebevitel fedezésére. Ráadásul komoly előnyük, hogy idénynek megfelelően, frissen vásárolhatóak.

Az omega-3 zsírsavak előállításához szükséges növényi olajokat legnagyobb arányban a lenmag, kendermag, repcemag és a dió tartalmazza. Érdemes ezeket nagyobb mennyiségben fogyasztani, hogy a szervezet biztosan elő tudja állítani belőlük a megfelelő mennyiségű zsírsavat.

A legkritikusabb tápanyag a B12 vitamin, melyhez a tejtermékek és a tojás fogyasztásával kellő mennyiségben jut hozzá a szervezet, azonban a vegánok számára ez esetben szükség lehet étrend-kiegészítők használatára.

 

A vegetáriánus étrend előnyei

A csökkent húsfogyasztásnak köszönhetően javul a szervezet vérzsír profilja, és csökken a vérnyomás. A mindenevő táplálkozással összehasonlítva alacsonyabb a telített zsír és a koleszterint szintje, a zöldségek és gyümölcsök nagyarányú bevitele miatt viszont magasabb a szervezet rost, C és E vitamin, magnézium, kálium és fitokemikália tartalma, amely jótékony hatással bír a szív- és az érrendszer egészségére.

A teljes kiörlésű gabonafélékből készült élelmiszerekben, olajos magvakban és hüvelyesekben gazdag étrend nagymértékben csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, és javíthatja a vércukorszint stabilizálását a már érintetteknél.

Összességében tehát elmondható, hogy a vegetáriánus étrend kimondottan előnyös is lehet az egészség megőrzése szempontjából, ehhez azonban oda kell figyelni arra, hogy a húsfogyasztás mellőzésével kieső tápanyagokat más forrásokból pótoljuk.

 

Forrás: EUFIC

Kép [cc] hemeroscopia

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

 

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás